Muligheder for håndværkerfradrag i 2017 er gode disse 3 projekter.
Muligheder for håndværkerfradrag i 2017 er gode disse 3 projekter. Foto: Skat

Snyd ikke dig selv for håndværkerfradraget i 2017

Få gavn af håndværkerfradraget til havearbejde, udvendigt malerarbejde, installation af solfangere og mere mere. Se reglerne og de mange muligheder, der er i BoligJobordningen. Der er nemlig gode penge at tjene i både 2017  - navnlig for projekter med grøn profil.

Få del i håndværkerfradraget i 2017

Det er penge at spare i håndværkerfradraget. Den såkaldte BoligJobordning, som håndværkerfradraget officielt kaldes, har eksisteret med små afbrydelser siden 2011. Alligevel er der sikkert stadig mange, der ikke er opmærksom på de tilskudsmuligheder, der gemmer sig i håndværkerfradraget for helt almindelige husstande. Her på siden kan du danne dig et hurtigt overblik over, om du kan få gavn af nogle af fradragsmulighederne.

Håndværkerfradraget i 2018 - disse fradrag kan du søge om i BoligJobordningen i 2018 og 2019

Ingen ændringer i håndværkerfradraget i 2017

BoligJobordningen, som i folkemunde kaldes for håndværkerfradraget, blev relanceret i 2016, efter i en kort periode at være trådt ud af kraft. Der er løbende sket justeringer i de aktiviteter og projekter, som har været berettiget til tilskud. De regler, der gælder i 2017 er dog præcis de samme som i 2016. 

NB! Ændringer i håndværkerfradraget i 2018

Meget tyder på, at håndværkerfradraget vil ændre sig markant i 2018. Der skal fremover fortsat være fokus på serviceydelser, og støttemulighederne til boligrelaterede tiltag vil blive udfaset. Vi vil vende tilbage med yderligere information, når den nye BoligJobordning for 2018 er landet politisk. 

4 oplagte tilskudsmuligheder i 2017

Her er et kort overblik over nogle af de tilskudsmuligheder, som flest danskere har mulighed for at få del i. Der er naturligvis en del undtagelser, særregler og yderligere tilskudsmuligheder. Dem kan du læse om længere ned på siden. Dette er 4 af de mest oplagte tilskudsmuligheder:

 1. Håndværkerfradrag til havearbejde
 2. Håndværkerfradrag til udvendigt malerarbejde
 3. Håndværkerfradrag til installation af solfangere
 4. Håndværkerfradrag til serviceydelser herunder: rengøring i hjemmet, børnepasning, vinduespudsning og havearbejde

6 ændringer i BoligJobordningen i 2016

i 2016 blev håndværkerfradraget kraftigt omstrukteret. Der ver dengang adskillige områder, som blev berørt. Her er de store linier i ændringerne:

1. Fradrag nu afhængig af antal personer i husstanden

Fradraget vil i 2016 og 2017 følge antallet af personer i husstanden med kr. 18.000 pr. person over 18. Tidligere var max-beløbet 30.000 pr. husstand.

2. Størrelse af fradraget til håndværksydelser

Mulighed for 12.000 kr. i fradrag til håndværksydelser pr. person i hustanden.

3. Størrelse af fradrag til serviceydelser i hjemmet

Mulighed for 6.000 kr. i fradrag til serviceydelser i hjemmet.

4. Grønnere profil

Håndværkerfradraget får i 2016-2017 en grønnere profil.

5. Visse fradrag bortfalder

Fradrag bortfalder til ikke-grønt arbejde som f.eks. indvendigt malerarbejde og istandsættelse af køkken og badeværelse.

6. Installation af bredbånd

Der vil under visse forudsætninger være tilskud til installation af bredbånd. 

Håndværkerfradragets historie 

Håndværkerfradraget har eksisteret siden 2011. Det blev afskaffet af Helle Thorning Schmidts S-R-regering i midten af 2014. Fradraget blev siden genindført med tilbagevirkende kraft, da Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering trådte til i midten af 2015.

11 mulige fradrag til miljøvenlige initiativer

Der er i den nye BoligJobordning forstærket fokus på den grønne profil. Det har givet nye muligheder for fradrag til miljøsikrende projekter. Her er nogle af de tilskudsberettigede nyskabelser, der foreløbig gælder til udgangen af 2017: 

 1. Forbedring og reparation af skorsten.
 2. Intelligent styring af varme, ventilation og lys.
 3. Solafskærmning. Gælder både for vinduer & glasdøre.
 4. Arbejde i forbindelse med opsætning af nye varmepumper.
 5. Energirådgivning.
 6. Sikring mod oversvømmelse.
 7. Skift til vandgennemtrængelig belægning (for eksempel på terrasse og ved indkørsel).
 8. Opsætning og montering af ladestik til el-biler.
 9. Arbejde i forbindelse med fjernelse af sundhedsskadelige byggematerialer som for eksempel, PCB og asbest.
 10. Fjernelse af brændeovne.
 11. Arbejde i forbindelse med tilslutning til bredbånd.

