Din privatøkonomi - få gode råd fra eksperterne

Billigste lån til ombygning, kan det betale sig at lease en vaskemaskine, kan det betale sig at supplere varmen med en brændeovn - få svarene her.


Banken er billigst

Jeg vil låne 75.000 kr. til en mindre ombygning, hvor gør jeg det billigst?

Svar: Til et lån uden sikkerhed kan det ikke betale sig at låne pengene i et realkreditselskab, da der er gebyrer til lånesagen, dokumenter, tinglysningsafgifter med mere. Det billigste vil være et lån i banken.

Har du allerede et boliglån eller en boligkassekredit, kan du ansøge om at få det forhøjet. Har du ikke det, kan det bedst betale sig at få oprettet en boligkassekredit uden sikkerhed, men hvis banken forlanger sikkerhed i huset, er det lige så dyrt som at optage et realkreditlån. Fordelen er dog, at du kun betaler rente af de penge, du trækker, og at den ikke nødvendigvis skal afdrages og derfor kan løbe i mange år. Den store fordel ved en boligkassekredit frem for et lån er, at hvis du har opsparing eller andet likviditetsoverskud, kan du sætte pengene ind på boligkassekreditten og få ”udlåns-rente” af din opsparing.

GRATIS - FÅ STYR PÅ DINE BOLIGPROJEKTER HOS REALKREDIT DANMARK

Uenig med håndværker

Jeg er blevet uenig med en håndværker, der truer med inkasso. Han siger, at han vil sætte mit hus på tvangsauktion. Kan det være rigtigt?

Svar: Ja – det kan det. Hvis du i fogedretten dømmes til at betale, men nægter at gøre det, så kan håndværkeren bede en advokat om at inddrive pengene ved at tage pant i dit hus. Det kan, hvis du fortsat ikke betaler, føre til tvangsauktion. Gå til en advokat og få et udkast til forlig eventuelt med en ”syn og skøn”-vurdering af det udførte arbejde, dets kvalitet og værdi.

3-årige er bedst
Hvornår er en bil billigst?

Svar: En bil er billigst, hvis den kan købes og sælges i netop den periode af dens levetid, hvor værditabet i den mellemliggende periode og de samlede driftsudgifter til forsikring, ejerafgift, brændstof, service og reparationer har været lavest. Analyser viser som hovedregel, at en brugt bil, der købes 2-3 år gammel med 30-50.000 kilometer på tælleren og sælges efter 1-2 år, inden den har kørt 80.000 km, er billigst.

Lån til vaskemaskinen
Er det en fordel at lease fx en vaskemaskine?

Svar: Tja – fordelen er jo, at du skal betale en lav leasing-ydelse på for eksempel 99 kroner om måneden. Men du skal ikke have vaskemaskinen mere end 2 år, før det bedre kan betale sig at købe en billig vaskemaskine på tilbud til cirka 2.500 kroner. Fordelen er også, at du ikke ejer vaskemaskinen, så eventuelle kreditorer kan ikke gøre udlæg i din leasede vaskemaskine. Ulempen er blandt andet, at det er dyrt i ydelse og gebyrer.

Billig varme
Kan det betale sig at supplere varmen med en brændeovn?

Svar: Det afhænger af mange faktorer, så- som hvor den står, hvor kraftig den er, og om der er cirkulation til øvrige rum med mere. Men da brænde ikke er belagt med afgift, er prisen per Kwh cirka det halve af olie og naturgas. Har du fjernvarme, kan det som regel ikke betale sig, da man betaler for at sende ”for varmt vand” tilbage til værket.

Opsparing
Kan man oprette en særlig boligopsparing?

Svar: Der var engang noget, der hed boligopsparing, hvor man fik et skattefrit rentetilskud, hvis man sparede op efter nogle bestemte betingelser. Den ordning er udgået.

I brevkassen svarer vi på økonomiske spørgsmål, der vedrører dig som villaejer. Spørgsmål kan sendes til [email protected] Vi kan ikke garantere, at alle får svar.
17. september 2009
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne selv at vælge, hvordan de vil fordele det samlede fradrag på 18.000 kroner mellem børnepasning, havearbejde og håndværkere. 

Tusindvis har betalt for meget i grundskyld - se hvor meget får de...

29.000 boligejere modtager snart en uventet gave. Nu lover Skatteministeren nemlig fuld tilbagebetaling til boligejere, der har betalt for...

Så mange boligejere gør brug af håndværkerfradraget

Håndværkerfradraget er den mest kendte og brugte ordning i Danmark. Det viser en ny spørgeundersøgelse, der slår fast, at den fordelagtige...

Sådan sikrer du dit sommerhus og dit indbo inden udlejning

Tænker du på at leje dit sommerhus ud, når du ikke bruger det? Det kan være en god måde at tjene lidt ekstra på, og i 2019 kan de første 40.900 kroner i lejeindtægt faktisk være skattefri. Her finder du tips og råd til, hvad du skal tænke på, og hvordan du sikrer dig mod ubetalt husleje, hærværk og tyveri.

Regeringen vil afskaffe fradraget til håndværkere i håndværkerfradr...

Regeringen lægger op til at beskære BoligJobordningen med 2/3 i sit forslag til næste års finanslov. Skattefradraget for håndværkerarbejde...

Byg Garanti hæver dækningssummen fra 100.000 til 150.000 kroner

Laver din håndværker byggesjusk, og er han eller hun medlem af Byg Garanti-ordningen, så har du nu mulighed for at få 50 procent mere i...

Nu bliver det billigere at varme sommerhuset op

De første sommermåneder er der ofte godt gang i varmeapparaterne i de danske sommerhuse. Men nu kan ejere af elopvarmede sommerhuse få reduceret dele af deres elafgift. Se, hvor og hvornår du skal tilmelde dig for at få gavn af den reducerede elafgift her - og få 3 gode råd til at spare på elregningen. 

26 uundværlige tips til at undgå svindel med dine kreditkort

20% af befolkningen har oplevet svindel med deres kreditkort mere end én gang - og det er 20% for mange. Læs med her, og bliv godt rustet...

Disse 7 tips kan mindske din vandregning

Den gennemsnitlige dansker bruger ca. 108 liter vand dagligt til mange praktiske og hygiejniske formål. Vi har samlet 7 gode råd til, hvorda...

Køb dit sommerhus om vinteren - det er meget billigere

Det er mange penge, du kan spare eller tjene, hvis du handler sommerhus på det rette tidspunkt af året. Se, hvilken måned du ALDRIG skal handle sommerhus i.

Tvangsauktioner - sådan er forløbet, og sådan undgår du selv at...

Hvad er en tvangsauktion? Se de 8 trin i forløbet. Læs mere om fogedret, tingbog og restgæld og se 6 tips til, hvordan du med rettidig omhu...

Forældrekøb - disse ting skal du overveje

Overvejer du et forældrekøb? Hvis du har lidt luft i budgettet, er forældrekøb en perfekt måde at få dine børn ind på boligmarkedet. Men...

Find din rette bolig: eje, leje eller andel?

Hvad passer bedst til dig: ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?Idenyts læsere bor mest i parcelhus. Men er det den boligform, som passer bedst til dig? Er du måske mere til ejerlejlighed, andelsbolig eller lejebolig? Test dig selv her. 

Klimatjek gav god søvn

Et højvandslukke, en pumpebrønd og faskiner blev løsningen på flere års kamp mod slimet kloakvand og masser af ødelæggelser.

De billigste solskinstimer fås på Fejø

Hvis du køber sommerhus på Fejø, får du en solskinstime for kun 312 kr. Det viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk. Men hvor findes den...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.