Læg et budget og spar mange penge

Er økonomien blevet lidt stram, er det en god idé at give sit forbrug et servicetjek. Planlæg dine indkøb, så kan du spare mange penge på dit budget.


Vær åben om din økonomi
Skal hjemmeøkonomien lægges om pga sparetider, er det en god idé at være åben om jeres nye økonomiske situation. Fortæl familie, venner og bankrådgiver, at der er lidt færre midler at rutte med – det gør tingene lettere at spille med åbne kort.

  Foto: Colourbox
  Få ønskesedlen fra fødselsdags-barnet i god tid. Der er altid udsalg.

Faste udgifter
Lav en liste over alle de faste ting, som I betaler til. Hus­lånet, billånet, vand, varme, forsikringer, el, abonnementer, kontingenter osv.

En måneds forbrug
Skab et overblik på månedsbasis, så du kan sammenligne med dine indtægter. Læg oveni de faste månedsudgifter et madbudget, benzinpenge og udgifter til tøj. Flere banker anbefaler, at der mindst skal være et rådighedsbeløb på ca. 12.000 kr. i en husstand med fire, men mange kan klare sig for mindre.

  Foto: Colourbox

Tjek reklamerne, lav en madplan og køb ind, hvor de gode tilbud er. Madbudgettet er nok et af de letteste steder at spare, men det kræver både tid og planlægning.

Hvad kan du undvære
Går dit regnestykke i minus, skal der gøres noget. Kig på listen over de månedlige udgifter, er der noget, som kan spares væk: Avisen, månedsbladene, teaterkontingentet?

Indhent nye tilbud
Eller måske er det på tide at give dine forsikringer og telefonabonnementer et ekstra tjek. Det er gratis at indhente nye forsikrings-tilbud, ligesom du kan udskifte fastnettelefonen med ip-telefoni eller nøjes med mobilen.

  Foto: Colourbox
   

Planlægning
Tal med din bankrådgiver, måske er det nu, I skal lægge om til et afdragsfrit lån. Sluk for unødvendige strømslugere, skær ned på stand-by-strøm og køb elsparepærer, når de er på tilbud.

Spar på madbudgettet
Et andet sted, hvor du let kan spare, er på madbudgettet. Besparelserne behøver ikke at betyde, at du skal leve af havregryn og pasta. Hvis du bruger tilbudsaviser og holder stram styring, kan du have samme levestandard til færre penge.

Madplan sparer tid og penge
Her er det en god idé at lave en ugentlig madplan for hele familien. Så kan du planlægge, hvor du skal købe kylling, vaskepulver og pålæg, og du undgår samtidig dyre “impuls-aftensmads-indkøb”, som især er farlige, når man er sulten sidst på eftermiddagen.

  Foto: Colourbox
  Spar penge – køb familiens jule­gaver, når der er udsalg.

Køb ind billigt
En god tommelfingerregel er i øvrigt at vælge discount-kæderne frem for specialvarebutikkerne.

Mindre gavebudget
Aftal eventuelt at sætte gavebudgettet ned i familien. Det kan sagtens lade sig gøre at finde gode jule- og fødselsdagsgaver til spotpris, især, hvis du får ønskesedlerne i god tid, så du kan slå til, når tilbuddet kommer.

Rådighedsbeløb
Definitionen på rådighedsbeløb er de penge, du har til forbrug efter, dine faste omkostninger er betalt. Hvor stort dit rådighedsbeløb bør være afhænger dels af, hvor du bor, hvor mange biler du/I har, og af hvor mange børn, der er i husstanden. Hos Spar Nord har man følgende overordnede guidelines: Familie med to børn: 12.000 kr. om måneden. Par: 9.000 kr. om måneden.

Mest læste artikler