Det er måske altid lige nemt at få julekaktussen til at blomstrer, men vi giver dig alle de gode pasnings-råd her.
Det er måske altid lige nemt at få julekaktussen til at blomstrer, men vi giver dig alle de gode pasnings-råd her. Foto: iStock

Sådan får du succes med julekaktusser

Det kræver ikke en speciel pasning, hvis du vil have en blomstrende julekaktus, blot korrekt vedligeholdelse. Få guiden her.

Af: Nana Kristensen, 11. oktober 2017

Navnet siger (næsten) alt

Denne plante har mange navne; høstkaktus, efterårskaktus, julekaktus, helligdagskaktus og novemberkaktus. På engelsk kaldes planten for Zygocactus, som også til tider anvendes i Danmark. Det latinske navn er Schlumbergera.

Uanset kaldenavn afsløres samme egenskab ved planten; nemlig blomstringstiden som er fra det sene efterår til julen over.  

Til trods for at planten nærmere ligner en sukkulent end en kaktus, så er der faktisk en grund til at "kaktus" indgår i navnet. Julekaktussen er nemlig en del af kaktusfamilien, trods dens manglende pigge, som ellers ofte forbindes med kaktusser. Julekaktussen er derimod en såkaldt ”ledkaktus”, som har bløde, leddelte stængler.  

Julekaktussens oprindelse

En julekaktus er en tropisk plante, som ikke naturligt findes i naturen. Den stammer fra Brasilien fra to unikke planter, der vokser i de sydamerikanske regnskove. 

Udseende – sådan kan du kende julekaktussen

Du kan kende julekaktussen på dens flade, leddelte stængler og dens farvestrålende blomster, som typisk er røde, pink, lilla eller hvide.

Sådan passer du din julekaktus

Selv om vi lige har slået fast, at julekaktussen ikke er en sukkulent trods sit sukkulent lignende udseende, så kræver den pasning, som var den en sukkulent.

Den beder ikke om en krævende pasning, men blot korrekt og vedvarende pasning. Vi har sammenfattet en guide nedenfor.

1. Vanding

Planten kræver en fugtig jord for at kunne vokse – men absolut ikke en overvandet jord. Faktisk trives den langt bedre i tør til fugtig jord. Så vand hellere rigeligt få gange frem for at sjatvande ofte.

2. Jord og gødning

For at sikre et godt dræn, kan du plante i en potte med drænhul i bunden. På den måde kan det overskydende vand løbe fra planten. Du kan også bruge en almindelig potte med lecakugler i bunden – det vil skabe samme effekt.

Julekaktussen er også glad for en jævnlig gødning op til blomstringsperioden – du skal gøde med flydende gødning. Hvis jorden er næringsrig nok, kræver planten ikke gødning. Dog du vil typisk opleve en flottere knopsætning og blomstring ved gødning.

3. Lys

Julekaktussen trives i masser af lys, men den foretrækker indirekte lys.

4. Temperatur og fugtighed

Da det er en tropisk plante, kræver den relativ moderat temperatur og høj fugtighed. Den trives bedst i et miljø mellem 18 og 24 grader, hvilket er en typisk stuetemperatur. Dette gør den af samme årsag til en ideel stueplante.

5. Plantning

Julekaktussen trives i en lille potte, som næsten kan virke for lille til dens størrelse. Den trænge plads til rodsystemet resulterer faktisk i, at planten producerer de bedste blomster. Det betyder derfor samtidig, at den ikke skal omplantes mere end én gang hvert 2.-3. år.

Julekaktussens mest almindelige problem

Det mest almindelige problem med julekaktussen er slappe, hængende knopper. Problemet opstår typisk, hvis der er ændringer i temperatur, belysning, fugtighed eller vanding. 

Det er derfor vigtigt, at pasningen vedligeholdes, og at der opretholdes samme standard.

Få julekaktussen til at blomstre igen

Typisk betragtes julekaktussen som en sæsonplante, men du kan faktisk godt få den til at blomstre igen året efter.

Det kræver, at du sætter planten et køligt og mørkt sted efter afblomstringen i det tidlige forår. Så glem alt om planten indtil sommeren er ovre – det er nemlig julekaktussens hvileperiode. Husk dog at vande den regelmæssigt i denne hvileperiode, og tilsæt gerne flydende gødning.

I september kan du sætte planten frem i lyset igen et lunere sted, og du vil opleve den sætter knopper igen. 

11. oktober 2017 Nana Kristensen
Mere om Blomster og dekorationer

Sådan ompotter du dine stueplanter

Du kan tydeligt se på dine planter, hvis de trænger til at blive ompottet. Og hvis du ompotter dine stueplanter, får de bedre vækstbetingelser. Find ud af hvornår du skal ompotte, hvordan du gør, og hvorfor planterne har godt af det. 

Sådan binder du den perfekte blomsterbuket

Du kender det sikkert. Du har købt nogle bundter af dine yndlingsblomster, som du vil binde en buket af. Men blomsterbinding er ikke nemt...

Sådan får dine tulipaner et længere liv i vasen

Tulipaner er et velkomment afbræk fra vinterens mørke, men lykken kan være kort, før de begynder at hænge med hovedet. Her får du tips og...

5 mærkelige, men smukke planter til hjemmet

Hvis dit hjem er fyldt med planter, der ser ens ud, skal du måske overveje at pifte indretningen op med en af disse 5 mærkelige, men utrolig smukke planter til hjemmet.

Sådan får du din amaryllis til at holde længere

Amaryllissen har smukke blomster, men de kan komme til at hænge lidt. Det er der dog heldigvis råd for, så nu skal det være slut med triste,...

6 indeplanter, der er umulige at slå ihjel

Har du bitre erfaringer med pasning og pleje af dine planter? Eller er du måske bare på udkig efter nogle nemme planter, der kan passe sig...

6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

Krans af georginer

Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra...

Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Det kan være svært at ramme det rette mål, når man skal vande planterne. Vil du sikre dig, at dine planter aldrig mere svømmer over i vand...

Pynt op til konfirmation

En pink og piget dekoration til konfirmationen. Se her, hvor nemt og enkelt det kan gøres.

Forårs dekoration med smukke freesia

Se med på filmen og se hvordan du laver denne smukke forårsdekoration.

Leg med sommerens farvestrålende blomster

Nogen kalder hende for blomsterhviskeren, andre hylder hendes geni – amerikanske Georgianna kan uden tvivl noget magisk med blomster.