Gør det selv med omtanke

Boligøkonomi og forsikring

Danskerne er vilde med at gøre det selv. Og ofte vil forsikringen dække skader ved det hjemmelavede arbejde. 


Foto: Jørgen WitvedHar du planer om at reparere husets el-installationer, skal du være opmærksom på, at fejl i el-installationer kan være skyld i alvorlige brandskader. Derfor er det en god idé lige at tjekke, hvordan det skal gøres, og hvad du selv må lave, allerede inden du går i gang med arbejdet.

Hvis du ikke udfører installationsarbejdet korrekt, kan du få problemer med at få fuld erstatning, hvis noget går galt. Din hus- eller indboforsikring vil nemlig ikke betale fuld erstatning, hvis det viser sig, at det er en grov uagtsomhed ved dit installationsarbejde, der er årsag til, at der går ild i huset. Men er dit installationsarbejde udført korrekt, så dækker forsikringen skaderne efter evt. brand.

Tyveri
Tyveri af byggematerialer er normalt ikke dækket på bygningsforsikringen. Skal byggematerialer tyveriforsikres, så skal der tegnes en entrepriseforsikring for selvbyggere. Derfor bør du allerede inden anskaffelse af dyre byggematerialer tage stilling til, om de skal forsikres mod tyveri.
Konstruktionsfejl på huset
Lidt af det samme gælder, hvis du skal have et nyt tag på huset. Det vil heller ikke give problemer med forsikringen, så længe tagarbejdet er lavet fagligt korrekt. Laver du derimod en konstruktionsfejl med arbejdet, eksempelvis glemmer at bruge stormbånd, undlader at fastgøre spær og tagrem eller bruger for små søm, kan du i mange tilfælde godt vinke farvel til erstatningen, hvis taget blæser af i en storm.

Dit forsikringsselskab kan nemlig helt afvise at betale erstatning, hvis du har lavet en konstruktionsfejl, der er skyld i skaden. Det kan de, fordi de fleste husforsikringer indeholder en bestemmelse om ikke at dække netop den slags skader.

Derfor kræver ethvert gør det selv-arbejde, at du har undersøgt den normale byggepraksis, inden du går i gang, kun gør det, der er lovligt, og er omhyggelig med udførelsen. Und lader du det, kan din erstatning efter en skade nemt udeblive.

Foto: ColourboxKommer vennerne til skade
Får du hjælp af en ven eller nabo, og en af dem kommer til skade, så kan der være dækning i henhold til Arbejdsskadesikrings loven. Det er Arbejdsskadestyrelsen, der administrerer forsikringsordningen, og de kan anerkende personskader, der er sket, mens du får udført private tjenester, som erstatningsberettigede. Og så længe den hjælp, du får fra vennerne, ikke overstiger 400 timer på årsbasis, behøver du ikke tegne en speciel forsikring.

Dette gælder kun, hvis der er tale om private vennetjenester. Har du fået et firma til at udføre arbejdet, skal de selv sørge for forsikring for deres ansatte.

Tænk dig godt om
Kommer du selv alvorligt til skade, når du udfører gør det selv-arbejdet, er du stort set altid dækket af din fritids- eller heltidsulykkesforsikring og vil oftest få erstatning for skader.

Der kan dog være tilfælde, hvor du har båret dig så dumt ad, at selskabet kan afvise skaden. Det er de tilfælde, hvor din opførsel kan opfattes som groft uagtsom, eller hvis du var beruset, da skaden skete.

Så tænk dig om, inden du går i gang. Gør det selv-arbejde kræver, at man er yderst opmærksom. Er du i tvivl, så ring eller skriv til Forsikrings oplysningen, inden du går i gang.

7. marts 2007
Mere om Boligøkonomi og forsikring
Denne artikel er sponsoreret

Hold huset i form

Boligøkonomi og forsikring Det er vigtig at vedligeholde sin bolig allerede fra start, hvis man vil bevare værdien af boligen. Få hjælp og vejledning til, hvad du bør udbedre nu og i den nære fremtid. 

