Eventuelle købere skal have et godt første indtryk af huset.
Eventuelle købere skal have et godt første indtryk af huset. Foto: iStockphoto

Gør huset klar til salg

Indtrykkene i de første 30 sekunder i et hus kan være afgørende for, at køberne vælger netop dit hus. Heldigvis er der mange ting, som er lette at ændre, så du er sikrere på, at huset fremtræder optimalt, når det skal sælges. 

Gør huset indbydende 

Du skal slå koldt vand i blodet, når først I har besluttet jer for at sælge huset. Der er nemlig nogle ting, du bør overveje, inden I ringer til mægleren. En lille boligoptimering af det basale, kan nemlig hjælpe med at få din bolig solgt så hurtigt og nemt som muligt – og til den rigtige pris. 
 
Hvis huset fremstår så indbydende som muligt, og køberen kan se sig selv og sine møbler i dit hjem, er der ikke langt fra visning til salg. Når du skal sælge dit hus, sælger du ikke kun huset og "skallen" til andre inventar – du sælger drømmen om en ny start for dets nye ejere. 
 
Heldigvis kræver det ikke meget at opnå det flotte resultat. Det kræver blot enkelte tiltag som blandt andre disse gode råd. 
 

1. Havelågen må ikke binde

Havelågen er ofte det første, som køberen møder. Sørg for, at den er let at få op, at den ikke knirker eller er rusten, og tjek lige at også postkassen giver det rigtige indtryk.
 
Generelt er første håndsindtrykket en virkelig vigtig del af hele salget, så husk også at trim hækken og slå græsset. Det første indtryk køberne får, er nemlig udenfor. Placér eventuelt en potteplante ved døren, så det ser indbydende og velkommende ud. 

2. Udskift ødelagt træværk og sæt flisen fast

Hvis vindskeder, overliggere eller andet udvendigt træværk på huset er trist at se på, så mal det eller skift træet ud. Inden døre skal de småting, som du ellers har udskudt, klares. Den løse flise i badeværelset eller et løst håndtag. 
 
Tag tilstandsrapporten i hånden, og reparer diverse mindre skader, og lad fagfolk udføre de mere komplicerede. Køberen skal ikke have indtrykket af, at de skal bruge en masse penge på renovering efter overtagelsen. 

3. Et godt isoleret hus sælger bedre

Lad være med at renovere køkkenet eller badeværelset. De penge får du sjældent igen, for køberen kan ikke nødvendigvis lide din stil. Brug hellere penge på at få efterisoleret huset – en høj varmeregning er som regel noget, de fleste, der er på jagt efter et hus, vil se på med skeptiske øjne.
 

4. Maling gør underværker

En spand maling koster ikke ret meget, men den kan gøre underværker. Nymalede stuer giver et pænt og rent indtryk. Vælg lyse, neutrale farver – de sælger bedst og giver en større rumvirkning, mens kradse blå, grønne eller røde farver let kan skræmme køberne væk.
 
Lyse og hvide vægge giver også indtrykket af større rum og mere rummelighed og naturligt lys. Hvilket alt er noget, der sælger godt på papiret og i praksis. 

5. Hellere trægulve end gulvtæpper

Når det drejer sig om gulvene, så ligger trægulve øverst på købernes topti-liste. Så hvis du har væg-til-væg-tæpper og pæne træplanker nedenunder, så riv tæpperne af.

6. Fjern nullermænd og sving kosten

At der er gjort rent, før dit hus bliver vist frem, er selvfølgelig et “must”. Og husk, at køberne godt kan finde på at åbne ovnlågen i køkkenet. Støvsug, vask gulvet og luft ordentligt ud.
 
Som prikken over i’et sælger nypudsede vinduer godt. Du behøver ikke være en rengøringstornado inden hver fremvisning, men et pænt og rent hjem sælger bare bedere. 
 

7. Køkkenet er et vigtigt rum

Mange undervurderer et køkkens evne til at sælge et hus. Et lyst, stort og rummeligt køkken er guld værd. Hvis ikke du har dette, kan du alligevel gøre meget, for at påvirke køberen. Ejer du mange køkkenmaskine, der eventuelt står fremme? Så væk med dem.
 
Et køkken, der er plastret til i køkkenmaskiner, kan synes meget mindre end det i virkeligheden er, og så stjæler det meget bordplads. Pak om muligt, de fleste store ting og maskine ned, når du skal fremvise køkkenet. 

8. Ryd op, så køberen ikke tror, at du er sjusket

Oprydning er mindst lige så vigtig – hvis der er nusset eller rodet, så kan køberen let få den tanke, at der også er sjusket med husets vedligeholdelse.

9. Fjern møbler, hvis stuen virker proppet

Står tingene og møblerne meget tæt, bør du desuden “lette” indretningen lidt ved at fjerne nips, stole og små borde. Meget personlige ting som fx sportspokaler og familiebilleder – især hvis der er mange af dem – bør også gemmes ad vejen.
 
Hvis hylderne bugner af souvenirs og personlige genstande, kan køberen have svært ved at forestille sig sine egne ting i hjemmet. Det er ikke altid sikkert, at køberen synes dine ting er lige så flotte, som du selv gør. Så giv dem plads til at drømme.
 

10. Luft ud og skab en dejlig aroma

Enkle og mindre personlige omgivelser gør det lettere for køberen at se mulighederne i hjemmet og at forestille sig en indretning med egne møbler.
 
En anden ting, der sælger godt er duften, der taler til køberens sanser. Hvis en behagelig og forførende duft spreder sig i huset, i takt med at køberen bevæger sig gennem rummene, er dette helt sikkert et plus.
 
