Her er ekspertens råd til at bekæmpe skadedyr i de sarte planter.
Her er ekspertens råd til at bekæmpe skadedyr i de sarte planter. Foto: iStock

Sådan undgår du, at skadedyr dræber dine orkideer

Orkideer er nogle af klodens smukkeste planter. Her er ekspertens råd til at bekæmpe skadedyr i de sarte planter. Et af dem er karantæne af nyindkøbte orkideer.

Af: Mette Nexmand , 10. november 2016

Listen over trusler mod orkideer er lang

Bladlus, spindemider, øresnudebiller, trips, skjoldlus ... Listen over trusler mod de bedårende orkideer er lang, og man skal være på vagt, for når først, skadedyrene har fat i disse planter, kan det gå stærkt.

Der er dog en del forholdsregler, man kan tage allerede ved indkøb af orkideer:

Sæt nye orkideer i karantæne

"Man skal sikre sig at de planter, man køber, så vidt mulig er frie for sygdomme og skadedyr. Det kan være vanskeligt, men vælg din leverandør med omhu.

Placér nyindkøbte planter i karantæne i mindst 1 måned og undersøg dem jævnligt. Finder man alvorligere skadegørere som f.eks. uldlus eller skjoldlus i en indkøbt plante - kassér den - specielt hvis man ikke tidligere har haft problemet i sine planter," skriver plantepatolog Ib G. Dinesen på orchidegartneriet.dk.

Sådan bruger du bekæmpelsesmidler på orkideer

Eksperten er dog også klar med råd, hvis skaden er sket. Om bekæmpelsesmidler skriver han:

"Et bekæmpelsesmiddel må hverken importeres, sælges eller bruges i Danmark, medmindre midlet er godkendt af Miljøstyrelsen. 
Inden man begynder at anvende et bekæmpelsesmiddel på alle sine orkideer, er det en god ide at prøve på en enkelt plante, om orkideer kan tåle det pågældende bekæmpelsesmiddel. 

Desuden skal man være opmærksom på, at blomster kan være mere følsomme end bladene. Er det et bekæmpelsesmiddel i spraydåse, skal man holde en god afstand til planten ved behandlingen, da visse drivmidler kan give svidningssymptomer."

Læs også: Sådan undgår du skægkræ

Læs om de forskellige skadedyr her: Øresnudebiller skal fx jagtes om natten

Læs på Orchidgartneriet, hvordan du får kål på de værste insekttrusler mod dine orkideer. For eksempel står her, at bladlus dør af insektsæbe, og øresnudebiller må indsamles om natten, når de forsøger at snige sig usete frem.

10. november 2016 Mette Nexmand
Mere om Blomster og dekorationer

Sådan ompotter du dine stueplanter

Du kan tydeligt se på dine planter, hvis de trænger til at blive ompottet. Og hvis du ompotter dine stueplanter, får de bedre vækstbetingelser. Find ud af hvornår du skal ompotte, hvordan du gør, og hvorfor planterne har godt af det. 

Sådan binder du den perfekte blomsterbuket

Du kender det sikkert. Du har købt nogle bundter af dine yndlingsblomster, som du vil binde en buket af. Men blomsterbinding er ikke nemt...

Sådan får dine tulipaner et længere liv i vasen

Tulipaner er et velkomment afbræk fra vinterens mørke, men lykken kan være kort, før de begynder at hænge med hovedet. Her får du tips og...

5 mærkelige, men smukke planter til hjemmet

Hvis dit hjem er fyldt med planter, der ser ens ud, skal du måske overveje at pifte indretningen op med en af disse 5 mærkelige, men utrolig smukke planter til hjemmet.

Sådan får du succes med julekaktusser

Det kræver ikke en speciel pasning, hvis du vil have en blomstrende julekaktus, blot korrekt vedligeholdelse. Få guiden her.

Sådan får du din amaryllis til at holde længere

Amaryllissen har smukke blomster, men de kan komme til at hænge lidt. Det er der dog heldigvis råd for, så nu skal det være slut med triste,...

6 indeplanter, der er umulige at slå ihjel

Har du bitre erfaringer med pasning og pleje af dine planter? Eller er du måske bare på udkig efter nogle nemme planter, der kan passe sig selv? Så er disse smukke indeplanter lige noget for dig! 

6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

Krans af georginer

Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra...

Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Det kan være svært at ramme det rette mål, når man skal vande planterne. Vil du sikre dig, at dine planter aldrig mere svømmer over i vand eller dør af tørst, så skulle du prøve med isterninger. Læs også om 5 mulige tegn på overvanding. 

Pynt op til konfirmation

En pink og piget dekoration til konfirmationen. Se her, hvor nemt og enkelt det kan gøres.

Leg med sommerens farvestrålende blomster

Nogen kalder hende for blomsterhviskeren, andre hylder hendes geni – amerikanske Georgianna kan uden tvivl noget magisk med blomster.