Black Friday fejres hvert år den 4. fredag i november.
Black Friday fejres hvert år den 4. fredag i november. Foto: GettyImages

Sådan får du den største gevinst på Black Friday

På årets største tilbudsdag, Black Friday, kan du spare mange penge på alt fra fjernsyn og smartphones til hårde hvidevarer og møbler - men du kan også falde i flere tilbudsfælder. Se, hvordan du får fat i de bedste deals her, og få ekspertens bedste råd til, hvordan du undgår at blive snydt. 

November og december byder på efterårshygge og juleforberedelser, men typisk er det også et par måneder, der kan mærkes på pengepungen. Er du på udkig efter gode tilbud, kan det derfor være fristende at gå shop-amok på Black Friday - dagen, hvor de fleste danske butikker får vilde udsalg og deals. 

Vil du spare mange penge på produkter som fjernsyn, møbler, hårde hvidevarer, tøj, smartphones og andre fede gadgets, handler det dog ikke kun om at have tålmodighed i butikkernes lange køer. Du kan nemlig også drage stor fordel af at forberede dig grundigt til dagen.

Derfor har vi samlet vores bedste tips til, hvordan du får den største gevinst på Black Friday her. Se også testredaktøren på Nordens største pc-magasin Komputer for alle Morten Skeldal Østergaards råd til, hvordan du undgår at blive snydt af de gode tilbud.

Hvad er Black Friday? 

Black Friday er et amerikansk fænomen, der hvert år finder sted dagen efter den nationale helligdag Thanksgiving, der bliver afholdt den fjerde torsdag i November måned. Navnet stammer oprindeligt fra Philadelphia, hvor det blev brugt til at beskrive den voldsomme trafik af fodgængere og biler som opstod dagen efter den store taksigelsesfest. Sidenhen er udtrykket Black Friday blevet kædet sammen med det vendepunkt, hvor butikkerne igen begyndte at få sorte tal på bundlinjen efter et par sløje handelsmåneder. 

Dagen betragtes derfor ofte som begyndelsen på julehandlen, og siden år 2000 har Black Friday været en fast tradition i USA. Herhjemme har dagen langsomt vundet indpas efter en række webshops i 2013 hoppede med på den store udsalgsbølge - og i dag pryder de karakteristiske, sorte udsalgsmærker stort set alle butiksvinduer i Danmark i slutningen af november.

Hvornår er det Black Friday? 

Black Friday fejres hvert år den 4. fredag i november. I år falder dagen således fredag den 29. November 2019.

Hvad skal du købe på Black Friday? 

Du kan ofte finde markedets nyeste produkter som fladskærme, smartphones, gadgets, vaskemaskiner, køkkengrej og møbler til gode Black Friday-priser. Men spørger du Morten Skeldal Østergaard, er det ikke nødvendigvis den helt nye iPhone det du skal gå efter, hvis du vil opnå den største besparelse: 

- Jeg ville være på udkig efter sidste års topmodeller. Det er typisk der, man får mest for pengene. Når nyhedens interesse er overstået, falder priserne nemlig voldsomt på for eksempel smartphones og tv-apparater, og derfor kan man ofte få et fremragende tv til under halvdelen af den oprindelige pris, fortæller han.

Sådan forbereder du dig til Black friday 

Rigtig mange butikker og varehuse har selvfølgelig gode tilbud på dagen, men ofte også i ugen op til Black Friday. Som forbruger kan du derfor spare mange tusinde kroner på den store tilbudsdag - hvis du altså laver dit forarbejde rigtig. Der findes nemlig også et par fælder, som du let kan falde i, når de gode tilbud lokker.

Derfor råder Morten Skeldal Østergaard dig til at forberede dig i god tid ved at følge disse fire råd: 

4 gode råd til ugerne op til Black Friday

1. Lav en indkøbsliste

Brug tiden op til Black Friday på løbende at notere de ting, du alligevel skal have købt eller godt kunne tænke dig at købe til en god pris. Herefter kan du udarbejde en komplet indkøbsliste over de ting, du skal købe på dagen.