Der er mange ting, du kan gøre for at skabe denne aroma. Luft ud, bryg kaffe, sørg for at der er friske blomster eller bag boller. Alle kneb gælder.  

11. Leg købere

Det er ikke let at se på sit eget hjem med kritiske øjne. Få derfor et par hudløst ærlige venner til at lege potentielle købere. Lyt til hvilke mangler og fordele, de mener, dit hjem byder på.

12. Giv haven en omgang

Det er ikke kun huset, du sælger. Fjern derfor badebassinet, cyklerne og hundelegetøjet fra haven. Slå også græsset, og fjern det værste ukrudt. Trim store og vildtvoksende buske, så de ikke lukker for lys til huset eller terrassen.
 
Stil havemøbler klar og læg en dug på havebordet, så man kan “se hyggen” foran sig. Om vinteren er det meget vigtigt, at stier og gangarealer er skrabet fri for sne, så det er let at komme rundt.

13. Badeværelset 

Badeværelset er der, de fleste starter og slutter deres dag, inden de står op og går i seng. Her gælder nogle af de samme regler som i køkkenet. Bordplads og overflader generelt, bør ikke dækket med en masse ting. 
 
Fjern alle de ting, der får rummet til at virke rodet og gem vasketøjskurven væk, eller i det mindste sørg for at der er låg på og ikke frit udsyn til det beskidte tøj. Skift eventuelt badeforhænget; et helt nyt badeforhæng koster ikke meget og gør en verden til forskel. 

14. Brug planter og blomster til at skabe liv

Huset og haven skal selvfølgelig ikke ligne et udstillingshus. Du bor der stadig indtil et bliver solgt og det ved køber selvfølgelig godt. Et sidste og ekstra godt tip, til at skabe lidt ekstra hygge og udnytte det faktum, at du faktisk stadig bor der er at bringe planter og blomster i fokus. 
 
En flot blomst eller en stor grøn plante i rum som eksempelvis køkken, badeværelse og stue er en rigtig god idé. Ikke nok med at det giver en masse liv og farve til rummet, giver det som regel også en dejlig aroma og følelsen af en lidt friskere luft. 
4. juli 2017
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Regeringen vil afskaffe fradraget til håndværkere i håndværkerfradr...

Regeringen lægger op til at beskære BoligJobordningen med 2/3 i sit forslag til næste års finanslov. Skattefradraget for håndværkerarbejde skal desuden helt afskaffes. Derimod vil støtten til hjemmeservice som rengøring, havearbejde og børnpasningen blive øget. Se mere om forslaget her.

Byg Garanti hæver dækningssummen fra 100.000 til 150.000 kroner

Laver din håndværker byggesjusk, og er han eller hun medlem af Byg Garanti-ordningen, så har du nu mulighed for at få 50 procent mere i...

Du må bo i dit sommerhus året rundt, hvis...

Ifølge planloven må man ikke bo permanent i sit sommerhus. Der findes dog undtagelser for denne regel. Se her, hvad der kræves, for at du...

Så meget stiger grundskylden i din kommune

Grundskylden stiger, og det er særligt i hovedstadsområdet, at boligejerne bliver ramt. Se hvilke dele af landet, der skal betale mere i grundskyld.

26 uundværlige tips til at undgå svindel med dine kreditkort

20% af befolkningen har oplevet svindel med deres kreditkort mere end én gang - og det er 20% for mange. Læs med her, og bliv godt rustet...

Disse 7 tips kan mindske din vandregning

Den gennemsnitlige dansker bruger ca. 108 liter vand dagligt til mange praktiske og hygiejniske formål. Vi har samlet 7 gode råd til, hvorda...

Køb dit sommerhus om vinteren - det er meget billigere

Det er mange penge, du kan spare eller tjene, hvis du handler sommerhus på det rette tidspunkt af året. Se, hvilken måned du ALDRIG skal handle sommerhus i.

Tvangsauktioner - sådan er forløbet, og sådan undgår du selv at...

Hvad er en tvangsauktion? Se de 8 trin i forløbet. Læs mere om fogedret, tingbog og restgæld og se 6 tips til, hvordan du med rettidig omhu...

Husk disse ting, når du vælger håndværker

Når du fx benytter dit håndværkerfradrag, er det afgørende, at du får en detaljeret og helst skriftlig aftale med håndværkeren – ellers kan...

Undgå træk under døren med et par strømpebukser og en plakatrulle

Frygter du din varmeregning på denne kolde årstid? Vi har et simpelt trick til, hvordan du bedre kan holde på varmen.

Forældrekøb - disse ting skal du overveje

Overvejer du et forældrekøb? Hvis du har lidt luft i budgettet, er forældrekøb en perfekt måde at få dine børn ind på boligmarkedet. Men...

Find din rette bolig: eje, leje eller andel?

Hvad passer bedst til dig: ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?Idenyts læsere bor mest i parcelhus. Men er det den boligform, som passer...

Klimatjek gav god søvn

Et højvandslukke, en pumpebrønd og faskiner blev løsningen på flere års kamp mod slimet kloakvand og masser af ødelæggelser.

De billigste solskinstimer fås på Fejø

Hvis du køber sommerhus på Fejø, får du en solskinstime for kun 312 kr. Det viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk. Men hvor findes den...

Nye regler for nethandel: Det betyder de for dig

Fredag d. 13. juni træder en ny lov i kraft, som har betydning for dig, når du handler på nettet. Overordnet set giver ændringerne bedre...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.