Foto: Campaya og Flickr, Martin Ehrensvärd

Køb dit sommerhus om vinteren - det er meget billigere

Det er mange penge, du kan spare eller tjene, hvis du handler sommerhus på det rette tidspunkt af året. Se, hvilken måned du ALDRIG skal handle sommerhus i.

Af: Mikkel Hede, 15. december 2016

De hemmelige sommerhuspriser

Det har været en velbevaret hemmelighed, at priserne på sommerhuse forandrer sig med årstiden. Det har de kloge, der kender til denne dynamik, kunnet tjene store summer på.

Websitet "boligsiden.dk" fører et markedsindeks over boligpriser og herunder priserne på sommerhuse, når de handles. Statitstikken viser tydeligt, at det er ugunstigt at handle sommerhus om vinteren:

  • Det absolutte bundniveau på priserne er i den sidste vintermåned: Februar.
  • Den bedste måned på landsplan er den strålende sommermåned: Juni

Priserne er i øvrigt forholdsvis stabile mellem maj og november måned. Det er først, når vintermånederne kommer, at det store dyk sker. 

I kroner og øre vil det helt konkret sige, at kvadratmeterprisen på en fritidsbolig på landsplan i juni måned ligger på kr. 14.875. Prisen for de samme kvadratmeter er derimod i februar måned nede på kr. 13.479. For et sommerhus på 75 kvadratmeter kan det dreje sig om 100.000 kroner. Det er også en sjat.

Overraskende forskel

Den markante forskel skyldes dels, at udbudspriserne er lavere om vinteren, og at nedslag i prisen også generelt er højere på denne årstid.

Direktøren for en af landets førende sommerhusudlejere, internetportalen campaya.dk, kender udmærket til denne forskel, men er alligevel overrasket over omfanget af prisforskellen:

– Det er overraskende, at forskellen er så stor, men det er naturligt, at der er en forskel. Efterspørgslen på sommerhuse er naturligt mindre om vinteren, og det afspejles selvfølgelig i salgspriserne. Om vinteren er det ikke alle, der lige går og tænker på sommerhuskøb, og når der er færre købere, justerer markedet sig naturligt efter det. Men det er bemærkelsesværdigt, at prisforskellen er så markant, vurderer direktør Claus Pedersen fra Campaya.dk.

Regionale forskelle i sommerhuspriser

Udsvingene er lidt forskellige fra landsdel til landsdel, men tendensen er den samme: sommerhuse er ganske enkelt billigere om vinteren.

Den nævnte statistik på boligsiden.dk afslører også i hvilken landsdel, sommerhuse sælges til både den højeste og den laveste pris.

Her er det ikke overraskende, at priserne er højest hele året rundt i Region Hovedstaden. De billigste sommerhuse ligger i Region Sjælland, som også udgøres af Møn og Lolland Falster. Næstbilligst er Region Nordjylland. 

Du kan selv studere detaljerne i boligsiden.dk's markedsindeks her

15. december 2016 Mikkel Hede
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Eksperter forudser: Nu stiger renten

De gyldne dage på boligmarkedet med rekordlave renter kan være ved at nå sin foreløbige afslutning. Det konkluderer 2 boligøkonomer.

Cheføkonom: Tidlig julegave på vej til danskerne

Der kan være en tidlig julegave på vej til danske boligejere. De allerede rekordlave boliglån har nemlig ikke set bunden endnu. Find ud af,...

Ny aftale: Boligejere får milliarder

Ny aftale indgået af et bredt flertal i folketinget letter ejendomsværdibeskatningen, sænker stigningen af grundskyld og kompenserer for...

Danske boligejere er godt rustet til krise

Danske boligejere er bedre rustet til en eventuel økonomisk krise, end de tidligere har været. Det skyldes blandt andet de rekordbillige lån.

Større håndværkerfradrag? Så mange vil sætte gang i byggeprojekter

Danskerne er klar til at bruge håndværkerfradrag til større investeringer i huset, hvis håndværkerfradraget bliver gjort mere attraktivt -...

Ekspert: Sådan påvirker coronakrisen boligejerne

Er du parcelhusejer, og er du bekymret for, hvad krisen kommer til at gøre ved boligpriserne? Så skal du fatte mod, da parcelhusejere faktis...

Sådan undgår du frostskader på sommerhuset

Hver vinter oplever mange skader grundet frostprængte rør i huse og sommerhuse. Følger du disse 5 gode råd, kan det let undgås.

Spar på varmeregningen med dette lette trick

Med én lille ændring kan du spare mange penge på varmeregningen, når vinterkulden sætter ind. Det viser ny undersøgelse, der samtidig afslør...

SÅ meget kan du spare med en energioptimeret bolig

Om du bor i en ældre eller nybygget bolig har stor betydning for dit daglige energiforbrug - og det kan ses på energiregningen. Se, hvor...

Så meget rigere er de danske parcelhusejere blevet det seneste år

I gennemsnit har parcelhusejere i hele landet oplevet at deres hjem er blevet mere værd det seneste år, men i nogle landsdele er stigningen markant større end andre. Se stigningerne der hvor du bor.

Nu får boligejerne de lovede milliard-skattelettelser

Udskydelsen af de nye boligskatteregler ville give staten ni milliarder kroner om året. Nu lover skatteminister, at boligejerne får deres...

Boligskatteregler bliver udskudt til 2024 - se hvad det betyder...

De nye boligskatteregler træder ikke i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. Ifølge ekspert kan det både betyde gevinst og tab for...

Pas på! Udlejning kan koste dig dyrt

Er du en af de mange danskere, der udlejer boligen på deleøkonomiske tjenester som Airbnb? Er du også glad for dine ejendele? Følg disse fire råd og undgå, at udlejningen kommer til at koste dig dyrt.

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne...

Grundskylden stiger: Se om du er ramt

I 29 kommuner stiger grundskylden til næste år. Se om du bliver ramt - og hvor meget - her.