Parcelhus til døden os skiller! En gammel dame i Seattle, Edith Macefield, nægtede at sælge sit hus. Så blev byen bare bygget op omkring hendes stædige parcelhus.
Parcelhus til døden os skiller! En gammel dame i Seattle, Edith Macefield, nægtede at sælge sit hus. Så blev byen bare bygget op omkring hendes stædige parcelhus. Foto: Flickr - Ben Tesch

Find din rette bolig: eje, leje eller andel?

Hvad passer bedst til dig: ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?Idenyts læsere bor mest i parcelhus. Men er det den boligform, som passer bedst til dig? Er du måske mere til ejerlejlighed, andelsbolig eller lejebolig? Test dig selv her. 

Af: Mikkel Hede, 24. august 2015

I Danmark er der to dominerende boligformer: Der findes lidt over 1 million parcelhuse og omtrent det samme antal lejligheder i etageejendomme.

60 procent af alle danskere bor i ejerbolig. 20 procent bor som lejere i almennyttig byggeri. 8 procent bor i andelsbolig. Men bor folk egentlig dér, hvor de gerne vil være?

Hvor bor Idenyts læsere?

Vi har her på idenyt et temmelig godt overblik over, hvor vores læsere bor. Vi ved jo, hvor vi sender vores blade hen. Det er primært til de ca. 1.2 million ejere af parcelhuse i landet.

Vi har en klar formodning om, at folk trives godt i deres parcelhuse. Fordelene ved ejerboligen og parcelhuset skriger jo til himlen. Det er blandt andet:

 • Friheden til at gøre, hvad man vil i og med sin egen bolig.
 • Muligheden for at få formuen til at vokse.
 • Sikkerheden i alderdommen.
 • Den gode plads og den friske luft.

Men er det også dér, hvor vores læsere allerhelst kunne tænke sig at være? Eller er der en af de andre boformer, der faktisk passer bedre til - dig?

Parcelhus eller etageejendom?

Vi vil her begrænse os til 4 boformer: parcelhus, ejerlejlighed, andelsbolig og lejebolig. Grænserne er ofte flydende:

 • Hvor hører rækkehuset for eksempel henne?
 • Den samme boligtype kan være både ejet og lejet.
 • Hvilken boligform er kollegier?
 • Og hvad skal man sige om fængsler?

Men lad os starte med de to første kombatanter i arenaen: parcelhus eller etageejendom?

Vi nævner kun nogle få fordele og ulemper ved hver boligtype. Listerne kan jo fortsættes i det uendelige. Du er selv den bedste til at tænke videre og tilføje de ting på listen, der passer for netop dig.  

Arkitekt Knud Friis' parcelhus ved Brabrand.

Fordele ved parcelhuset

 • Pladsen. Der er intet som god plads. Det gennemsnitlige antal kvadratmeter i danske parcelhuse er cirka 140. Det er dejligt meget plads! 
 • Haven. Masser af frisk luft og lege- og boltreplads for både børn og voksne.
 • Investeringen. Priserne går op og ned, men på længere sigt er fast ejendom generelt en god investering.

Ulemper ved parcelhuset

 • Dyrt. Priserne spænder fra nogle få hundrede tusinder til over 30 millioner, og huslejen kan være tilsvarende høj. Derfor skal mange parcelhusejere løbe ekstra stærkt for at få råd til at blive boende. 
 • Vedligeholdelse. Det er dit eget ansvar at holde boligen ved lige. Du kan ikke løfte i flok med andre medejere eller tørre den af på viceværten. Så det er bare op med pengepungen til håndværkerne eller på med arbejdshandskerne selv. 
 • Stor risiko. Boligen kan blive ramt af svamp, oversvømmelse, stormskader og andre naturskabte katastrofer. Du kan også tabe stort på boligen, hvis priserne er i bund, når du skal sælge.

