Flere husejere frygter klimaskader og vælger at forsikre sig imod dem.
Flere husejere frygter klimaskader og vælger at forsikre sig imod dem. Foto: GettyImages

Sådan forebygger du vandskader på huset

Tusindvis af danskere oplever store vandskader på deres bolig i disse år, og det får flere til at tegne ekstra regnvejrsforsikringer. Heldigvis kan du let selv forebygge vandskader i hjemmet. Se, hvordan her. 

Selvom gummistøvlerne har været usædvanligt meget i brug dette efterår, er den intense regn, oversvømmelserne og de store vandmasser, der trænger ind gennem lofter og kældre ikke just noget nyt fænomen.

De seneste år har tusindvis af danskere nemlig oplevet store vandskader på deres bolig som følge af det ekstreme vejr - og det har fået flere til at købe ekstra forsikringer, som ikke kun dækker skybrud men også kraftig regn. Det viser nye tal fra forsikringsselskabet Top Danmark.

Større frygt for vandskader

Her har hele 77 procent af kunderne, der har tegnet en husforsikring de seneste par år, tilvalgt en udvidet dækning for vandskader, der dækker vandindtrængning i huset.

- Flere husejere frygter klimaskader og vælger at forsikre sig imod dem. Det gælder ikke alene skybrud, men også kraftig regn. Vi har de seneste årtier set nogle store klimaskader i forsikringsbranchen, så vi forstår godt den bekymring, siger Rasmus Ruby-Johansen, der er skadedirektør i Topdanmark i en pressemeddelse.

Hvis man sammenligner antallet af skader på baggrund af skybrud og kraftig regn meldt til forsikringselskabet i 2019 med samme periode sidste år, ses en stigning på 80 procent. 

Regnen bliver voldsommere

En rapport fra den internationale samarbejdsorganisation World Economic Forum viser da også, at ekstremt vejr er den hyppigste og den tredje alvorligste af de udfordringer, som verden står over for lige nu. Og forskerne spår, at mere og kraftigere regn bliver normalt, da vi i fremtiden kan vente os et gennemsnitligt vådere klima.

Heldigvis kan du selv forebygge skader i dit hjem ved at sikre, at vandet har let ved at komme væk fra boligen, og at vinduer og ventilation er lukket, når der bliver varslet kraftig regn eller skybrud. 

Derfor giver Rasmus Ruby-Johansen her 10 gode råd til, hvordan du reducerer risikoen for oversvømmelse og vandskader i hjemmet. 

Sådan forebygger du vandskader 

  • Montér forseglingstape på udsatte døre og vinduer, så vand ikke kan trænge ind.

  • Klods dine ting i kælderen op, og fjern gulvtæpper, så de ikke bliver skadet, hvis du får en mindre oversvømmelse.

  • Luk ventilationshuller i ydervæggene.

  • Tjek afløb og tagrender for blade og andet, der kan hindre vandet i at løbe frit.

  • Sørg for at være hjemme, eller få nogen til at holde ekstra øje med dit hus, mens skybruddet står på.

Hvis dit hus er særligt udsat i forhold til skybrud, kan det betale sig at sikre huset med et eller flere præventive tiltag:

  • Rens tagrender, afløb og brønde, så vandet kan strømme uhindret gennem af-vandingssystemerne.

  • Reparér revner og utætheder i fundament og kælderydervægge, så vandet ik-ke kan trænge ind i huset.

  • Sørg for, at græsplæne, fliser osv. hælder væk fra huset. Så undgår du, at vandet samler sig op ad fundament og kældervægge og dermed ender med at trænge ind i huset.

  • Undgå for mange flisebelagte terrasser, indkørsler eller lignende, så vandet i stedet har mulighed for at sive ned i jorden

  • Etablér faskiner eller regnvandstønder til at bortlede eller opsamle regnvand fra tag og terrasse.

Foto: Colourbox

26. november 2019
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Sådan undgår du frostskader på sommerhuset

Hver vinter oplever mange skader grundet frostprængte rør i huse og sommerhuse. Følger du disse 5 gode råd, kan det let undgås.

Sådan får du den største gevinst på Black Friday

På årets største tilbudsdag, Black Friday, kan du spare mange penge på alt fra fjernsyn og smartphones til hårde hvidevarer og møbler - men...

Spar på varmeregningen med dette lette trick

Med én lille ændring kan du spare mange penge på varmeregningen, når vinterkulden sætter ind. Det viser ny undersøgelse, der samtidig afslør...

SÅ meget kan du spare med en energioptimeret bolig

Om du bor i en ældre eller nybygget bolig har stor betydning for dit daglige energiforbrug - og det kan ses på energiregningen. Se, hvor meget du kan spare på udgifterne til el, vand og varme ved at flytte i nyt eller energioptimeret hus her.  

Så meget rigere er de danske parcelhusejere blevet det seneste år

I gennemsnit har parcelhusejere i hele landet oplevet at deres hjem er blevet mere værd det seneste år, men i nogle landsdele er stigningen...

Nu får boligejerne de lovede milliard-skattelettelser

Udskydelsen af de nye boligskatteregler ville give staten ni milliarder kroner om året. Nu lover skatteminister, at boligejerne får deres...

Boligskatteregler bliver udskudt til 2024 - se hvad det betyder...

De nye boligskatteregler træder ikke i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. Ifølge ekspert kan det både betyde gevinst og tab for boligejerne. Se, hvad det betyder for dig her. 

Pas på! Udlejning kan koste dig dyrt

Er du en af de mange danskere, der udlejer boligen på deleøkonomiske tjenester som Airbnb? Er du også glad for dine ejendele? Følg disse...

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne...

Grundskylden stiger: Se om du er ramt

I 29 kommuner stiger grundskylden til næste år. Se om du bliver ramt - og hvor meget - her.

Tusindvis har betalt for meget i grundskyld - se hvor meget får de...

29.000 boligejere modtager snart en uventet gave. Nu lover Skatteministeren nemlig fuld tilbagebetaling til boligejere, der har betalt for...

Regeringen vil afskaffe fradraget til håndværkere i håndværkerfradr...

Regeringen lægger op til at beskære BoligJobordningen med 2/3 i sit forslag til næste års finanslov. Skattefradraget for håndværkerarbejde...

Byg Garanti hæver dækningssummen fra 100.000 til 150.000 kroner

Laver din håndværker byggesjusk, og er han eller hun medlem af Byg Garanti-ordningen, så har du nu mulighed for at få 50 procent mere i erstatning. Men hvad er Byg Garanti egentlig? Og hvad skal du være opmærksom på?

Penge og usikkerhed får boligejerne til at droppe grøn energi

Mere end hver tredje boligejer er interesseret i at investere i solceller, solvarme eller varmepumper. Men prisen er for høj, og hver gang...

Klimatjek gav god søvn

Et højvandslukke, en pumpebrønd og faskiner blev løsningen på flere års kamp mod slimet kloakvand og masser af ødelæggelser.