Fittonia - en god plante til børneværelset
Fittonia - en god plante til børneværelset Foto: iStock

Vælg den rigtige plante til hvert rum i din bolig

Planter i boligen både pynter og hjælper på indeklimaet. De forskellige rum i boligen fungerer dog bedst med en bestemt type planter. Her er bud på planter til de 5 vigtigste rum i boligen.

Af: Mikkel Hede, 3. maj 2017

Planter til 5 rum i boligen

Der er frit slag med planter til boligen. Så mange planter som muligt eller få statement-planter. Det ene kan være lige så godt som det andet. Der er dog visse planter, der gør sig bedst til bestemte rum i boligen. Her er plantebud til 5 rum i boligen: stuen, køkkenet, børneværelset, badeværelset og soveværelset. 

1. Planter til stuen

 
Filodendron  

Stuen er stedet til de store planter. Her er der plads til de store statement-planter. Det kan f.eks. være en filodendron med dens dramatiske blade. Det kan selvfølgelig også spille en rolle, hvordan du eller din familie opfatter jer selv: er i sprælske og farverige, så kan eksempelvis begonier også være et godt valg. 

Det mest afgørende for plantevalget til husets stuer er dog lyset og placeringen af planterne i forhold til lyset: skal planten stå i vinduet eller dybt inde i stuen - det har stor betydning for plantevalget.

Her er tre bud på gode stueplanter:

Strelitzia eller paradisfugl blomst: kræver meget lys; skal vandes ugentlig; jo mere lys en strelitzia får - jo kortere intervaller mellem vandingen. 

Filodendron: trives bedst et lysfuldt sted, men med indirekte lys; vandes en gang om ugen.

Store kaktusser og sukkulenter: bør stå i direkte lys; vandes en gang om måneden, eller når bladene så småt begynder at krympe. 

2. Krydderurter i køkkenet

 
Krydderurter i vindueskarmen i køkkenet.  

Der er ofte meget fugt og en omskiftelig - hovedsagelig varm - temperatur i et køkken. Plantevalget kan også være påvirket af, om der er nogen ledig stille-fra-plads i køkkenet. Det er nemlig ofte ikke tilfældet for et brugsrum som et køkken. Derfor er hængeplanter ofte et godt valg til køkkenet.

Mindre potter med krydderurter egner sig af mere end en grund perfekt til ledig plads i vindueskarmen. Andre velegnede køkkenplanter er:

Bregner: moderat til begrænset lys; ugentlig vanding; høj luftfugtighed; egner sig på grund af plantens vækst også fortrinligt som hængeplante i køkkenet.

Krydderurter: rigeligt med lys for de fleste krydderurters vedkommende; skal vandes hyppigt - de små potter tørrer hurtigt ud.

Epifytter: Epifytter er planter, der ikke gror i jord; kræver fuld til moderat lys; skal sprayes dagligt med vand; trives, hvor der er høj luftfugtighed.

3. Planter til børneværelset

 
Fittonia  

Planter med spræl og farver er et hit i børneværelset. Succulenter med en sjov vækst er også gode til at sætte fantasien i gang hos børnene. Planter med farvespil mellem stængler og blade som fittonia vækker også lykke.

Undgå eller generelt planter, som børn kan komme galt af sted med som kaktusser og naturligvis også giftige planter. 

Succulenter: børn vil elske succulenter med pudserløjerlig vækst, og dem er der mange af; kræver meget og direkte lys; månedlig vanding.

Fittonia: lysbehovet afhænger af arten; foretrækker generelt fuldt lys; ugentlig vanding; jo mere lys - jo mere vand. 

4. Planter til badeværelset

 
Bregner i badeværelset  

Badeværelset skiller sig som regel ud i sit mikroklima i forhold til andre rum i boligen. Der er som regel varmt, mørkt og fugtigt i et badeværelse. Det snævrer mulighederne noget ind.

Tropiske planter med lavt lysbehov egner sig sædvanligvis godt til badeværelset. Der er generelt et stort sammenfald mellem planter, der begår sig godt i badeværelset og i køkkenet.Her er tre typer, som kan give planteliv til badeværelset: 

Filodendron: er gode som prydplanter i stuen, men egner sig på grund af sit forholdsvis store vandbehov og forholdsvis begrænsede lysbehov også til visse badeværelser. 

Bregner: moderat til begrænset lys; ugentlig vanding; høj luftfugtighed.

Epifytter: skal sprayes dagligt med vand - eller leve af den naturlige luftfugtighed i badeværelse.

5. Luftrensende planter til soveværelset

 
Ficus benjamini er god til at forberede indeklimaet i soveværelset.  

Soveværelset er en videnskab for sig. Her er det godt med planter, der kan højne luftkvaliteten i rummet. 

Læs mere her om stueplanter, der ifølge rumforskningsinstututtet NASA egner sig bedst til at rense luften. 

Guldpalme: skal aldrig stå i direkte sollys; egner sig godt til at rense luften for kuldioxid og skadelige stoffer i luften.

Aloe Vera: planten er en tropisk succulent, der trives godt i den varme luft i soveværelset samtidig med, at den renser luften; kræver meget begrænset vanding; vil gerne stå lyst. 

Svigermors skarpe tunge: kaldes også bajonetplanten eller sansevieria begår sig godt i begrænset lys. Den vil gerne udtørres mellem vandingerne og trives godt i en tør varm luf.

3. maj 2017 Mikkel Hede
Mere om Blomster og dekorationer

Sådan ompotter du dine stueplanter

Du kan tydeligt se på dine planter, hvis de trænger til at blive ompottet. Og hvis du ompotter dine stueplanter, får de bedre vækstbetingelser. Find ud af hvornår du skal ompotte, hvordan du gør, og hvorfor planterne har godt af det. 

Sådan binder du den perfekte blomsterbuket

Du kender det sikkert. Du har købt nogle bundter af dine yndlingsblomster, som du vil binde en buket af. Men blomsterbinding er ikke nemt...

Sådan får dine tulipaner et længere liv i vasen

Tulipaner er et velkomment afbræk fra vinterens mørke, men lykken kan være kort, før de begynder at hænge med hovedet. Her får du tips og...

5 mærkelige, men smukke planter til hjemmet

Hvis dit hjem er fyldt med planter, der ser ens ud, skal du måske overveje at pifte indretningen op med en af disse 5 mærkelige, men utrolig smukke planter til hjemmet.

Sådan får du succes med julekaktusser

Det kræver ikke en speciel pasning, hvis du vil have en blomstrende julekaktus, blot korrekt vedligeholdelse. Få guiden her.

Sådan får du din amaryllis til at holde længere

Amaryllissen har smukke blomster, men de kan komme til at hænge lidt. Det er der dog heldigvis råd for, så nu skal det være slut med triste,...

6 indeplanter, der er umulige at slå ihjel

Har du bitre erfaringer med pasning og pleje af dine planter? Eller er du måske bare på udkig efter nogle nemme planter, der kan passe sig selv? Så er disse smukke indeplanter lige noget for dig! 

6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

Krans af georginer

Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra...

Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Det kan være svært at ramme det rette mål, når man skal vande planterne. Vil du sikre dig, at dine planter aldrig mere svømmer over i vand eller dør af tørst, så skulle du prøve med isterninger. Læs også om 5 mulige tegn på overvanding. 

Pynt op til konfirmation

En pink og piget dekoration til konfirmationen. Se her, hvor nemt og enkelt det kan gøres.

Leg med sommerens farvestrålende blomster

Nogen kalder hende for blomsterhviskeren, andre hylder hendes geni – amerikanske Georgianna kan uden tvivl noget magisk med blomster.