Gør det selv med omtanke

Danskerne er vilde med at gøre det selv. Og ofte vil forsikringen dække skader ved det hjemmelavede arbejde. 


Foto: Jørgen WitvedHar du planer om at reparere husets el-installationer, skal du være opmærksom på, at fejl i el-installationer kan være skyld i alvorlige brandskader. Derfor er det en god idé lige at tjekke, hvordan det skal gøres, og hvad du selv må lave, allerede inden du går i gang med arbejdet.

Hvis du ikke udfører installationsarbejdet korrekt, kan du få problemer med at få fuld erstatning, hvis noget går galt. Din hus- eller indboforsikring vil nemlig ikke betale fuld erstatning, hvis det viser sig, at det er en grov uagtsomhed ved dit installationsarbejde, der er årsag til, at der går ild i huset. Men er dit installationsarbejde udført korrekt, så dækker forsikringen skaderne efter evt. brand.

Tyveri
Tyveri af byggematerialer er normalt ikke dækket på bygningsforsikringen. Skal byggematerialer tyveriforsikres, så skal der tegnes en entrepriseforsikring for selvbyggere. Derfor bør du allerede inden anskaffelse af dyre byggematerialer tage stilling til, om de skal forsikres mod tyveri.
Konstruktionsfejl på huset
Lidt af det samme gælder, hvis du skal have et nyt tag på huset. Det vil heller ikke give problemer med forsikringen, så længe tagarbejdet er lavet fagligt korrekt. Laver du derimod en konstruktionsfejl med arbejdet, eksempelvis glemmer at bruge stormbånd, undlader at fastgøre spær og tagrem eller bruger for små søm, kan du i mange tilfælde godt vinke farvel til erstatningen, hvis taget blæser af i en storm.

Dit forsikringsselskab kan nemlig helt afvise at betale erstatning, hvis du har lavet en konstruktionsfejl, der er skyld i skaden. Det kan de, fordi de fleste husforsikringer indeholder en bestemmelse om ikke at dække netop den slags skader.

Derfor kræver ethvert gør det selv-arbejde, at du har undersøgt den normale byggepraksis, inden du går i gang, kun gør det, der er lovligt, og er omhyggelig med udførelsen. Und lader du det, kan din erstatning efter en skade nemt udeblive.

Foto: ColourboxKommer vennerne til skade
Får du hjælp af en ven eller nabo, og en af dem kommer til skade, så kan der være dækning i henhold til Arbejdsskadesikrings loven. Det er Arbejdsskadestyrelsen, der administrerer forsikringsordningen, og de kan anerkende personskader, der er sket, mens du får udført private tjenester, som erstatningsberettigede. Og så længe den hjælp, du får fra vennerne, ikke overstiger 400 timer på årsbasis, behøver du ikke tegne en speciel forsikring.

Dette gælder kun, hvis der er tale om private vennetjenester. Har du fået et firma til at udføre arbejdet, skal de selv sørge for forsikring for deres ansatte.

Tænk dig godt om
Kommer du selv alvorligt til skade, når du udfører gør det selv-arbejdet, er du stort set altid dækket af din fritids- eller heltidsulykkesforsikring og vil oftest få erstatning for skader.

Der kan dog være tilfælde, hvor du har båret dig så dumt ad, at selskabet kan afvise skaden. Det er de tilfælde, hvor din opførsel kan opfattes som groft uagtsom, eller hvis du var beruset, da skaden skete.

Så tænk dig om, inden du går i gang. Gør det selv-arbejde kræver, at man er yderst opmærksom. Er du i tvivl, så ring eller skriv til Forsikrings oplysningen, inden du går i gang.

7. marts 2007
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Sådan får du styr på din ejerudgift

Har du købt fast ejendom, kender du helt sikkert begrebet ejerudgift. Men ved du, hvad det dækker over - og ikke mindst, hvordan det regnes ud? Det kan du læse her.

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne...

Så mange boligejere gør brug af håndværkerfradraget

Håndværkerfradraget er den mest kendte og brugte ordning i Danmark. Det viser en ny spørgeundersøgelse, der slår fast, at den fordelagtige...

Regeringen vil afskaffe fradraget til håndværkere i håndværkerfradr...

Regeringen lægger op til at beskære BoligJobordningen med 2/3 i sit forslag til næste års finanslov. Skattefradraget for håndværkerarbejde skal desuden helt afskaffes. Derimod vil støtten til hjemmeservice som rengøring, havearbejde og børnpasningen blive øget. Se mere om forslaget her.

Byg Garanti hæver dækningssummen fra 100.000 til 150.000 kroner

Laver din håndværker byggesjusk, og er han eller hun medlem af Byg Garanti-ordningen, så har du nu mulighed for at få 50 procent mere i...

Du må bo i dit sommerhus året rundt, hvis...

Ifølge planloven må man ikke bo permanent i sit sommerhus. Der findes dog undtagelser for denne regel. Se her, hvad der kræves, for at du...

26 uundværlige tips til at undgå svindel med dine kreditkort

20% af befolkningen har oplevet svindel med deres kreditkort mere end én gang - og det er 20% for mange. Læs med her, og bliv godt rustet på til, hvordan du undgår at blive svindlernes næste offer.

Disse 7 tips kan mindske din vandregning

Den gennemsnitlige dansker bruger ca. 108 liter vand dagligt til mange praktiske og hygiejniske formål. Vi har samlet 7 gode råd til, hvorda...

Køb dit sommerhus om vinteren - det er meget billigere

Det er mange penge, du kan spare eller tjene, hvis du handler sommerhus på det rette tidspunkt af året. Se, hvilken måned du ALDRIG skal...

Tvangsauktioner - sådan er forløbet, og sådan undgår du selv at...

Hvad er en tvangsauktion? Se de 8 trin i forløbet. Læs mere om fogedret, tingbog og restgæld og se 6 tips til, hvordan du med rettidig omhu selv undgår at havne på tvangsauktion med din bolig.

Undgå træk under døren med et par strømpebukser og en plakatrulle

Frygter du din varmeregning på denne kolde årstid? Vi har et simpelt trick til, hvordan du bedre kan holde på varmen.

Forældrekøb - disse ting skal du overveje

Overvejer du et forældrekøb? Hvis du har lidt luft i budgettet, er forældrekøb en perfekt måde at få dine børn ind på boligmarkedet. Men...

Find din rette bolig: eje, leje eller andel?

Hvad passer bedst til dig: ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?Idenyts læsere bor mest i parcelhus. Men er det den boligform, som passer bedst til dig? Er du måske mere til ejerlejlighed, andelsbolig eller lejebolig? Test dig selv her. 

Klimatjek gav god søvn

Et højvandslukke, en pumpebrønd og faskiner blev løsningen på flere års kamp mod slimet kloakvand og masser af ødelæggelser.

De billigste solskinstimer fås på Fejø

Hvis du køber sommerhus på Fejø, får du en solskinstime for kun 312 kr. Det viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk. Men hvor findes den...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.