Fordele ved etageejendomme

 • Byliv. Det er i byerne, man laver lagkagehuse. Kan du lide mennesker, byture og kort vej til alt, så er en etageejendom det helt rette for dig. 
 • Fællesudgifter. Du er ikke alene med udgifterne til boligen. I ejerforeninger og andelsforeninger hjælpes man ad, når kælderen står under vand eller taget ryger af. Eller hvis du er lejer, så er det viceværtens job.
 • Gården. Der er ingen have, men parcelhushaverne bliver faktisk mindre i disse år. Folk har bare ikke tid til at luge ukrudt og køre kompost, når de har fri. Gårdsaneringer har de senere år også været med til at øge herlighedsværdien på etageejendommene.  

Ulemper ved etageejendomme

 • Trapper. Der er langt op til femte sal med indkøbsposer i hænderne og en skrigende baby under armen. 
 • Dårlig lys og luft. Der er mange generende lugte i byen, og luften er mere eller mindre forurenet. Som om det ikke var nok, så stjæler husene på den anden side af gaden oven i købet dit lys.
 • Larmende naboer. Murene og etageadskillelserne kan være tynde i en etageejendom. Og hvor stor lyst har du til at blive inddraget i naboens skærmydsler?

Ejerlejlighed - lejebolig - andelsbolig?

Det er er de tre dominerende boligformer i etageejendomme. Hvilken én er du til? 

Fordele ved ejerlejlighed

 • Investering. Det er dig, der alene høster gevinsten, hvis du sælger med overskud.
 • Eneejer. Du ejer din bolig helt alene. Grunden ejer du dog sammen med de andre i ejendommen.
 • Huslejen falder. Hvis ejendommen generelt er i god stand og ikke kræver store vedligholdelsesudgifter, så vil huslejen ofte falde med årene. Det kan være en stor fordel, når du blive pensioneret.

Ulemper ved ejerlejlighed

 • Dyre at handle. Der kan være mange udgifter forbundet med handel af ejerlejligheder: Indhentelse af dokumentation, ejendomsmæglersalær, indskud mm.
 • Ingen boligsikring. Medmindre du er pensionist, er du ikke berettiget til boligsikring, hvis du bor i egen ejerlejlighed.
 • Risiko for værditab. Hvis uheldet er ude, og hustaget ryger af i en storm, så hæfter du for skaden sammen med de få andre medlemmer af ejerforeningen. 

Andelsboligforeninger kan være grandiøse som andelsforeningen i Skydebanegade i København

Fordele ved andelsbolig

 • Billigere end ejerlejligheder. Købsprisen på andelsboliger er markant billigere end på ejerlejeligheder. Husk dog, at boligafgiften skal tælles med i de månedlige udgifter - og den kan være høj.
 • Godt sammenhold. Man kommer ofte hinanden mere ved i andelsforeninger. Man mødes til generalforsamlinger og fælles aktiviteter.
 • Flere til at løfte. Hvis uheldet er ude, så er det andelsforeningen, der sammen står for udgifter til skader på boligen. 

Ulemper ved andelsbolig

 • Kun medejer. Du ejer i princippet ikke din bolig. Du ejer et bevis på din andelslejlighed og brugsretten til den.
 • Lånene er dyrere. Realkreditlån er ikke tilgængelige for andelsboligejere. Du kan optage et andelsboliglån. Men det er i virkeligheden et slags banklån med mere ugunstige renteforhold end ved realkreditlånet.
 • Hæfter for fælles gæld. Udover dine egne udgifter til boligkøbet, hæfter du også for andelsforeningens gæld. Tjek derfor nøje, om foreningens økonomi er sund. 

Fordele ved lejebolig

 • Ingen bekymringer. Hvis der er noget, der går i stykker, så er det udlejers ansvar. Du slipper for alverdens papirarbejde, og dine skatteforhold er langt enklere end i ejerboligformerne.
 • Fri boligsikring. Der er ingen restriktioner på boligsikring. Du kan modtage boligsikring også uden at være pensionist.
 • Offentlig forsøgelse. Der kan ikke ske nogen indskrænkninger i kontanthjælpen eller anden offentlig forsørgelse, fordi du bor i lejebolig. Du kan naturligvis heller ikke blive stillet over for et krav om at sælge boligen for at bevare visse offentlige ydelser. 

