Nye regler for tilstandsrapport og ejerskifteforsikring

Fra 1. maj 2012 er tilstandsrapporten i forbindelse med hussalg blevet mere omfattende og dækker flere områder. Ejerskifteforsikringen er også blevet ændret. Se her, hvad det nye er, og hvilke fordele der er ved de nye regler.

Nemmere at fastsætte pris, der svarer til reelle værdi

Nye regler for tilstandsrapporter træder i kraft 1. maj 2012 – den dækker flere områder; og dermed får både køber og sælger større viden om kvaliteten af huset. Det gør det nemmere at fastsætte en pris, som svarer til den reelle værdi, og evt. udbedringer af fejl, mangler og evt. ulovlige installationer kan indgå som en del af handlen.

Tilstandsrapport og ejerskifteforsikring hænger sammen

Tilstandsrapporten og ejerskifteforsikringen hænger så at sige sammen, sådan at ejerskifteforsikringen dækker, hvis det viser sig, at der er fejl og mangler i huset, som burde være omtalt i tilstandsrapporten eller i den nye el-rapport – men ikke er det.

Nye regler for ejerskifteforsikringen

Som køber er det vigtigt at tage alle punkter i tilstandsrapporten og el-eftersynsrapporten meget alvorligt, da de altså ikke er dækket af ejerskifteforsikringen. Der er også kommet nye regler for ejerskifteforsikringen, så den kommer til at dække flere områder – og det bliver lettere og mere gennemskueligt at se, hvad forsikringen dækker og at udregne erstatningerne.

Tv-inspektion af kloaknettet er et plus for salgsmulighederne

Kloakkens tilstand skal også omtales i den nye tilstandsrapport – ud fra kloakkens opførelsesår bliver det skønnet, hvor lang rest-levetiden er, men der er ikke tale om en egentlig undersøgelse af kloakken. Men som sælger kan det være en god idé at få lavet en tv-inspektion af kloaknettet. Mange sælgere kan nemlig få deres forsikring til at betale for undersøgelsen. Samme mulighed har køberne ikke altid, så en fejlfri kloakattest er et stort plus for salgsmulighederne.

Se på næste side, hvad det nye ved tilstandsrapporten og ejerskifteforsikringen er.

Foto: Lindab

Nyt i tilstandsrapporten

Tagets rest-levetid: Det betyder, at den bygningssagkyndige skal give informationer om tagets restlevetid. Det skal fremover angives, om taget forventes at holde op til fem år, mellem fem og 10 år eller længere end 10 år.

El-eftersyn:
Der udarbejdes en el-eftersynsrapport i tillæg til tilstandsrapporten. En autoriseret elinstallatør gennemgår bygningens elektriske installationer med henblik på at finde evt. ulovligheder, mangler eller nedslidning. Der vil blive foretaget stikprøvekontroller af installationerne, ligesom beskyttelsen mod brand og stød, el-tavlen, HFI/HPFI-relæet og evt. løse ledninger/kontakter skal tjekkes.

VVS:
Sælger skal fremover svare på et nyt spørgsmål om VVS: Er der varmeinstallationer og/eller termostatventiler, som ikke virker – hvis ja, hvilke?

Ekstra info om hustypen:
De nye tilstandsrapporter skal indeholde en generel beskrivelse af hustypen. På den måde kan køberen se, hvilke “skavanker” man normalt kan forvente af et normalt hus på samme alder. Der vil også være nyttig information om radon i området og om typiske kloakforhold på ejendommen.

Har du allerede fået lavet en tilstandsrapport, der er mindre end 6 måneder gammel? Så har du to muligheder: 1. Beholde den gl. rapport og lave et tillæg med de nye krav. 2. Lave en helt ny tilstandsrapport.

Nyt i ejerskifteforsikringen

Dækker ulovligt udførte og manglende eller nedsat funktion af elinstallationer og varme-, ventilations- og sanitetsinstallationer (der ikke fremgår af tilstandsrapporten.)
Dækker de skader og fejl, der måtte opstå fra tilstandsrapportens og el-rapportens udarbejdelse til købers overtagelse.
En del forbrugere bliver i dag overraskede over, at en ældre bygningsdel ikke bliver erstattet med nyt, men at der tages hensyn til husets alder. Men nu kan køber få erstattet “nyt for gammelt”, medmindre skaden er omfattet af en erstatningstabel.

Læs også: Guide til husets tilstandsrapport. Alt om regler og gyldighed

Læs også: Ejerskifteforsikring – hvad dækker den, og hvad er en god pris?

Læs også: Eleftersyn – guide til at få den bedste elinstallationsrapport til prisen

Mest læste artikler