Denne artikel er sponsoreret

Derfor er det vigtigt med en fagforening - Mia blev fyret på grund af graviditet

Boligøkonomi og forsikring

Mia Christensen sendte sin chef en SMS umiddelbart efter et lægebesøg og oplyste om sin graviditet. To dage senere, om søndagen, fik hun en mail med beskeden om, at hun var opsagt.

 

Danmark har gennem mange år sikret gravide en særlig beskyttelse i deres ansættelsesforhold, og der skal tungtvejende og veldokumenterede begrundelser til at opsige en gravid medarbejder.

Det var der imidlertid ikke i Mia Christensens tilfælde, men alligevel måtte hun og Det Faglige Hus en tur gennem byretten i Randers med en ligebehandlingssag og et krav om en godtgørelse svarende til 6 måneders løn for at få tingene på plads.

Mia var ansat i en tidsbegrænset stilling af 9 måneders varighed på i et cafeteria. Da vikariatet udløb, sendte hun en uopfordret ansøgning til forpagteren af cafeteriet i en anden virksomhed og blev ansat der.

Fyret på grund af ”omstruktureringer”

- Jeg havde været ansat i cirka et halvt år, da jeg begyndte at døje med en slem blærebetændelse.

Om torsdagen gik jeg tidligere hjem, fordi jeg havde det dårligt, og på vejen ud mødte jeg min chef og hendes mand. Jeg fortalte, at jeg ville gå til læge næste dag. Jeg var begyndt at kaste op og havde også ondt i maven og var bange for, at jeg ikke kunne tåle de piller, som jeg var blevet ordineret, fortæller Mia. Efter lægebesøget om fredagen var det dog helt slut med medicin mod blærebetændelse, for Mia var gravid.

- Jeg sendte en SMS til min chef og gav hende besked. Jeg hørte dog ikke noget fra hende før søndag, hvor hun sendte mig en opsigelse pr. mail. Opsigelsen var begrundet i ”omstruktureringer”. Jeg blev rigtig ked af det, for det var ikke lige den reaktion, som jeg havde forventet at få på min glade nyhed, siger 26-årige Mia.

Klik her for at læse mere om Det Falige Hus

Skiftende forklaringer

Mia svarede sin chef, at hun ville kontakte sin fagforening, men onsdagen efter tog sagen en ny drejning. Chefen trak sin opsigelse tilbage og hævdede, at hun ikke var bekendt med Mias graviditet, da hun skrev opsigelsen om søndagen.

Det Faglige Hus bad omgående arbejdsgiveren om en skriftlig redegørelse. Her forklarede cafeteriaforpagteren nu, at hun kendte til graviditeten, men at der lå andet end graviditeten til grund for opsigelsen af Mia. Ifølge chefens forklaring, var beslutningen om at afskedige Mia truffet en halv snes dage, før hun sendte sin mail.

105.000 kr. i godtgørelse

Advokat Raji Kiruba fra Det Faglige Hus udtog stævning mod arbejdsgiveren ved byretten i Randers. Her gav dommeren Mia og Det Faglige Hus medhold i, at fyringen var i strid med Ligebehandlingslovens paragraf 9.

Mia havde derfor krav på en godtgørelse på 6 måneders løn, i alt 104.671,91 kr. Oveni blev arbejdsgiveren dømt til at betale 22.820 kr. retsafgifter og til dækning af Det Faglige Hus’ Sagsomkostninger.

- Det var dejligt med den godtgørelse efter mange måneder på sygedagpenge. Jeg fødte en lille pige, Freja, den 21. november 2017, og når min barselsorlov er slut, håber jeg at finde et job, hvor jeg kan arbejde med mennesker og meget gerne børn. Under min graviditet var jeg i praktik i en daginstitution, og det var lige mig.

Vil du også være sikret mod uretmæssige fyringer? Bliv medlem i både fagforening og a-kasse og få gratis fagforening resten af 2018. Tegner du en lønsikring samtidig med, at du melder dig ind, får du halv pris på lønsikring i 6 måneder.