Ulemper ved lejebolig

 • Få rettigheder. Dine rettigheder er begrænset af, hvad der står i lejekontrakten.
 • I lommen på udlejer. Selvom det er udlejers pligt at holde din bolig ved lige, så kan det ofte være et tovtrækkeri, at få udlejer og vicevært til at tage hånd om tingene. 
 • Ingen opsparing. Måske får du et større rådighedsbeløb som lejer, men der er ingen mulighed for, at dine penge kan yngle. 

Hvordan vil du gerne bo?

Terningerne er kastet! Hvillken boligform hælder du mest til? Afgiv din stemme her på siden.

Her er det bare for sjov. Ude i virkeligheden er det stor alvor. For boligskift er af de store livsvalg og i sig selv lidt af et overgangsritual. 

24. august 2015 Mikkel Hede
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Eksperter forudser: Nu stiger renten

De gyldne dage på boligmarkedet med rekordlave renter kan være ved at nå sin foreløbige afslutning. Det konkluderer 2 boligøkonomer.

Cheføkonom: Tidlig julegave på vej til danskerne

Der kan være en tidlig julegave på vej til danske boligejere. De allerede rekordlave boliglån har nemlig ikke set bunden endnu. Find ud af,...

Ny aftale: Boligejere får milliarder

Ny aftale indgået af et bredt flertal i folketinget letter ejendomsværdibeskatningen, sænker stigningen af grundskyld og kompenserer for...

Danske boligejere er godt rustet til krise

Danske boligejere er bedre rustet til en eventuel økonomisk krise, end de tidligere har været. Det skyldes blandt andet de rekordbillige lån.

Større håndværkerfradrag? Så mange vil sætte gang i byggeprojekter

Danskerne er klar til at bruge håndværkerfradrag til større investeringer i huset, hvis håndværkerfradraget bliver gjort mere attraktivt -...

Ekspert: Sådan påvirker coronakrisen boligejerne

Er du parcelhusejer, og er du bekymret for, hvad krisen kommer til at gøre ved boligpriserne? Så skal du fatte mod, da parcelhusejere faktis...

Sådan undgår du frostskader på sommerhuset

Hver vinter oplever mange skader grundet frostprængte rør i huse og sommerhuse. Følger du disse 5 gode råd, kan det let undgås.

Spar på varmeregningen med dette lette trick

Med én lille ændring kan du spare mange penge på varmeregningen, når vinterkulden sætter ind. Det viser ny undersøgelse, der samtidig afslør...

SÅ meget kan du spare med en energioptimeret bolig

Om du bor i en ældre eller nybygget bolig har stor betydning for dit daglige energiforbrug - og det kan ses på energiregningen. Se, hvor...

Så meget rigere er de danske parcelhusejere blevet det seneste år

I gennemsnit har parcelhusejere i hele landet oplevet at deres hjem er blevet mere værd det seneste år, men i nogle landsdele er stigningen markant større end andre. Se stigningerne der hvor du bor.

Nu får boligejerne de lovede milliard-skattelettelser

Udskydelsen af de nye boligskatteregler ville give staten ni milliarder kroner om året. Nu lover skatteminister, at boligejerne får deres...

Boligskatteregler bliver udskudt til 2024 - se hvad det betyder...

De nye boligskatteregler træder ikke i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. Ifølge ekspert kan det både betyde gevinst og tab for...

Pas på! Udlejning kan koste dig dyrt

Er du en af de mange danskere, der udlejer boligen på deleøkonomiske tjenester som Airbnb? Er du også glad for dine ejendele? Følg disse fire råd og undgå, at udlejningen kommer til at koste dig dyrt.

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne...

Grundskylden stiger: Se om du er ramt

I 29 kommuner stiger grundskylden til næste år. Se om du bliver ramt - og hvor meget - her.