2. Tilmeld dig nyhedsbreve 

Allerede et par uger inden Black Friday begynder de fleste butikker at udgive tilbudsmagasiner, der viser de kommende tilbud. Derfor er det en god idé at følge med i postkassen. Et godt tip er også at skrive dig op til nyhedsbreve eller følge butikker på de sociale medier, som du forventer har de bedste tilbud på de produkter du søger.

Her kan du finde en liste over butikker, der holder udsalg på Black Friday

3. Læg et budget

Det kan også betale sig at sammenligne priser og lægge et budget for dagen. Måske bør du endda fastsætte et maksimalt beløb som du må bruge, så du ikke ender med at købe ting, du ikke har brug for.

Husk på, at indkøbskurven hurtigt kan blive fyldt op med spændende produkter til billige priser, men føj lidt til og der vil blive en stor bunke.

4. Køb årets julegaver

De mange gode tilbud gør det værd at overveje, om du burde benytte dagen til at købe julegaver, da det er den bedste mulighed for at finde produkter til billige priser inden juleaften. Her er det dog vigtigt at undersøge, om varerne kan byttes eller returneres efter jul, hvis du vil undgå skuffede familiemedlemmer og spildte penge. 

Sådan undgår du at blive snydt 

Hvis du ikke vil svinge dankortet forgæves på Black Friday, er det også værd at undersøge, om du egentlig sparer penge på de produkter, du har udset dig. Hvis du ikke ser dig for, kan tilbuddene nemlig nemt snyde dig, fortæller Morten Skeldal Østergaard. 

- Selvom besparelsen vist med før- og efterpriser kan se imponerende ud, så kan der være grund til at være skeptisk, hvis tilbuddet lyder lidt for godt til at være sandt. Nogle gange kan du finde produkterne lige så billigt eller endda til billigere priser andre steder. Det er heller ikke uset at førpriserne har fået et nøk opad, når de skal præsentere besparelserne på Black Friday, siger han.

Derfor er hans bedste råd til, hvordan du undgår at blive snydt af et lidt for godt tilbud at holde øje med prisudviklingen! 

Følg produkternes prisudvikling

Prisen på elektronik og hvidevarer svinger op og ned, og det kan være overraskende svært at overskue, hvornår det egentlig er det bedste tidspunkt at købe det nye amerikanerkøleskab med isterningmaskine eller det QLED Smart tv, du drømmer om. Men ved at undersøge prisens udvikling, inden du handler, kan du spare mange penge på at købe fra den rigtige butik, på det rigtige tidspunkt - og det er ikke nødvendigvis Black Friday!

Lav en prissammenligning

Prissammenligningssider som Pricerunner gør det både nemt og hurtigt at finde et produkt, som du har set på tilbud til Black Friday. Her kan en prisudviklingsgraf lynhurtigt vise dig, om besparelserne egentlig er store i forhold til, hvad produktet koster resten af året. 

Ofte er et produkt faldet og steget betydeligt i pris i løbet af kort tid på grund af forskellige tilbud og kampagner, mens det andre gange holder sig på det samme prisleje indtil en udsalgsperiode som Black Friday. Det hænder dog også, at prisen på et produkt bliver skruet gevaldigt op i månederne før Black Friday - og derfor ender med at koste det samme på udsalgsdagen, som det gjorde et halvt år forinden. 

Du kan følge med i de bedste Black Friday-tilbud på Pricerunners hjemmeside her.

Sådan får du de bedste tilbud på dagen

Når du har lagt dit budget, indkøbslisten er fuldent og du har forberedt dig grundigt, er det selvfølgelig lige så vigtigt, at du er klar på dagen, hvis du vil have fat i de gode tilbud. Men hvordan gør du det bedst? 

1. Sid klar ved computeren

På selve dagen kan det være en god idé at sidde klar kl. 00.00 natten til fredag, hvis du gerne vil benytte dig af et tilbud, hvor der er et begrænset antal enheder til salg. På den måde kan du sikre, at andre ikke kommer før dig. Det er vigtigt, at du handler hurtigt, da de fleste butikker har et begrænset lager af varer de sætter ned til Black friday.  

