Udskydelsen af de nye boligskatteregler kan mindske panikhandler.
Udskydelsen af de nye boligskatteregler kan mindske panikhandler. Foto: GettyImages

Boligskatteregler bliver udskudt til 2024 - se hvad det betyder for dig

De nye boligskatteregler træder ikke i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. Ifølge ekspert kan det både betyde gevinst og tab for boligejerne. Se, hvad det betyder for dig her. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 23. oktober 2019

Regeringen har foretaget et eftersyn af skattevæsenet, der har resulteret i, at de nye boligskatteregler ikke kommer til at træde i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. 

Det fortæller skatteminister Morten Bødskov (S) i et pressemøde onsdag den 23. oktober 2019.

Det skyldes, at it-systemerne ikke bliver klar til planlagt tid, da der er store problemer med den algoritme, der skal fastsætte værdien af grunde og boliger.

Store konsekvenser for boligejere

Det var meningen, at det nye boligskattesystem skulle træde i kraft den 1. januar 2021. Men de store problemer med udviklingen af det nye beregningssystem har nu betydet, at det udskydes indtil 2024 - og det kan have store konsekvenser for boligejerne. 

Om udsættelsen kommer til at have betydning for dig, afhænger dog af hvilken type bolig du har. Ifølge Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea, vil det for nogle boligejere ikke få den store betydning, mens andre vil få gevinst eller opleve tab.

- De store tabere er de boligejere, der bor i provinsen og yderområderne. De stod til at få en skattelettelse i 2021, og den skattelettelse er nu udskudt til 2024. Så hvis man som boligejer havde glædet sig til at få en skattelettelse og tænkt, at de penge ville man gerne bruge til noget specifikt, er man i den situation, at den ikke kommer ikke før 2024. Så man går glip af 3 års skattelettelse, siger hun. 

Ejerlejlighederne bliver ramt 

Det er dog primært ejerlejligheder, der bliver ramt af udskydelsen. Hvis man havde købt ejerlejlighed inden januar 2021, ville man nemlig have fået skatterabat. 

Den skatterabat er nu blevet rykket til 2024, og det betyder, at købere får tre år mere til at handle bolig og samtidig få skatterabatten. Noget der ifølge Lise Nytoft Bergmann er positivt, da det vil give mindre turbulens på det danske boligmarked.  

Udskydelsen af boligskattereglerne vil have konsekvenser for købere og sælgere af ejerlejligheder.

Nu kan man nemlig nå at reagere på, om de nye vurderinger har betydning for, om man vil blive boende i sin ejerlejlighed, købe ny eller måske sælge. 

- Nu ved vi, at vurderingerne kommer i 2021-2022. Resultatet ender med at være det samme, men den turbulens, der ville være kommet ved at man som boligejer skulle tage hurtige beslutninger på baggrund af vurderingerne, er blevet strukket. Derfor har man bedre muligheder for at tænke sig om, inden man køber en ejerlejlighed inden 2021, blot fordi man vil nå at have skatterabatten. Og som sælger bliver salgsbeslutningen heller ikke forceret, fortæller Lise Nytoft Bergmann. 

Udfordringen udskudt i tre år

Det fjerner dog ikke udsigten til, at ejerlejligheder i især hovedstadsområdet kan forvente at betale højere boligskatter efter skæringsdatoen i 2024. Og når udgifterne ved at bo i ejerlejlighederne stiger, fordi skatterne er blevet højrere, vil det være med til at presse priserne ned.

- Men det har rykket det hele og taget noget af panikken ud af markedet, fordi man ikke behøver at reagere så hurtigt. Nu får man bedre til at få tænkt sig om, inden der kommer panikhandler, siger Lise Nytoft Bergmann. 

23. oktober 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Cheføkonom: Tidlig julegave på vej til danskerne

Der kan være en tidlig julegave på vej til danske boligejere. De allerede rekordlave boliglån har nemlig ikke set bunden endnu. Find ud af, hvornår julegaven forventes at ligge klar under træet.

Ny aftale: Boligejere får milliarder

Ny aftale indgået af et bredt flertal i folketinget letter ejendomsværdibeskatningen, sænker stigningen af grundskyld og kompenserer for...

Danske boligejere er godt rustet til krise

Danske boligejere er bedre rustet til en eventuel økonomisk krise, end de tidligere har været. Det skyldes blandt andet de rekordbillige...

Større håndværkerfradrag? Så mange vil sætte gang i byggeprojekter

Danskerne er klar til at bruge håndværkerfradrag til større investeringer i huset, hvis håndværkerfradraget bliver gjort mere attraktivt - for eksempel ved at gøre det muligt at bruge tre års fradrag på én gang, så man også kan sætte store renoveringsprojekter i gang, viser ny undersøgelse.

Ekspert: Sådan påvirker coronakrisen boligejerne

Er du parcelhusejer, og er du bekymret for, hvad krisen kommer til at gøre ved boligpriserne? Så skal du fatte mod, da parcelhusejere faktis...

Sådan undgår du frostskader på sommerhuset

Hver vinter oplever mange skader grundet frostprængte rør i huse og sommerhuse. Følger du disse 5 gode råd, kan det let undgås.

Spar på varmeregningen med dette lette trick

Med én lille ændring kan du spare mange penge på varmeregningen, når vinterkulden sætter ind. Det viser ny undersøgelse, der samtidig afslører en stor forskel på danskernes varmevaner. Særligt ét sted i landet er vi ekstra kuldskære. 

SÅ meget kan du spare med en energioptimeret bolig

Om du bor i en ældre eller nybygget bolig har stor betydning for dit daglige energiforbrug - og det kan ses på energiregningen. Se, hvor...

Så meget rigere er de danske parcelhusejere blevet det seneste år

I gennemsnit har parcelhusejere i hele landet oplevet at deres hjem er blevet mere værd det seneste år, men i nogle landsdele er stigningen...

Nu får boligejerne de lovede milliard-skattelettelser

Udskydelsen af de nye boligskatteregler ville give staten ni milliarder kroner om året. Nu lover skatteminister, at boligejerne får deres penge tilbage.

Pas på! Udlejning kan koste dig dyrt

Er du en af de mange danskere, der udlejer boligen på deleøkonomiske tjenester som Airbnb? Er du også glad for dine ejendele? Følg disse...

Store ændringer på vej til håndværkerfradraget

Skatteminister Karsten Lauritzen har indkaldt til nye forhandlinger om håndværkerfradraget. Det skal nemlig være nemmere for skatteyderne...

Grundskylden stiger: Se om du er ramt

I 29 kommuner stiger grundskylden til næste år. Se om du bliver ramt - og hvor meget - her.

Tusindvis har betalt for meget i grundskyld - se hvor meget får de...

29.000 boligejere modtager snart en uventet gave. Nu lover Skatteministeren nemlig fuld tilbagebetaling til boligejere, der har betalt for...

Boligskatten falder i de fleste kommuner: Se hvor meget du sparer

De fleste boligejere kan glæde sig til en stor julegave. Staten letter nemlig boligskatten for 90 procent af landets kommuner. Se her om du...