Få din pension til at række

Betaler du for meget eller for lidt til pensionen, og hvad betyder din pension for din samlever og nærmeste pårørende med vores alles forventede forlængede levealder? Bliv klogere på din pension her.

For meget eller for lidt til pensionen?

Umiddelbart kan det synes, at en stor del af vores indkomst bliver lagt til side, hvor vi egentlig hellere vil have pengene i hånden lige nu og her. Men en gang imellem bør vi alligevel stoppe lidt op og spørge os selv, om vi egentlig betaler nok til pensionen eller måske for meget.

Hvordan vil du leve som pensionist?

Der er især to spørgsmål, der melder sig: Hvilken levestandard forventer du, at du skal have, når du har tjekket ud fra arbejdet og begynder en tilværelse som pensionist? Og hvor længe vil du have den levestandard?

Vi lever længere

Danskerne er begyndt at leve længere igen, og helbredet er bedre ved indgangen til pensionisttilværelsen, end det var tidligere. Vi kan altså mere, vi vil opleve mere, og det koster penge. Det vil sige, at vi ikke vil finde os i at leve udelukkende med den offentlige folkepension, men vil have mere til rådighed, og så må vi lægge til side selv.

Foto: ColourboxIkke kun pension

Heldigvis har vi flere strenge at spille på. Vi har vores pension, men vi har også fast ejendom, og når pensionsalderen melder sig, så er der gerne en vis friværdi, som kan bruges til at sikre en ordentlig levestandard i vores otium. Der findes forskellige former for “nedsparingslån”, og de kan være værd at undersøge, når pensionsalderen nærmer sig. Måske er der også penge på bankbogen eller evt. en beholdning af værdipapirer.

Din alder er vigtig

En pension er oftest en kombination af en opsparing og en forsikring. Forsikringen handler om at sikre en vis levestandard, hvis vi mister erhvervsevnen inden pensionsalderen eller om at sikre vores efterladte, hvis vi dør før pensioneringen. Opsparingen er den del, der skal sikre os, når vi lever længere end de 65 år, og det siger sig selv, at jo hurtigere vi kommer i gang, jo mindre skal vi lægge til side hver måned. Undersøgelser viser, at hver fjerde fortryder, at de ikke begyndte noget før.
Læs også: Læs mere om de tre pensionsformer: kapitalpension, livrente og ratepension

Husk din samlever

I forbindelse med den nye arvelovs ikrafttræden i begyndelsen af 2008 blev der også ændret i reglerne for begunstigelser. Der kom en klar forbedring for ugifte par.

Nærmeste pårørende

Samboende par bliver nu gensidigt betragtet som nærmeste pårørende i forbindelse med udbetaling af forsikringer og pensioner. Det betyder, at man ikke længere skal huske at begunstige hinanden, når man tegner nye forsikringer eller pensionsordninger, når man lever i et papirløst forhold. Har I forsikringer og pensioner, der er oprettet før den 1. januar i år, skal I selv bede om at få dem ændret.

Lav testamente

Reglen handler dog kun om pensioner. I forhold til resten af formuen kan I kun sikre hinanden ved at oprette et udvidet samlevertestamente.
12. december 2008
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne selv at vælge, hvordan de vil fordele det samlede fradrag på 18.000 kroner mellem børnepasning, havearbejde og håndværkere. 

Tusindvis har betalt for meget i grundskyld - se hvor meget får de...

29.000 boligejere modtager snart en uventet gave. Nu lover Skatteministeren nemlig fuld tilbagebetaling til boligejere, der har betalt for...

Så mange boligejere gør brug af håndværkerfradraget

Håndværkerfradraget er den mest kendte og brugte ordning i Danmark. Det viser en ny spørgeundersøgelse, der slår fast, at den fordelagtige...

Sådan sikrer du dit sommerhus og dit indbo inden udlejning

Tænker du på at leje dit sommerhus ud, når du ikke bruger det? Det kan være en god måde at tjene lidt ekstra på, og i 2019 kan de første 40.900 kroner i lejeindtægt faktisk være skattefri. Her finder du tips og råd til, hvad du skal tænke på, og hvordan du sikrer dig mod ubetalt husleje, hærværk og tyveri.

Regeringen vil afskaffe fradraget til håndværkere i håndværkerfradr...

Regeringen lægger op til at beskære BoligJobordningen med 2/3 i sit forslag til næste års finanslov. Skattefradraget for håndværkerarbejde...

Byg Garanti hæver dækningssummen fra 100.000 til 150.000 kroner

Laver din håndværker byggesjusk, og er han eller hun medlem af Byg Garanti-ordningen, så har du nu mulighed for at få 50 procent mere i...

Nu bliver det billigere at varme sommerhuset op

De første sommermåneder er der ofte godt gang i varmeapparaterne i de danske sommerhuse. Men nu kan ejere af elopvarmede sommerhuse få reduceret dele af deres elafgift. Se, hvor og hvornår du skal tilmelde dig for at få gavn af den reducerede elafgift her - og få 3 gode råd til at spare på elregningen. 

26 uundværlige tips til at undgå svindel med dine kreditkort

20% af befolkningen har oplevet svindel med deres kreditkort mere end én gang - og det er 20% for mange. Læs med her, og bliv godt rustet...

Disse 7 tips kan mindske din vandregning

Den gennemsnitlige dansker bruger ca. 108 liter vand dagligt til mange praktiske og hygiejniske formål. Vi har samlet 7 gode råd til, hvorda...

Køb dit sommerhus om vinteren - det er meget billigere

Det er mange penge, du kan spare eller tjene, hvis du handler sommerhus på det rette tidspunkt af året. Se, hvilken måned du ALDRIG skal handle sommerhus i.

Tvangsauktioner - sådan er forløbet, og sådan undgår du selv at...

Hvad er en tvangsauktion? Se de 8 trin i forløbet. Læs mere om fogedret, tingbog og restgæld og se 6 tips til, hvordan du med rettidig omhu...

Forældrekøb - disse ting skal du overveje

Overvejer du et forældrekøb? Hvis du har lidt luft i budgettet, er forældrekøb en perfekt måde at få dine børn ind på boligmarkedet. Men...

Find din rette bolig: eje, leje eller andel?

Hvad passer bedst til dig: ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?Idenyts læsere bor mest i parcelhus. Men er det den boligform, som passer bedst til dig? Er du måske mere til ejerlejlighed, andelsbolig eller lejebolig? Test dig selv her. 

Klimatjek gav god søvn

Et højvandslukke, en pumpebrønd og faskiner blev løsningen på flere års kamp mod slimet kloakvand og masser af ødelæggelser.

De billigste solskinstimer fås på Fejø

Hvis du køber sommerhus på Fejø, får du en solskinstime for kun 312 kr. Det viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk. Men hvor findes den...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.