Regeringen vil afskaffe fradraget til håndværkere i håndværkerfradr...

Boligøkonomi og forsikring Regeringen lægger op til at beskære BoligJobordningen med 2/3 i sit forslag til næste års finanslov. Skattefradraget for håndværkerarbejde...

Denne artikel er sponsoreret

Derfor er det vigtigt med en fagforening - Mia blev fyret på grund...

Boligøkonomi og forsikring Mia Christensen sendte sin chef en SMS umiddelbart efter et lægebesøg og oplyste om sin graviditet. To dage senere, om søndagen, fik hun en...

Byg Garanti hæver dækningssummen fra 100.000 til 150.000 kroner

Boligøkonomi og forsikring Laver din håndværker byggesjusk, og er han eller hun medlem af Byg Garanti-ordningen, så har du nu mulighed for at få 50 procent mere i erstatning. Men hvad er Byg Garanti egentlig? Og hvad skal du være opmærksom på?

Denne artikel er sponsoreret

Martin ventede 7 år på at få sin arbejdsskadeerstatning

Boligøkonomi og forsikring Det er en belastning, såvel psykisk som økonomisk, at skulle vente i hele 7 år på af få afgjort en arbejdsskadesag, og det tager tid at få...

Denne artikel er sponsoreret

God grund til at have en fagforening - Jonas blev mobbet på jobbet...

Boligøkonomi og forsikring Jonas Hansen er med sine tatoveringer én, som nogle nemt kunne blive bange for. Men det var ikke tilfældet med hans plageånder i en tømmerha...

Denne artikel er sponsoreret

Anna fik overskud til jobsamtalen

Boligøkonomi og forsikring Anna Holm fra Brønshøj var ved at miste modet efter 1 års ledighed. Men energien og humøret hos vejlederen i Det Faglige Hus smittede så meget af, at Anna pludselig udstrålede overskud, når hun skulle til samtale.

Du må bo i dit sommerhus året rundt, hvis...

Boligøkonomi og forsikring Ifølge planloven må man ikke bo permanent i sit sommerhus. Der findes dog undtagelser for denne regel. Se her, hvad der kræves, for at du...

Disse 7 tips kan mindske din vandregning

Boligøkonomi og forsikring Den gennemsnitlige dansker bruger ca. 108 liter vand dagligt til mange praktiske og hygiejniske formål. Vi har samlet 7 gode råd til, hvorda...

Køb dit sommerhus om vinteren - det er meget billigere

Boligøkonomi og forsikring Det er mange penge, du kan spare eller tjene, hvis du handler sommerhus på det rette tidspunkt af året. Se, hvilken måned du ALDRIG skal handle sommerhus i.

Tvangsauktioner - sådan er forløbet, og sådan undgår du selv at...

Boligøkonomi og forsikring Hvad er en tvangsauktion? Se de 8 trin i forløbet. Læs mere om fogedret, tingbog og restgæld og se 6 tips til, hvordan du med rettidig omhu...

Forældrekøb - disse ting skal du overveje

Boligøkonomi og forsikring Overvejer du et forældrekøb? Hvis du har lidt luft i budgettet, er forældrekøb en perfekt måde at få dine børn ind på boligmarkedet. Men...

Find din rette bolig: eje, leje eller andel?

Boligøkonomi og forsikring Hvad passer bedst til dig: ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?Idenyts læsere bor mest i parcelhus. Men er det den boligform, som passer bedst til dig? Er du måske mere til ejerlejlighed, andelsbolig eller lejebolig? Test dig selv her. 

Klimatjek gav god søvn

Boligøkonomi og forsikring Et højvandslukke, en pumpebrønd og faskiner blev løsningen på flere års kamp mod slimet kloakvand og masser af ødelæggelser.

De billigste solskinstimer fås på Fejø

Boligøkonomi og forsikring Hvis du køber sommerhus på Fejø, får du en solskinstime for kun 312 kr. Det viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk. Men hvor findes den...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.