 

23. juli 2018
Mere om Boligøkonomi og forsikring
Denne artikel er sponsoreret

Hold huset i form

Boligøkonomi og forsikring Det er vigtig at vedligeholde sin bolig allerede fra start, hvis man vil bevare værdien af boligen. Få hjælp og vejledning til, hvad du bør udbedre nu og i den nære fremtid. 

Regeringen vil afskaffe fradraget til håndværkere i håndværkerfradr...

Boligøkonomi og forsikring Regeringen lægger op til at beskære BoligJobordningen med 2/3 i sit forslag til næste års finanslov. Skattefradraget for håndværkerarbejde...

Byg Garanti hæver dækningssummen fra 100.000 til 150.000 kroner

Boligøkonomi og forsikring Laver din håndværker byggesjusk, og er han eller hun medlem af Byg Garanti-ordningen, så har du nu mulighed for at få 50 procent mere i...

Denne artikel er sponsoreret

Martin ventede 7 år på at få sin arbejdsskadeerstatning

Boligøkonomi og forsikring Det er en belastning, såvel psykisk som økonomisk, at skulle vente i hele 7 år på af få afgjort en arbejdsskadesag, og det tager tid at få genskabt en normal hverdag, hvor det er livskvaliteten, der får overtaget. Men der er lys for enden af tunnelen, siger Martin Jacobsen.

Denne artikel er sponsoreret

God grund til at have en fagforening - Jonas blev mobbet på jobbet...

Boligøkonomi og forsikring Jonas Hansen er med sine tatoveringer én, som nogle nemt kunne blive bange for. Men det var ikke tilfældet med hans plageånder i en tømmerha...

Denne artikel er sponsoreret

Anna fik overskud til jobsamtalen

Boligøkonomi og forsikring Anna Holm fra Brønshøj var ved at miste modet efter 1 års ledighed. Men energien og humøret hos vejlederen i Det Faglige Hus smittede så...

Du må bo i dit sommerhus året rundt, hvis...

Boligøkonomi og forsikring Ifølge planloven må man ikke bo permanent i sit sommerhus. Der findes dog undtagelser for denne regel. Se her, hvad der kræves, for at du kan bo i dit sommerhus året rundt.

26 uundværlige tips til at undgå svindel med dine kreditkort

Boligøkonomi og forsikring 20% af befolkningen har oplevet svindel med deres kreditkort mere end én gang - og det er 20% for mange. Læs med her, og bliv godt rustet...

Disse 7 tips kan mindske din vandregning

Boligøkonomi og forsikring Den gennemsnitlige dansker bruger ca. 108 liter vand dagligt til mange praktiske og hygiejniske formål. Vi har samlet 7 gode råd til, hvorda...

Køb dit sommerhus om vinteren - det er meget billigere

Boligøkonomi og forsikring Det er mange penge, du kan spare eller tjene, hvis du handler sommerhus på det rette tidspunkt af året. Se, hvilken måned du ALDRIG skal handle sommerhus i.

Tvangsauktioner - sådan er forløbet, og sådan undgår du selv at...

Boligøkonomi og forsikring Hvad er en tvangsauktion? Se de 8 trin i forløbet. Læs mere om fogedret, tingbog og restgæld og se 6 tips til, hvordan du med rettidig omhu...

Forældrekøb - disse ting skal du overveje

Boligøkonomi og forsikring Overvejer du et forældrekøb? Hvis du har lidt luft i budgettet, er forældrekøb en perfekt måde at få dine børn ind på boligmarkedet. Men...

Find din rette bolig: eje, leje eller andel?

Boligøkonomi og forsikring Hvad passer bedst til dig: ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?Idenyts læsere bor mest i parcelhus. Men er det den boligform, som passer bedst til dig? Er du måske mere til ejerlejlighed, andelsbolig eller lejebolig? Test dig selv her. 

Klimatjek gav god søvn

Boligøkonomi og forsikring Et højvandslukke, en pumpebrønd og faskiner blev løsningen på flere års kamp mod slimet kloakvand og masser af ødelæggelser.

De billigste solskinstimer fås på Fejø

Boligøkonomi og forsikring Hvis du køber sommerhus på Fejø, får du en solskinstime for kun 312 kr. Det viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk. Men hvor findes den...