Flere husejere frygter klimaskader og vælger at forsikre sig imod dem.
Flere husejere frygter klimaskader og vælger at forsikre sig imod dem. Foto: GettyImages

Sådan forebygger du vandskader på huset

Tusindvis af danskere oplever store vandskader på deres bolig i disse år, og det får flere til at tegne ekstra regnvejrsforsikringer. Heldigvis kan du let selv forebygge vandskader i hjemmet. Se, hvordan her. 

Af: Nanna Danborg-Aamand og Ida Andersen, 17. februar 2020

Selvom gummistøvlerne har været usædvanligt meget i brug denne vinter, er den intense regn, oversvømmelserne og de store vandmasser, der trænger ind gennem lofter og kældre ikke just noget nyt fænomen.

De seneste år har tusindvis af danskere nemlig oplevet store vandskader på deres bolig som følge af det ekstreme vejr - og det har fået flere til at købe ekstra forsikringer, som ikke kun dækker skybrud men også kraftig regn. Det viser fra forsikringsselskabet Top Danmark.

Større frygt for vandskader

Her har hele 77 procent af kunderne, der har tegnet en husforsikring de seneste par år, tilvalgt en udvidet dækning for vandskader, der dækker vandindtrængning i huset.

- Flere husejere frygter klimaskader og vælger at forsikre sig imod dem. Det gælder ikke alene skybrud, men også kraftig regn. Vi har de seneste årtier set nogle store klimaskader i forsikringsbranchen, så vi forstår godt den bekymring, siger Rasmus Ruby-Johansen, der er skadedirektør i Topdanmark i en pressemeddelse.

Hvis man sammenligner antallet af skader på baggrund af skybrud og kraftig regn meldt til forsikringselskabet i 2019 med samme periode i 2018 ses en stigning på 80 procent. 

Regnen bliver voldsommere

En rapport fra den internationale samarbejdsorganisation World Economic Forum viser da også, at ekstremt vejr er den hyppigste og den tredje alvorligste af de udfordringer, som verden står over for lige nu. Og forskerne spår, at mere og kraftigere regn bliver normalt, da vi i fremtiden kan vente os et gennemsnitligt vådere klima.

Heldigvis kan du selv forebygge skader i dit hjem ved at sikre, at vandet har let ved at komme væk fra boligen, og at vinduer og ventilation er lukket, når der bliver varslet kraftig regn eller skybrud. 

Derfor giver Rasmus Ruby-Johansen her 10 gode råd til, hvordan du reducerer risikoen for oversvømmelse og vandskader i hjemmet. 

Sådan forebygger du vandskader 

  • Montér forseglingstape på udsatte døre og vinduer, så vand ikke kan trænge ind.

  • Klods dine ting i kælderen op, og fjern gulvtæpper, så de ikke bliver skadet, hvis du får en mindre oversvømmelse.

  • Luk ventilationshuller i ydervæggene.

  • Tjek afløb og tagrender for blade og andet, der kan hindre vandet i at løbe frit.

  • Sørg for at være hjemme, eller få nogen til at holde ekstra øje med dit hus, mens skybruddet står på.

Hvis dit hus er særligt udsat i forhold til skybrud, kan det betale sig at sikre huset med et eller flere præventive tiltag:

  • Rens tagrender, afløb og brønde, så vandet kan strømme uhindret gennem af-vandingssystemerne.

  • Reparér revner og utætheder i fundament og kælderydervægge, så vandet ik-ke kan trænge ind i huset.

  • Sørg for, at græsplæne, fliser osv. hælder væk fra huset. Så undgår du, at vandet samler sig op ad fundament og kældervægge og dermed ender med at trænge ind i huset.

  • Undgå for mange flisebelagte terrasser, indkørsler eller lignende, så vandet i stedet har mulighed for at sive ned i jorden

  • Etablér faskiner eller regnvandstønder til at bortlede eller opsamle regnvand fra tag og terrasse.

Foto: Colourbox

17. februar 2020 Nanna Danborg-Aamand og Ida Andersen
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Cheføkonom: Tidlig julegave på vej til danskerne

Der kan være en tidlig julegave på vej til danske boligejere. De allerede rekordlave boliglån har nemlig ikke set bunden endnu. Find ud af, hvornår julegaven forventes at ligge klar under træet.

Ny aftale: Boligejere får milliarder

Ny aftale indgået af et bredt flertal i folketinget letter ejendomsværdibeskatningen, sænker stigningen af grundskyld og kompenserer for...

Danske boligejere er godt rustet til krise

Danske boligejere er bedre rustet til en eventuel økonomisk krise, end de tidligere har været. Det skyldes blandt andet de rekordbillige...

Større håndværkerfradrag? Så mange vil sætte gang i byggeprojekter

Danskerne er klar til at bruge håndværkerfradrag til større investeringer i huset, hvis håndværkerfradraget bliver gjort mere attraktivt - for eksempel ved at gøre det muligt at bruge tre års fradrag på én gang, så man også kan sætte store renoveringsprojekter i gang, viser ny undersøgelse.

Ekspert: Sådan påvirker coronakrisen boligejerne

Er du parcelhusejer, og er du bekymret for, hvad krisen kommer til at gøre ved boligpriserne? Så skal du fatte mod, da parcelhusejere faktis...

Sådan undgår du frostskader på sommerhuset

Hver vinter oplever mange skader grundet frostprængte rør i huse og sommerhuse. Følger du disse 5 gode råd, kan det let undgås.

Spar på varmeregningen med dette lette trick

Med én lille ændring kan du spare mange penge på varmeregningen, når vinterkulden sætter ind. Det viser ny undersøgelse, der samtidig afslører en stor forskel på danskernes varmevaner. Særligt ét sted i landet er vi ekstra kuldskære. 

SÅ meget kan du spare med en energioptimeret bolig

Om du bor i en ældre eller nybygget bolig har stor betydning for dit daglige energiforbrug - og det kan ses på energiregningen. Se, hvor...

Så meget rigere er de danske parcelhusejere blevet det seneste år

I gennemsnit har parcelhusejere i hele landet oplevet at deres hjem er blevet mere værd det seneste år, men i nogle landsdele er stigningen...

Nu får boligejerne de lovede milliard-skattelettelser

Udskydelsen af de nye boligskatteregler ville give staten ni milliarder kroner om året. Nu lover skatteminister, at boligejerne får deres penge tilbage.

Boligskatteregler bliver udskudt til 2024 - se hvad det betyder...

De nye boligskatteregler træder ikke i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. Ifølge ekspert kan det både betyde gevinst og tab for...

Pas på! Udlejning kan koste dig dyrt

Er du en af de mange danskere, der udlejer boligen på deleøkonomiske tjenester som Airbnb? Er du også glad for dine ejendele? Følg disse...

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne selv at vælge, hvordan de vil fordele det samlede fradrag på 18.000 kroner mellem børnepasning, havearbejde og håndværkere. 

Grundskylden stiger: Se om du er ramt

I 29 kommuner stiger grundskylden til næste år. Se om du bliver ramt - og hvor meget - her.

Tusindvis har betalt for meget i grundskyld - se hvor meget får de...

29.000 boligejere modtager snart en uventet gave. Nu lover Skatteministeren nemlig fuld tilbagebetaling til boligejere, der har betalt for...