Sådan undgår du, at skadedyr dræber dine orkideer

Blomster og dekorationer

Orkideer er nogle af klodens smukkeste planter. Her er ekspertens råd til at bekæmpe skadedyr i de sarte planter. Et af dem er karantæne af nyindkøbte orkideer.

Her er ekspertens råd til at bekæmpe skadedyr i de sarte planter.
Her er ekspertens råd til at bekæmpe skadedyr i de sarte planter. Foto: iStock

Listen over trusler mod orkideer er lang

Bladlus, spindemider, øresnudebiller, trips, skjoldlus ... Listen over trusler mod de bedårende orkideer er lang, og man skal være på vagt, for når først, skadedyrene har fat i disse planter, kan det gå stærkt.

Der er dog en del forholdsregler, man kan tage allerede ved indkøb af orkideer:

Sæt nye orkideer i karantæne

"Man skal sikre sig at de planter, man køber, så vidt mulig er frie for sygdomme og skadedyr. Det kan være vanskeligt, men vælg din leverandør med omhu.

Placér nyindkøbte planter i karantæne i mindst 1 måned og undersøg dem jævnligt. Finder man alvorligere skadegørere som f.eks. uldlus eller skjoldlus i en indkøbt plante - kassér den - specielt hvis man ikke tidligere har haft problemet i sine planter," skriver plantepatolog Ib G. Dinesen på orchidegartneriet.dk.

Sådan bruger du bekæmpelsesmidler på orkideer

Eksperten er dog også klar med råd, hvis skaden er sket. Om bekæmpelsesmidler skriver han:

"Et bekæmpelsesmiddel må hverken importeres, sælges eller bruges i Danmark, medmindre midlet er godkendt af Miljøstyrelsen. 
Inden man begynder at anvende et bekæmpelsesmiddel på alle sine orkideer, er det en god ide at prøve på en enkelt plante, om orkideer kan tåle det pågældende bekæmpelsesmiddel. 

Desuden skal man være opmærksom på, at blomster kan være mere følsomme end bladene. Er det et bekæmpelsesmiddel i spraydåse, skal man holde en god afstand til planten ved behandlingen, da visse drivmidler kan give svidningssymptomer."

Læs om de forskellige skadedyr her: Øresnudebiller skal fx jagtes om natten

Læs på Orchidgartneriet, hvordan du får kål på de værste insekttrusler mod dine orkideer. For eksempel står her, at bladlus dør af insektsæbe, og øresnudebiller må indsamles om natten, når de forsøger at snige sig usete frem.

10. november 2016
Mere om Blomster og dekorationer

Sådan binder du den perfekte blomsterbuket

Blomster og dekorationer Du kender det sikkert. Du har købt nogle bundter af dine yndlingsblomster, som du vil binde en buket af. Men blomsterbinding er ikke nemt og ligemeget, hvad du gør, så bliver buketten ikke som du tænkte dig. Vi giver dig her svaret på hvorfor.

Sådan får dine tulipaner et længere liv i vasen

Blomster og dekorationer Tulipaner er et velkomment afbræk fra vinterens mørke, men lykken kan være kort, før de begynder at hænge med hovedet. Her får du tips og...

5 mærkelige, men smukke planter til hjemmet

Blomster og dekorationer Hvis dit hjem er fyldt med planter, der ser ens ud, skal du måske overveje at pifte indretningen op med en af disse 5 mærkelige, men utrolig...

Sådan får du succes med julekaktusser

Blomster og dekorationer Det kræver ikke en speciel pasning, hvis du vil have en blomstrende julekaktus, blot korrekt vedligeholdelse. Få guiden her.

6 indeplanter, der er umulige at slå ihjel

Blomster og dekorationer Har du bitre erfaringer med pasning og pleje af dine planter? Eller er du måske bare på udkig efter nogle nemme planter, der kan passe sig...

6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Blomster og dekorationer Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Sådan får du din amaryllis til at holde længere

Blomster og dekorationer Amaryllissen har smukke blomster, men de kan komme til at hænge lidt. Det er der dog heldigvis råd for, så nu skal det være slut med triste, hængende blomster.

7 planter, der gør dit humør bedre om vinteren

Blomster og dekorationer Mange stueplanter har en gavnlig effekt på indemiljøet, men vidste du, at de også kan gøre dit måske lidt slidte vinterhumør væsentligt...

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Blomster og dekorationer Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

4 planter, der ikke behøver sollys

Blomster og dekorationer Der er også håb for dig uden plads i vindueskarmen.

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

Blomster og dekorationer At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

Krans af georginer

Blomster og dekorationer Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Blomster og dekorationer Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra din egen have. Vi har udvalgt en buket med roser, geranium, mollis og rosmarin. 

Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Blomster og dekorationer Det kan være svært at ramme det rette mål, når man skal vande planterne. Vil du sikre dig, at dine planter aldrig mere svømmer over i vand...

Leg med sommerens farvestrålende blomster

Blomster og dekorationer Nogen kalder hende for blomsterhviskeren, andre hylder hendes geni – amerikanske Georgianna kan uden tvivl noget magisk med blomster.