Har du styr på din sommerhusforsikring?
Har du styr på din sommerhusforsikring? Foto: GettyImages

Sådan sikrer du dit sommerhus og dit indbo inden udlejning

Tænker du på at leje dit sommerhus ud, når du ikke bruger det? Det kan være en god måde at tjene lidt ekstra på, og i 2019 kan de første 40.900 kroner i lejeindtægt faktisk være skattefri. Her finder du tips og råd til, hvad du skal tænke på, og hvordan du sikrer dig mod ubetalt husleje, hærværk og tyveri.

Smagen af grillmad, solbadning på stranden og gåture i den smukke, danske natur ligger højt på mange danskeres ferie-ønskeliste. I hvert fald satte udlejning af sommerhuse rekord i 2018 med næsten 20 millioner bookede overnatninger gennem danske feriehusudlejningsbureauer.

Derfor besluttede et flertal i folketinget sidste år at gøre det mere attraktivt at leje sommerhuset ud. I 2019 er de første 40.900 kroner, der tjenes ved udlejning derfor skattefrie, og beløbet vil stige i de kommende år. Vil du udleje, er det dog vigtigt, at du har de rigtige forsikringer.

Kan blive en dyr fornøjelse

Stjålne malerier eller manglende betaling kan hurtigt gøre udlejningen af sommerhuset til en dyr og sur fornøjelse, hvis din forsikring ikke dækker. Uanset om du lejer dit sommerhus ud i få uger eller over en længere periode, er det derfor vigtigt, at du kontakter sit forsikringsselskab for at undersøge, om du er korrekt forsikret ved udlejning.

- Sommerhusforsikring gælder også, når man lejer sit hus ud. Men hvis der forsvinder ting under udlejningen, skal man være opmærksom på, at det ikke betragtes som tyveri, eftersom man selv har givet tilladelse til gæsternes ophold i huset, siger Birgitte Ringbæk, kommunikationschef i forsikringsselskabet If i en pressemeddelelse.

Vælg den rigtige forsikring

Hun fortæller, at det derfor er en god idé at købe en særlig udlejer dækning til sommerhusforsikringen - og samtidig huske indboforsikringen. På den måde er man som udlejer dækket, hvis der sker skader på sommerhuset og haven, eller der skulle blive stjålet noget i udlejningsperioden.

- Hvis lejeren ikke betaler husleje eller ikke forlader huset, når lejeperioden er slut, hjælper udlejer dækningen også her, tilføjer Birgitte Ringbæk. Det ekstra slitage på møbler og inventar dækker forsikringen derimod ikke.

Udlejning gennem bureau 

Fradraget på op til 40.900 kroner opnås alene ved udlejning gennem et bureau, der automatisk indberetter din indtjening til SKAT. Vælger du at leje dit sommerhus ud privat er det de første 11.200 kroner, der er skattefrie.

Tips til udlejning af sommerhuset

  • Lav en indboliste, så det er tydeligt for alle parter, hvad der er i sommerhuset. Husk, at det kun er det, der står på listen, du kan hævde, at der mangler.

  • Lav en lejekontrakt. Sørg for, at den oplyser både, hvad der er inkluderet  og hvad der ikke er inkluderet i jeres aftale. Du kan finde skabeloner til lejekontrakter på nettet.

  • Opkræv et depositum for rengøring, hvis det ikke er inkluderet i lejeprisen.

  • Anmod om forudbetaling. Det er almindeligt, at en del af lejebeløbet skal betales, så snart bestillingen er bekræftet. Den endelige betaling skal ske i god tid før ankomst.

  • Vær tydelig med, hvilke afbestillingsregler der gælder hos dig.

  • Kontakt dit forsikringsselskab og oplys, at du lejer sommerhuset ud. Sørg for at vælge en udlejer dækning på din sommerhusforsikring.

2. maj 2019
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne selv at vælge, hvordan de vil fordele det samlede fradrag på 18.000 kroner mellem børnepasning, havearbejde og håndværkere. 

Tusindvis har betalt for meget i grundskyld - se hvor meget får de...

29.000 boligejere modtager snart en uventet gave. Nu lover Skatteministeren nemlig fuld tilbagebetaling til boligejere, der har betalt for...

Så mange boligejere gør brug af håndværkerfradraget

Håndværkerfradraget er den mest kendte og brugte ordning i Danmark. Det viser en ny spørgeundersøgelse, der slår fast, at den fordelagtige...

Regeringen vil afskaffe fradraget til håndværkere i håndværkerfradr...

Regeringen lægger op til at beskære BoligJobordningen med 2/3 i sit forslag til næste års finanslov. Skattefradraget for håndværkerarbejde skal desuden helt afskaffes. Derimod vil støtten til hjemmeservice som rengøring, havearbejde og børnpasningen blive øget. Se mere om forslaget her.

Byg Garanti hæver dækningssummen fra 100.000 til 150.000 kroner

Laver din håndværker byggesjusk, og er han eller hun medlem af Byg Garanti-ordningen, så har du nu mulighed for at få 50 procent mere i...

Penge og usikkerhed får boligejerne til at droppe grøn energi

Mere end hver tredje boligejer er interesseret i at investere i solceller, solvarme eller varmepumper. Men prisen er for høj, og hver gang...

26 uundværlige tips til at undgå svindel med dine kreditkort

20% af befolkningen har oplevet svindel med deres kreditkort mere end én gang - og det er 20% for mange. Læs med her, og bliv godt rustet på til, hvordan du undgår at blive svindlernes næste offer.

Disse 7 tips kan mindske din vandregning

Den gennemsnitlige dansker bruger ca. 108 liter vand dagligt til mange praktiske og hygiejniske formål. Vi har samlet 7 gode råd til, hvorda...

Køb dit sommerhus om vinteren - det er meget billigere

Det er mange penge, du kan spare eller tjene, hvis du handler sommerhus på det rette tidspunkt af året. Se, hvilken måned du ALDRIG skal...

Tvangsauktioner - sådan er forløbet, og sådan undgår du selv at...

Hvad er en tvangsauktion? Se de 8 trin i forløbet. Læs mere om fogedret, tingbog og restgæld og se 6 tips til, hvordan du med rettidig omhu selv undgår at havne på tvangsauktion med din bolig.

Undgå træk under døren med et par strømpebukser og en plakatrulle

Frygter du din varmeregning på denne kolde årstid? Vi har et simpelt trick til, hvordan du bedre kan holde på varmen.

Forældrekøb - disse ting skal du overveje

Overvejer du et forældrekøb? Hvis du har lidt luft i budgettet, er forældrekøb en perfekt måde at få dine børn ind på boligmarkedet. Men...

Find din rette bolig: eje, leje eller andel?

Hvad passer bedst til dig: ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?Idenyts læsere bor mest i parcelhus. Men er det den boligform, som passer bedst til dig? Er du måske mere til ejerlejlighed, andelsbolig eller lejebolig? Test dig selv her. 

Klimatjek gav god søvn

Et højvandslukke, en pumpebrønd og faskiner blev løsningen på flere års kamp mod slimet kloakvand og masser af ødelæggelser.

De billigste solskinstimer fås på Fejø

Hvis du køber sommerhus på Fejø, får du en solskinstime for kun 312 kr. Det viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk. Men hvor findes den...