Har du styr på din sommerhusforsikring?
Har du styr på din sommerhusforsikring? Foto: GettyImages

Sådan sikrer du dit sommerhus og dit indbo inden udlejning

Tænker du på at leje dit sommerhus ud, når du ikke bruger det? Det kan være en god måde at tjene lidt ekstra på, og i 2019 kan de første 40.900 kroner i lejeindtægt faktisk være skattefri. Her finder du tips og råd til, hvad du skal tænke på, og hvordan du sikrer dig mod ubetalt husleje, hærværk og tyveri.

Smagen af grillmad, solbadning på stranden og gåture i den smukke, danske natur ligger højt på mange danskeres ferie-ønskeliste. I hvert fald satte udlejning af sommerhuse rekord i 2018 med næsten 20 millioner bookede overnatninger gennem danske feriehusudlejningsbureauer.

Derfor besluttede et flertal i folketinget sidste år at gøre det mere attraktivt at leje sommerhuset ud. I 2019 er de første 40.900 kroner, der tjenes ved udlejning derfor skattefrie, og beløbet vil stige i de kommende år. Vil du udleje, er det dog vigtigt, at du har de rigtige forsikringer.

Kan blive en dyr fornøjelse

Stjålne malerier eller manglende betaling kan hurtigt gøre udlejningen af sommerhuset til en dyr og sur fornøjelse, hvis din forsikring ikke dækker. Uanset om du lejer dit sommerhus ud i få uger eller over en længere periode, er det derfor vigtigt, at du kontakter sit forsikringsselskab for at undersøge, om du er korrekt forsikret ved udlejning.

- Sommerhusforsikring gælder også, når man lejer sit hus ud. Men hvis der forsvinder ting under udlejningen, skal man være opmærksom på, at det ikke betragtes som tyveri, eftersom man selv har givet tilladelse til gæsternes ophold i huset, siger Birgitte Ringbæk, kommunikationschef i forsikringsselskabet If i en pressemeddelelse.

Vælg den rigtige forsikring

Hun fortæller, at det derfor er en god idé at købe en særlig udlejer dækning til sommerhusforsikringen - og samtidig huske indboforsikringen. På den måde er man som udlejer dækket, hvis der sker skader på sommerhuset og haven, eller der skulle blive stjålet noget i udlejningsperioden.

- Hvis lejeren ikke betaler husleje eller ikke forlader huset, når lejeperioden er slut, hjælper udlejer dækningen også her, tilføjer Birgitte Ringbæk. Det ekstra slitage på møbler og inventar dækker forsikringen derimod ikke.

Udlejning gennem bureau 

Fradraget på op til 40.900 kroner opnås alene ved udlejning gennem et bureau, der automatisk indberetter din indtjening til SKAT. Vælger du at leje dit sommerhus ud privat er det de første 11.200 kroner, der er skattefrie.

Tips til udlejning af sommerhuset

  • Lav en indboliste, så det er tydeligt for alle parter, hvad der er i sommerhuset. Husk, at det kun er det, der står på listen, du kan hævde, at der mangler.

  • Lav en lejekontrakt. Sørg for, at den oplyser både, hvad der er inkluderet  og hvad der ikke er inkluderet i jeres aftale. Du kan finde skabeloner til lejekontrakter på nettet.

  • Opkræv et depositum for rengøring, hvis det ikke er inkluderet i lejeprisen.

  • Anmod om forudbetaling. Det er almindeligt, at en del af lejebeløbet skal betales, så snart bestillingen er bekræftet. Den endelige betaling skal ske i god tid før ankomst.

  • Vær tydelig med, hvilke afbestillingsregler der gælder hos dig.

  • Kontakt dit forsikringsselskab og oplys, at du lejer sommerhuset ud. Sørg for at vælge en udlejer dækning på din sommerhusforsikring.

2. maj 2019
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Ny aftale: Boligejere får milliarder

Ny aftale indgået af et bredt flertal i folketinget letter ejendomsværdibeskatningen, sænker stigningen af grundskyld og kompenserer for forkerte ejendomsvurderinger.

Danske boligejere er godt rustet til krise

Danske boligejere er bedre rustet til en eventuel økonomisk krise, end de tidligere har været. Det skyldes blandt andet de rekordbillige...

Større håndværkerfradrag? Så mange vil sætte gang i byggeprojekter

Danskerne er klar til at bruge håndværkerfradrag til større investeringer i huset, hvis håndværkerfradraget bliver gjort mere attraktivt -...

Ekspert: Sådan påvirker coronakrisen boligejerne

Er du parcelhusejer, og er du bekymret for, hvad krisen kommer til at gøre ved boligpriserne? Så skal du fatte mod, da parcelhusejere faktisk er relativt positivt stillet i forhold til boligøkonomi. Her kan du læse om, hvad du kan forvente af krisen, og hvilke konsekvenser det har for dig som parcelhusejer.

Sådan undgår du frostskader på sommerhuset

Hver vinter oplever mange skader grundet frostprængte rør i huse og sommerhuse. Følger du disse 5 gode råd, kan det let undgås.

Sådan får du den største gevinst på Black Friday

På årets største tilbudsdag, Black Friday, kan du spare mange penge på alt fra fjernsyn og smartphones til hårde hvidevarer og møbler - men...

Spar på varmeregningen med dette lette trick

Med én lille ændring kan du spare mange penge på varmeregningen, når vinterkulden sætter ind. Det viser ny undersøgelse, der samtidig afslører en stor forskel på danskernes varmevaner. Særligt ét sted i landet er vi ekstra kuldskære. 

SÅ meget kan du spare med en energioptimeret bolig

Om du bor i en ældre eller nybygget bolig har stor betydning for dit daglige energiforbrug - og det kan ses på energiregningen. Se, hvor...

Så meget rigere er de danske parcelhusejere blevet det seneste år

I gennemsnit har parcelhusejere i hele landet oplevet at deres hjem er blevet mere værd det seneste år, men i nogle landsdele er stigningen...

Nu får boligejerne de lovede milliard-skattelettelser

Udskydelsen af de nye boligskatteregler ville give staten ni milliarder kroner om året. Nu lover skatteminister, at boligejerne får deres penge tilbage.

Boligskatteregler bliver udskudt til 2024 - se hvad det betyder...

De nye boligskatteregler træder ikke i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. Ifølge ekspert kan det både betyde gevinst og tab for...

Pas på! Udlejning kan koste dig dyrt

Er du en af de mange danskere, der udlejer boligen på deleøkonomiske tjenester som Airbnb? Er du også glad for dine ejendele? Følg disse...

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne selv at vælge, hvordan de vil fordele det samlede fradrag på 18.000 kroner mellem børnepasning, havearbejde og håndværkere. 

Grundskylden stiger: Se om du er ramt

I 29 kommuner stiger grundskylden til næste år. Se om du bliver ramt - og hvor meget - her.

Tusindvis har betalt for meget i grundskyld - se hvor meget får de...

29.000 boligejere modtager snart en uventet gave. Nu lover Skatteministeren nemlig fuld tilbagebetaling til boligejere, der har betalt for...