Magi med potteskår

Forvandl en kedelig vase eller krukke til et personligt kunstværk ved hjælp af den gamle teknik: mosaik.
Af Mariette Tiedemann, idényt nr. 2, 2005
Fotos: Stig Christensen og Dorte Tang Møller

At lave mosaikker ved at sætte små farvede sten ved siden af hinanden er en ældgammel teknik, som allerede oldtidens romere mestrede. Med ituslået service og lidt kreativ flair kan du gøre dem kunsten efter. Råmaterialet finder du frem for alt på loppemarkeder og hos marskandisere. Loppefund er som regel billige, så køb rigeligt, hvis du finder nogle flotte stykker. Det er tit svært at finde nøjagtig det samme igen.

Samme tykkelser
Til én og samme genstand skal du vælge keramik, der så vidt muligt har samme tykkelse. Fajance er fx tykkere end porcelæn. Fajance er i øvrigt vældig godt at arbejde med, da det er let at knække over med mosaiktangen. Her skal du bruge lidt flere kræfter, når du knækker porcelænet. Vær også på vagt over for porcelænsskårenes meget skarpe kanter. Før du går i gang, skal du knaldre alt porcelænet – lige sagen, hvis du trænger til at afreagere! Det letteste er at lægge genstandene ind i en klar plasticpose, så skårene ikke flyver til alle sider, og så slå det i mindre stykker med den spidse ende af en mosaikhammer. En almindelig hammer pulveriserer keramikken! Slå ned mod noget hårdt – fx et stengulv eller en solid haveflise.

Sorter efter farver
Inddel dernæst de små skår efter farver og mønstre – det gør det mere overskueligt, når du skal i gang med at lægge mosaikken. Hvis den genstand, du vil dekorere, er glaseret, skal du smøre et tyndt lag klæber ud over den og lade den tørre et døgn. Overfladen skal være en anelse ru, for at mosaikken vil hæfte sig til den.

Det skal du bruge
• Fliseklæber
• Fugemasse
• Mosaikhammer
• Mosaiktang
• En tynd spartel eller gammel spisekniv
• Gummispartel
• Små gennemsigtige plasticposer
• En svamp
• En blød pensel
• Husholdningseddike
* De fleste af remedierne kan fås hos byggemarkederne


Sådan lægger du mosaikken

1
Bestem dig for, hvilket mønster og hvilke farver du vil bruge. Læg mønstret op på bordet, så det passer nogenlunde med målene på genstandens overflade. Så kan du se, om du har nok skår, og om designet nu også er det helt rigtige – når først skårene er sat fast på genstanden, er det for sent. Tegn derefter mønstret op på genstanden med en blyant.

2 Rør fliseklæb op med vand. Put klæber på hvert enkelt lille skår med spartelen, og tryk skårene forsigtigt fast på overfladen. Du kan også fylde klæber i en plasticpose, klippe et lille hul i et hjørne og trykke massen ud på skårene. Hvis du bruger skår af forskellig tykkelse, skal du putte lidt mere klæber på de tynde stykker, så overfladen på den færdige genstand bliver så jævn som muligt. Ha’ en skål med vand til at skylle fingre i, så du undgår, at der kommer klæber oven på arbejdet.

3 Lad genstanden gennemtørre i mindst to dage. Rør fugemassen op med vand efter anvisningen på bøtten – det støver lidt, så det er en god idé at gøre det uden døre. Smør fugemassen ud over mosaikken med en gummispartel. Stryg på kryds og tværs, og spar endelig ikke på fugemassen. Det er vigtigt, at du kommer godt ned i alle fugerne.

4 Efter en halv times tid er overfladen klar til at blive renset for fugemasse. Vrid en svamp hårdt op i rent vand, og stryg hen over mosaikken, uden at det går ud over fugerne. Når massen er tør, fjernes den sidste tynde, hvide hinde med en blød pensel. Stryg med lette, fejende bevægelser. Hvis der stadig væk er et slør af fugemasse hen over mosaikken, kan det fjernes forsigtigt efter et par dage med en klud med husholdningseddike.

7. marts 2005
Mere om Blomster og dekorationer

Sådan binder du den perfekte blomsterbuket

Du kender det sikkert. Du har købt nogle bundter af dine yndlingsblomster, som du vil binde en buket af. Men blomsterbinding er ikke nemt og ligemeget, hvad du gør, så bliver buketten ikke som du tænkte dig. Vi giver dig her svaret på hvorfor.

Sådan får dine tulipaner et længere liv i vasen

Tulipaner er et velkomment afbræk fra vinterens mørke, men lykken kan være kort, før de begynder at hænge med hovedet. Her får du tips og...

5 mærkelige, men smukke planter til hjemmet

Hvis dit hjem er fyldt med planter, der ser ens ud, skal du måske overveje at pifte indretningen op med en af disse 5 mærkelige, men utrolig...

Sådan får du succes med julekaktusser

Det kræver ikke en speciel pasning, hvis du vil have en blomstrende julekaktus, blot korrekt vedligeholdelse. Få guiden her.

6 indeplanter, der er umulige at slå ihjel

Har du bitre erfaringer med pasning og pleje af dine planter? Eller er du måske bare på udkig efter nogle nemme planter, der kan passe sig...

6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Sådan får du din amaryllis til at holde længere

Amaryllissen har smukke blomster, men de kan komme til at hænge lidt. Det er der dog heldigvis råd for, så nu skal det være slut med triste, hængende blomster.

7 planter, der gør dit humør bedre om vinteren

Mange stueplanter har en gavnlig effekt på indemiljøet, men vidste du, at de også kan gøre dit måske lidt slidte vinterhumør væsentligt...

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

4 planter, der ikke behøver sollys

Der er også håb for dig uden plads i vindueskarmen.

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

Krans af georginer

Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra din egen have. Vi har udvalgt en buket med roser, geranium, mollis og rosmarin. 

Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Det kan være svært at ramme det rette mål, når man skal vande planterne. Vil du sikre dig, at dine planter aldrig mere svømmer over i vand...

Leg med sommerens farvestrålende blomster

Nogen kalder hende for blomsterhviskeren, andre hylder hendes geni – amerikanske Georgianna kan uden tvivl noget magisk med blomster.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.