Boligtyper omfattet af håndværkerfradraget

Hvis den bolig, du har fået udført håndværkerarbejde på, er din helårsbolig, så er der ingen komplikationer. Fritids- og ferieboliger kan være en del af ordningen, men så er der to ting, der skal være opfyldt:

 1. Fritidsboligen er fuldt ud beboelig for ejeren.
 2. Der betales ejendomsværdiskat af denne bolig.

Boligtyper, der IKKE er omfattet af håndværkerfradraget

Der er derfor flere typer af boliger, som næppe - eller overhovedet ikke - vil have en chance for at indgå i BoligJobordningen:

 1. Hovedparten af kolonihavehuse. 
 2. Fritidsboliger som udelukkende udlejes.
 3. Udenlandske fritidsboliger, som der ikke betales ejendomsværdiskat af i Danmark.
 4. Ubeboelige fritidsboliger - eller fritidsboliger, der er ved at blive revet ned eller opført.

Læs også: Find din rette bolig: eje, leje eller andel

Serviceydelser i hjemmet

Dele af de 18.000 kroner, som alle medlemmer af en husstand over 18 år, er kvalificeret til, kan "veksles" til serviceydelser i hjemmet. Det drejer sig i alt om 6.000 kroner.

Dette omfatter ydelser som for eksempel:

 • Rengøring i hjemmet
 • Vinduespudsning
 • Børnepasning
 • Havearbejde

Vil du vide mere om alle detaljer i håndværkerfradraget/BoligJobordningen, så finder du alle relevante oplysninger om ordningen på Skat's hjemmeside.

Idényt overvåger nøje den politiske debat om håndværkerfradraget i 2017, og vi vil supplere med nye oplysninger om håndværkerfradragets fremtid efter 2017, så snart disse foreligger. 

Kilde: Skat, 3byggetilbud.dk 

14. maj 2017
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne selv at vælge, hvordan de vil fordele det samlede fradrag på 18.000 kroner mellem børnepasning, havearbejde og håndværkere. 

Tusindvis har betalt for meget i grundskyld - se hvor meget får de...

29.000 boligejere modtager snart en uventet gave. Nu lover Skatteministeren nemlig fuld tilbagebetaling til boligejere, der har betalt for...

Så mange boligejere gør brug af håndværkerfradraget

Håndværkerfradraget er den mest kendte og brugte ordning i Danmark. Det viser en ny spørgeundersøgelse, der slår fast, at den fordelagtige...

Sådan sikrer du dit sommerhus og dit indbo inden udlejning

Tænker du på at leje dit sommerhus ud, når du ikke bruger det? Det kan være en god måde at tjene lidt ekstra på, og i 2019 kan de første 40.900 kroner i lejeindtægt faktisk være skattefri. Her finder du tips og råd til, hvad du skal tænke på, og hvordan du sikrer dig mod ubetalt husleje, hærværk og tyveri.

Regeringen vil afskaffe fradraget til håndværkere i håndværkerfradr...

Regeringen lægger op til at beskære BoligJobordningen med 2/3 i sit forslag til næste års finanslov. Skattefradraget for håndværkerarbejde...

Byg Garanti hæver dækningssummen fra 100.000 til 150.000 kroner

Laver din håndværker byggesjusk, og er han eller hun medlem af Byg Garanti-ordningen, så har du nu mulighed for at få 50 procent mere i...

Penge og usikkerhed får boligejerne til at droppe grøn energi

Mere end hver tredje boligejer er interesseret i at investere i solceller, solvarme eller varmepumper. Men prisen er for høj, og hver gang politikerne piller ved reglerne for afregning og tilskud, gør de det langt mindre attraktivt at investere i vedvarende energianlæg, viser en ny undersøgelse.

26 uundværlige tips til at undgå svindel med dine kreditkort

20% af befolkningen har oplevet svindel med deres kreditkort mere end én gang - og det er 20% for mange. Læs med her, og bliv godt rustet...

Disse 7 tips kan mindske din vandregning

Den gennemsnitlige dansker bruger ca. 108 liter vand dagligt til mange praktiske og hygiejniske formål. Vi har samlet 7 gode råd til, hvorda...

Køb dit sommerhus om vinteren - det er meget billigere

Det er mange penge, du kan spare eller tjene, hvis du handler sommerhus på det rette tidspunkt af året. Se, hvilken måned du ALDRIG skal handle sommerhus i.

Tvangsauktioner - sådan er forløbet, og sådan undgår du selv at...

Hvad er en tvangsauktion? Se de 8 trin i forløbet. Læs mere om fogedret, tingbog og restgæld og se 6 tips til, hvordan du med rettidig omhu...

Forældrekøb - disse ting skal du overveje

Overvejer du et forældrekøb? Hvis du har lidt luft i budgettet, er forældrekøb en perfekt måde at få dine børn ind på boligmarkedet. Men...

Find din rette bolig: eje, leje eller andel?

Hvad passer bedst til dig: ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?Idenyts læsere bor mest i parcelhus. Men er det den boligform, som passer bedst til dig? Er du måske mere til ejerlejlighed, andelsbolig eller lejebolig? Test dig selv her. 

Klimatjek gav god søvn

Et højvandslukke, en pumpebrønd og faskiner blev løsningen på flere års kamp mod slimet kloakvand og masser af ødelæggelser.

De billigste solskinstimer fås på Fejø

Hvis du køber sommerhus på Fejø, får du en solskinstime for kun 312 kr. Det viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk. Men hvor findes den...