Eventuelle købere skal have et godt første indtryk af huset. Så er der større chance for et hurtigere hussalg.
Eventuelle købere skal have et godt første indtryk af huset. Så er der større chance for et hurtigere hussalg. Foto: iStockphoto

Sådan øger du din chance for succesfuldt hussalg

Indtrykkene i de første 30 sekunder du er i et hus, kan være afgørende for, at køberne vælger netop dit hus ved hussalget. Læs hvad du selv kan gøre, for at huset fremtræder bedst inden  hussalget.

Af: Mariette Tiedemann og Nicole Hardt, 25. april 2019

Gør huset indbydende inden hussalget 

Når først du har besluttet dig for at sælge huset, skal du slå koldt vand i blodet. Der er nemlig ting, du bør overveje, inden du ringer til mægleren. En lille gennemgang af hus og have, kan nemlig hjælpe med at få dit hussalg igennem hurtigt og nemmest muligt - til den rigtige pris. 

Fremstår huset så indbydende, at køberen kan se sig selv og sine møbler i dit hjem, er der ikke langt fra visning til hussalg. Skal du sælge dit hus, sælger du ikke kun huset - du sælger drømmen om en ny start for dets nye ejere. 

Heldigvis kræver det ikke meget at opnå det flotte resultat. Læs videre, og få vores råd til, hvad du selv kan gøre, og få større chance for succes med hussalget. 

 1. Giv et godt førstehåndsindtryk ved hussalget 
 2. Ordn de mindre fejl og mangler inden hussalget
 3. Isoleret hus har større succes ved hussalg
 4. Maling gør underværker for hussalget
 5. Trægulve tiltrækker køberne ved hussalg
 6. Ryd op og gør rent inden fremvisningen
 7. Luft ud og skab en dejlig aroma
 8. Fjern møbler, hvis stuen virker proppet
 9. Køkkenet vægtes højt ved hussalg
 10. Gør badeværelset indbydende
 11. Giv haven en omgang inden hussalget
 12. Leg potentielle købere for hussalget

1. Giv et godt førstehåndsindtryk ved hussalget 

Generelt er første håndsindtrykket en vigtig del af hele hussalget. Oftest er det første indtryk køberne får udenfor. Så sørg for, at havelågen er i orden, fliser på stierne ligger pænt og trappetrinene ikke er løst. 

Husk også at trim hækken, slå græsset, ordn revnen i soklen og fjern mosset fra taget. Placér eventuelt en potteplante ved døren, så det ser indbydende og velkommende ud.  

2. Få ordnet de mindre fejl og mangler inden hussalget

Når du skal undersøge hvilke fejl og mangler, der er ved dit hus, vælger de fleste boligejere at få lavet en tilstandsrapport før hussalg. Men skal huset være mere tillokkende og attraktivt for de potentielle købere, kan du med fordel få lavet en førsynsrapport. 

Rapporterne har samme funktion, dog har førsynsrapporten den fordel, at den ikke bliver indberettet. Du kan derfor nå at reparere diverse mindre fejl og mangler, samt lade fagfolk udføre de mere komplicerede, inden tilstandsrapporten skal laves.

Førsynsrapporten koster typisk 1500-2000 kroner.

Er vindskeder, overliggere eller andet udvendigt træværk på huset triste at se på, så mal det eller udskift træet. 

Udskift den løse flise i badeværelset eller det løse håndtag til soveværelset. Det er ofte disse ting, køberne typisk bruger som argument, når prisen skal til at forhandles. 

3. Et godt isoleret hus har større succes ved hussalg

En høj varmeregning er som regel noget, de fleste boligkøbere vil se på med skeptiske øjne. 

Selvom isolering af huset er en af de lidt dyrere forbedringer at få ordnet inden hussalg, er det en af dem som oftest en af de bedste salgsargumenter. 

Brug derfor hellere pengene på isoleringen fremfor en dyr renovering af køkkenet eller badeværelset, da du sjældent får pengene igen. Der er nemlig chance for, at køberen nødvendigvis ikke kan lide din stil.  

4. Maling gør underværker for hussalget

En spand maling koster ikke ret meget, men den kan gøre underværker. Nymalet stue og værelser giver et pænt og rent indtryk. 

Gå efter lyse, neutrale farver. De har størst succes ved hussalg og giver også indtrykket af større rummelige rum og naturligt lys, mens kradse blå, grønne eller røde farver let kan skræmme køberne væk.

5. Trægulve tiltrækker køberne ved hussalg

Når det drejer sig om gulvene, ligger trægulve øverst på købernes liste ved hussalg. Har du derfor væg-til-væg-tæpper med pæne træplanker nedenunder, kan du øge chancerne for hurtigere hussalg, ved at rive tæpperne af. 

6. Ryd op og gør rent inden fremvisningen

Inden hussalget, er det en god idé at få ryddet op og gjort rent. Sørg for at stille de klodsede elektronikting og rodende papirer væk. Er der nusset eller rodet, kan køberen let få tanken om, at der også er sjusket med husets vedligeholdelse. 

Støvsug og vask gulvet. Kom ud i skabene og de mindste kroge, da køberne eksempelvis godt kan finde på at åbne ovnlåget i køkkenet.  

Nypudsede vinduer gavner ofte hussalget. Du behøver ikke være en rengøringstornado inden hver fremvisning, men et pænt og rent hjem sælger bare bedre. 

7. Luft ud og skab en dejlig aroma

Duften i dit hjem er også med til at skabe en stemning og taler til køberens sanser. Sørg for at få luftet ordentligt ud, hav friske blomster i hjemmet, bryg lidt kaffe eller bag nogle boller. Alle kneb gælder. 

