Foto: Getty Images

Større håndværkerfradrag? Så mange vil sætte gang i byggeprojekter

Danskerne er klar til at bruge håndværkerfradrag til større investeringer i huset, hvis håndværkerfradraget bliver gjort mere attraktivt - for eksempel ved at gøre det muligt at bruge tre års fradrag på én gang, så man også kan sætte store renoveringsprojekter i gang, viser ny undersøgelse.

Af: Ida Andersen, 6. maj 2020

Danskerne er klar til at investere i ny hulmursisolering, nyt køkken eller nye vinduer, hvis håndværkerfradraget blev gjort mere attraktivt.

Det viser en spørgeundersøgelse, som analysebureauet Opeepl Denmark har foretaget for Dansk Byggeri. Her svarer en tredjedel af danskerne, at de vil sætte gang i et byggeprojekt, hvis netop håndværkerfradraget blev gjort mere attraktivt.

- Håndværkerfradraget har mange fordele. Det gør sort arbejde hvidt og fremmer den grønne omstilling. Men samtidig er det et nyttigt redskab til at skrue op og ned for aktiviteten i samfundet, og det vil derfor være oplagt for politikerne at bruge netop håndværkerfradraget til at få gang i hjulene oven på coronakrisen, som tilfældet også var i årene efter finanskrisen, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg i en pressemeddelelse.

Det kunne ifølge Dansk Byggeri for eksempel være ved at fordoble fradraget til 25.000 kr. per person og gøre det muligt at bruge tre års fradrag på én gang, så det også bliver mere attraktivt at sætte for eksempel store energirenoveringsprojekter i gang.

- I dag er det kun grønne projekter, der er omfattet af håndværkerfradraget, men i øjeblikket hvor økonomien er gået i stå, er det oplagt som et ekstraordinært 2020-tiltag at åbne for at lade fradraget gælde for alle typer af håndværksopgaver. Dvs. også indvendig maling samt køkken- og badeværelsesrenovering. Det vil være en god kickstart, siger cheføkonomen.

Fradraget er populært i hele landet

Hele 43 procent af de danskere, som bor i parcel- eller rækkehus har byggeprojekter klar, mens det gælder for 21 procent i etagebolig og 31 procent i andre boligtyper som fx sommerhus.

- Vi ved erfaringsmæssigt, at håndværkerfradraget er bredt forankret i hele landet – og allermest populært vest for Storebælt – og at det er alle indkomstgrupper, der benytter fradraget, siger Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Et konservativt skøn over beskæftigelseseffekten af at gøre håndværkerfradraget mere attraktivt, vil ifølge Dansk Byggeri være 2.100 arbejdspladser i byggeriet og 1.300 i andre brancher.

6. maj 2020 Ida Andersen
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Eksperter forudser: Nu stiger renten

De gyldne dage på boligmarkedet med rekordlave renter kan være ved at nå sin foreløbige afslutning. Det konkluderer 2 boligøkonomer.

Cheføkonom: Tidlig julegave på vej til danskerne

Der kan være en tidlig julegave på vej til danske boligejere. De allerede rekordlave boliglån har nemlig ikke set bunden endnu. Find ud af,...

Ny aftale: Boligejere får milliarder

Ny aftale indgået af et bredt flertal i folketinget letter ejendomsværdibeskatningen, sænker stigningen af grundskyld og kompenserer for...

Danske boligejere er godt rustet til krise

Danske boligejere er bedre rustet til en eventuel økonomisk krise, end de tidligere har været. Det skyldes blandt andet de rekordbillige lån.

Ekspert: Sådan påvirker coronakrisen boligejerne

Er du parcelhusejer, og er du bekymret for, hvad krisen kommer til at gøre ved boligpriserne? Så skal du fatte mod, da parcelhusejere faktis...

Sådan undgår du frostskader på sommerhuset

Hver vinter oplever mange skader grundet frostprængte rør i huse og sommerhuse. Følger du disse 5 gode råd, kan det let undgås.

Spar på varmeregningen med dette lette trick

Med én lille ændring kan du spare mange penge på varmeregningen, når vinterkulden sætter ind. Det viser ny undersøgelse, der samtidig afslører en stor forskel på danskernes varmevaner. Særligt ét sted i landet er vi ekstra kuldskære. 

SÅ meget kan du spare med en energioptimeret bolig

Om du bor i en ældre eller nybygget bolig har stor betydning for dit daglige energiforbrug - og det kan ses på energiregningen. Se, hvor...

Så meget rigere er de danske parcelhusejere blevet det seneste år

I gennemsnit har parcelhusejere i hele landet oplevet at deres hjem er blevet mere værd det seneste år, men i nogle landsdele er stigningen...

Nu får boligejerne de lovede milliard-skattelettelser

Udskydelsen af de nye boligskatteregler ville give staten ni milliarder kroner om året. Nu lover skatteminister, at boligejerne får deres penge tilbage.

Boligskatteregler bliver udskudt til 2024 - se hvad det betyder...

De nye boligskatteregler træder ikke i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. Ifølge ekspert kan det både betyde gevinst og tab for...

Pas på! Udlejning kan koste dig dyrt

Er du en af de mange danskere, der udlejer boligen på deleøkonomiske tjenester som Airbnb? Er du også glad for dine ejendele? Følg disse...

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne selv at vælge, hvordan de vil fordele det samlede fradrag på 18.000 kroner mellem børnepasning, havearbejde og håndværkere. 

Grundskylden stiger: Se om du er ramt

I 29 kommuner stiger grundskylden til næste år. Se om du bliver ramt - og hvor meget - her.

Tusindvis har betalt for meget i grundskyld - se hvor meget får de...

29.000 boligejere modtager snart en uventet gave. Nu lover Skatteministeren nemlig fuld tilbagebetaling til boligejere, der har betalt for...