2. Shop online

Derudover bør du altid shoppe online, da det er langt nemmere at danne sig et overblik over de forskellige tilbud end ved at besøge en fysisk butik. På den måde slipper du også for de lange køer. 

3. Hold dig til indkøbslisten

Et sidste godt råd her er, at du bør holde dig til indkøbslisten! Undgå impulskøb, da der ofte er en god grund til, at netop den ting du kigger på, ikke stod på indkøbslisten til at starte med. 

Og husk, som Morten Skeldal Østergaard siger: 

- Torsdagen er jo ikke, som i USA, en helligdag i familiens skød, så hvis du får øje på et supergodt tilbud, så sørg for at være tidligt ude af starthullerne, hvis butikken har åbent for tilbud allerede torsdag aften.

God tilbudsjagt! 

10. november 2019
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Ny aftale: Boligejere får milliarder

Ny aftale indgået af et bredt flertal i folketinget letter ejendomsværdibeskatningen, sænker stigningen af grundskyld og kompenserer for forkerte ejendomsvurderinger.

Danske boligejere er godt rustet til krise

Danske boligejere er bedre rustet til en eventuel økonomisk krise, end de tidligere har været. Det skyldes blandt andet de rekordbillige...

Større håndværkerfradrag? Så mange vil sætte gang i byggeprojekter

Danskerne er klar til at bruge håndværkerfradrag til større investeringer i huset, hvis håndværkerfradraget bliver gjort mere attraktivt -...

Ekspert: Sådan påvirker coronakrisen boligejerne

Er du parcelhusejer, og er du bekymret for, hvad krisen kommer til at gøre ved boligpriserne? Så skal du fatte mod, da parcelhusejere faktisk er relativt positivt stillet i forhold til boligøkonomi. Her kan du læse om, hvad du kan forvente af krisen, og hvilke konsekvenser det har for dig som parcelhusejer.

Sådan undgår du frostskader på sommerhuset

Hver vinter oplever mange skader grundet frostprængte rør i huse og sommerhuse. Følger du disse 5 gode råd, kan det let undgås.

Spar på varmeregningen med dette lette trick

Med én lille ændring kan du spare mange penge på varmeregningen, når vinterkulden sætter ind. Det viser ny undersøgelse, der samtidig afslør...

SÅ meget kan du spare med en energioptimeret bolig

Om du bor i en ældre eller nybygget bolig har stor betydning for dit daglige energiforbrug - og det kan ses på energiregningen. Se, hvor meget du kan spare på udgifterne til el, vand og varme ved at flytte i nyt eller energioptimeret hus her.  

Så meget rigere er de danske parcelhusejere blevet det seneste år

I gennemsnit har parcelhusejere i hele landet oplevet at deres hjem er blevet mere værd det seneste år, men i nogle landsdele er stigningen...

Nu får boligejerne de lovede milliard-skattelettelser

Udskydelsen af de nye boligskatteregler ville give staten ni milliarder kroner om året. Nu lover skatteminister, at boligejerne får deres...

Boligskatteregler bliver udskudt til 2024 - se hvad det betyder...

De nye boligskatteregler træder ikke i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. Ifølge ekspert kan det både betyde gevinst og tab for boligejerne. Se, hvad det betyder for dig her. 

Pas på! Udlejning kan koste dig dyrt

Er du en af de mange danskere, der udlejer boligen på deleøkonomiske tjenester som Airbnb? Er du også glad for dine ejendele? Følg disse...

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne...

Grundskylden stiger: Se om du er ramt

I 29 kommuner stiger grundskylden til næste år. Se om du bliver ramt - og hvor meget - her.

Tusindvis har betalt for meget i grundskyld - se hvor meget får de...

29.000 boligejere modtager snart en uventet gave. Nu lover Skatteministeren nemlig fuld tilbagebetaling til boligejere, der har betalt for...

Regeringen vil afskaffe fradraget til håndværkere i håndværkerfradr...

Regeringen lægger op til at beskære BoligJobordningen med 2/3 i sit forslag til næste års finanslov. Skattefradraget for håndværkerarbejde...