Hvis en behagelig og forførende duft spreder sig i huset, i takt med at køberen bevæger sig gennem rummene, er dette helt sikkert et plus.

8. Fjern møbler, hvis stuen virker proppet

Står tingene og møblerne meget tæt, bør du desuden give lidt luft i indretningen ved at fjerne nips, stole og små borde. Meget personlige ting som fx sportspokaler og familiebilleder – især hvis der er mange af dem – bør også gemmes ad vejen. 

Hvis hylderne bugner af souvenirs og personlige genstande, kan køberen blive distraheret af indretningen og have svært ved at forestille sig sine egne ting i hjemmet. Det er ikke altid sikkert, at køberen synes dine ting er lige så flotte, som du selv gør. Så giv dem plads til at drømme.

9. Køkkenet vægtes højt ved hussalg

Mange undervurderer et køkkens evne til at sælge et hus. Et lyst, stort og rummeligt køkken er guld værd. 

Hvis ikke du har dette, kan du alligevel gøre meget, for at påvirke køberen ved et hussalg. Ejer du mange køkkenmaskiner, der eventuelt står fremme, kan det være en fordel at gemme dem væk, da de optager meget af bordpladsen.  

10. Gør badeværelset indbydende

I badeværelset gælder nogle af de samme regler som i køkkenet. Bordplads og overflader bør generelt ikke være dækket med en masse ting. 

Fjern alt, der får rummet til at virke rodet og gem vasketøjskurven væk, eller sørg for, at der er låg på. Skift den revnede flise, og erstat eventuelt badeforhænget; et helt nyt badeforhæng koster ikke meget og gør en verden til forskel. 

11. Giv haven en omgang inden hussalget

Som en del af hussalget, har haven ofte en indflydelse på køberens valg. Fjern derfor badebassin, cykler og hundelegetøj fra haven og stil havemøblerne klar. Fjern det værste ukrudt og trim store og vildtvoksende buske, så de ikke lukker for lys til huset eller terrassen. 

Om vinteren er det meget vigtigt, at stier og gangarealer er skrabet fri for sne, så det er let at komme rundt.

12. Leg potentielle købere inden et hussalg

Det er ikke let at se på sit eget hjem med kritiske øjne. Få derfor et par hudløst ærlige venner til at lege potentielle købere. Lyt til hvilke mangler og fordele, de mener, vil påvirke dit hussalg.

25. april 2019 Mariette Tiedemann og Nicole Hardt
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Cheføkonom: Tidlig julegave på vej til danskerne

Der kan være en tidlig julegave på vej til danske boligejere. De allerede rekordlave boliglån har nemlig ikke set bunden endnu. Find ud af, hvornår julegaven forventes at ligge klar under træet.

Ny aftale: Boligejere får milliarder

Ny aftale indgået af et bredt flertal i folketinget letter ejendomsværdibeskatningen, sænker stigningen af grundskyld og kompenserer for...

Danske boligejere er godt rustet til krise

Danske boligejere er bedre rustet til en eventuel økonomisk krise, end de tidligere har været. Det skyldes blandt andet de rekordbillige...

Større håndværkerfradrag? Så mange vil sætte gang i byggeprojekter

Danskerne er klar til at bruge håndværkerfradrag til større investeringer i huset, hvis håndværkerfradraget bliver gjort mere attraktivt - for eksempel ved at gøre det muligt at bruge tre års fradrag på én gang, så man også kan sætte store renoveringsprojekter i gang, viser ny undersøgelse.

Ekspert: Sådan påvirker coronakrisen boligejerne

Er du parcelhusejer, og er du bekymret for, hvad krisen kommer til at gøre ved boligpriserne? Så skal du fatte mod, da parcelhusejere faktis...

Sådan undgår du frostskader på sommerhuset

Hver vinter oplever mange skader grundet frostprængte rør i huse og sommerhuse. Følger du disse 5 gode råd, kan det let undgås.

Spar på varmeregningen med dette lette trick

Med én lille ændring kan du spare mange penge på varmeregningen, når vinterkulden sætter ind. Det viser ny undersøgelse, der samtidig afslører en stor forskel på danskernes varmevaner. Særligt ét sted i landet er vi ekstra kuldskære. 

SÅ meget kan du spare med en energioptimeret bolig

Om du bor i en ældre eller nybygget bolig har stor betydning for dit daglige energiforbrug - og det kan ses på energiregningen. Se, hvor...

Så meget rigere er de danske parcelhusejere blevet det seneste år

I gennemsnit har parcelhusejere i hele landet oplevet at deres hjem er blevet mere værd det seneste år, men i nogle landsdele er stigningen...

Nu får boligejerne de lovede milliard-skattelettelser

Udskydelsen af de nye boligskatteregler ville give staten ni milliarder kroner om året. Nu lover skatteminister, at boligejerne får deres penge tilbage.

Boligskatteregler bliver udskudt til 2024 - se hvad det betyder...

De nye boligskatteregler træder ikke i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. Ifølge ekspert kan det både betyde gevinst og tab for...

Pas på! Udlejning kan koste dig dyrt

Er du en af de mange danskere, der udlejer boligen på deleøkonomiske tjenester som Airbnb? Er du også glad for dine ejendele? Følg disse...

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne selv at vælge, hvordan de vil fordele det samlede fradrag på 18.000 kroner mellem børnepasning, havearbejde og håndværkere. 

Grundskylden stiger: Se om du er ramt

I 29 kommuner stiger grundskylden til næste år. Se om du bliver ramt - og hvor meget - her.

Tusindvis har betalt for meget i grundskyld - se hvor meget får de...

29.000 boligejere modtager snart en uventet gave. Nu lover Skatteministeren nemlig fuld tilbagebetaling til boligejere, der har betalt for...