Foto: iStockphoto

Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Det kan være svært at ramme det rette mål, når man skal vande planterne. Vil du sikre dig, at dine planter aldrig mere svømmer over i vand eller dør af tørst, så skulle du prøve med isterninger. Læs også om 5 mulige tegn på overvanding. 

Årsager til overvanding

Overvanding er en af de mest hyppige årsager til plantedød hos stueplanter. Denne død kan have flere årsager.

Medmindre man er ekspert, kan det være vanskeligt at huske vandingskravene til planterne i vindueskarmen, og så vil man også nødigt udtørre sine planter. Derfor er der nok mange, der tænker: hellere give lidt for meget end alt for lidt.  

Vil du gerne undgå overvanding, så kunne isterninger være noget for dig. Isterningetricket går i al sin enkelhed ud på at lægge isterningerne oven på jorden i potterne og derefter lade isen smelte langsomt. 

Fordele ved at vande med isterninger

Det kan lyde mærkeligt, men vandet er jo det samme, om det er frossent eller flydende. Der er desuden et par oplagte fordele ved isterningetricket.

  1. De langsomt smeltende isterninger sikrer, at rødderne får tid til at suge vandet til sig, inden det ender i underskålen. 
  2. Overdrevne mængder af vand vil IKKE samle sig i bunden af potten og forårsage råd i rødderne. 
  3. Du undgår, at vandet løber over og ned på træværket på vindueskarmen eller på tæpper og polstrede møbler. 
  4. Du kan efter et par gange med isterningevanding hurtigt danne dig en fornemmelse af, hvor mange isterninger hver enkel plante har brug for. Mange vil føle, at det er lettere at ramme det rette mål i kubik end i milliliter.

Husk dog at holde øje med dine planter. Hvis rodbunden på dine "isplanter" er knastør efter isvanding, så skal de have flere isterninger i deres drinks. Eller du skal vende tilbage til flydende vanding.

 
Isterninge-tricket i praksis. Foto: iamhomemaker.com  

Tegn på overvanding

  • Det allertydeligste tegn på overvanding er, at planterne visner, selvom der er rigeligt med vand i potten. 
  • Spidsen af bladene bliver brune. 
  • De visnende blade på overvandede planter føles bløde. På udtørrede planter føles bladende snarere sprøde. 
  • Langsomt vækst med gulnede blade kan være et tegn på overvanding. 
  • Hvis både helt nye og gamle blade falder af samtidig med, at skud ikke åbner sig, så kan det også skyldes overvanding.  

Kilde: Goodhousekeeping.com

5. juli 2016
Mere om Blomster og dekorationer

Sådan binder du den perfekte blomsterbuket

Du kender det sikkert. Du har købt nogle bundter af dine yndlingsblomster, som du vil binde en buket af. Men blomsterbinding er ikke nemt og ligemeget, hvad du gør, så bliver buketten ikke som du tænkte dig. Vi giver dig her svaret på hvorfor.

Sådan får dine tulipaner et længere liv i vasen

Tulipaner er et velkomment afbræk fra vinterens mørke, men lykken kan være kort, før de begynder at hænge med hovedet. Her får du tips og...

5 mærkelige, men smukke planter til hjemmet

Hvis dit hjem er fyldt med planter, der ser ens ud, skal du måske overveje at pifte indretningen op med en af disse 5 mærkelige, men utrolig...

Sådan får du succes med julekaktusser

Det kræver ikke en speciel pasning, hvis du vil have en blomstrende julekaktus, blot korrekt vedligeholdelse. Få guiden her.

6 indeplanter, der er umulige at slå ihjel

Har du bitre erfaringer med pasning og pleje af dine planter? Eller er du måske bare på udkig efter nogle nemme planter, der kan passe sig...

6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Sådan får du din amaryllis til at holde længere

Amaryllissen har smukke blomster, men de kan komme til at hænge lidt. Det er der dog heldigvis råd for, så nu skal det være slut med triste, hængende blomster.

7 planter, der gør dit humør bedre om vinteren

Mange stueplanter har en gavnlig effekt på indemiljøet, men vidste du, at de også kan gøre dit måske lidt slidte vinterhumør væsentligt...

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

4 planter, der ikke behøver sollys

Der er også håb for dig uden plads i vindueskarmen.

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

Krans af georginer

Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra din egen have. Vi har udvalgt en buket med roser, geranium, mollis og rosmarin. 

Pynt op til konfirmation

En pink og piget dekoration til konfirmationen. Se her, hvor nemt og enkelt det kan gøres.

Leg med sommerens farvestrålende blomster

Nogen kalder hende for blomsterhviskeren, andre hylder hendes geni – amerikanske Georgianna kan uden tvivl noget magisk med blomster.