Valmuer kan godt bruges til buketter. Det kræver bare lidt ild.
Valmuer kan godt bruges til buketter. Det kræver bare lidt ild. Foto: iStock

Få valmuer i buketter til at holde længere med en lighter

Valmuer i buketter er kropumulige. Blomsterbladene har en dårlig vane med at falde af, inden solen går ned. Heldigvis findes der et ganske enkelt trick til at få glæde af afskårne valmuer, og det involverer en lighter. 

Af: Mikkel Hede, 7. juni 2016

Drømmen om valmuer i buketter

Der er intet så smukt som en valmuemark i blomst. Der er heller ikke meget, der i skønhed kan slå et staudebed i haven fuld af valmuer. Derfor kan det ikke undre, at mange gerne vil overføre denne pragt til buketter. Og her har vi miseren.

Afklippede valmuer har nemlig en notorisk kort levetid. Nogle gange er alle bladene faldet af, inden blomsterne er kommet ind i huset. De fleste ved godt, at det er vanskeligt, men forsøger alligevel. Måske har man registreret, at blomsterhandlerne faktisk sælger valmuer, og de kan vel ikke dratte af ved det mindste vindpust?

Afklippede valmuer kan ikke suge vand

Blomsterhandlernes valmuer er for det første som regel siberiske valmuer, og de er lidt mere hårdføre og bedre egnede som afskårne buketblomster.  

Problemet ligger dog primært i de vilde valmuers og havevalmuernes botanik.

Der sker nemlig det, at en mælkeagtig substans siver ud, når blomsten bliver skåret af. Denne substans danner hurtigt et slags segl om den afklippede stilk, og dette vil forhindre valmuen i at suge vand, når den bliver anbragt i en vase.  

Heldigvis kan det godt lade sig gøre at forlænge levetiden på valmuer til buketter. Hvis du følger disse 3 trin, giver du valmuerne de bedste muligheder for at stråle i buketter. '

Og glem ikke nr. 3 - tricket med lighteren.

1. Pluk valmuerne tidligt om morgen

Kig efter blomster, der ser sunde og raske ud, når du tager ud for at klippe valmuer. Vælg de valmuer, hvis blomster ikke har åbnet sig endnu. 

2. Klip valmuer med en skarpsleben blomstersaks

Brug en ren og skarp blomstersaks og skær blomsterstilken af lige over jorden. Et sløvt blad på saksen eller kniven kan beskadige blomsten.

3. Svits valmuernes stilke

Svits kortvarigt enden på stllken med ilden fra en lighter eller en tændstik. Det forhindrer, at den mælkeagtige substans når ned til snittet, og det vil give blomsterne mulighed for at optage vandet i vasen.

I stedet for lighteren og ilden er det også en mulighed kortvarigt at stikke det yderste af de afklippede stilke ned i kogende vand. 

Læs også: Alt om såning og pasning af valmuer i idényts planteleksikon

Kilde: gardenguides.com

7. juni 2016 Mikkel Hede
Mere om Blomster og dekorationer

Sådan ompotter du dine stueplanter

Du kan tydeligt se på dine planter, hvis de trænger til at blive ompottet. Og hvis du ompotter dine stueplanter, får de bedre vækstbetingelser. Find ud af hvornår du skal ompotte, hvordan du gør, og hvorfor planterne har godt af det. 

Sådan binder du den perfekte blomsterbuket

Du kender det sikkert. Du har købt nogle bundter af dine yndlingsblomster, som du vil binde en buket af. Men blomsterbinding er ikke nemt...

Sådan får dine tulipaner et længere liv i vasen

Tulipaner er et velkomment afbræk fra vinterens mørke, men lykken kan være kort, før de begynder at hænge med hovedet. Her får du tips og...

5 mærkelige, men smukke planter til hjemmet

Hvis dit hjem er fyldt med planter, der ser ens ud, skal du måske overveje at pifte indretningen op med en af disse 5 mærkelige, men utrolig smukke planter til hjemmet.

Sådan får du succes med julekaktusser

Det kræver ikke en speciel pasning, hvis du vil have en blomstrende julekaktus, blot korrekt vedligeholdelse. Få guiden her.

Sådan får du din amaryllis til at holde længere

Amaryllissen har smukke blomster, men de kan komme til at hænge lidt. Det er der dog heldigvis råd for, så nu skal det være slut med triste,...

6 indeplanter, der er umulige at slå ihjel

Har du bitre erfaringer med pasning og pleje af dine planter? Eller er du måske bare på udkig efter nogle nemme planter, der kan passe sig selv? Så er disse smukke indeplanter lige noget for dig! 

6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

Krans af georginer

Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra...

Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Det kan være svært at ramme det rette mål, når man skal vande planterne. Vil du sikre dig, at dine planter aldrig mere svømmer over i vand eller dør af tørst, så skulle du prøve med isterninger. Læs også om 5 mulige tegn på overvanding. 

Pynt op til konfirmation

En pink og piget dekoration til konfirmationen. Se her, hvor nemt og enkelt det kan gøres.

Leg med sommerens farvestrålende blomster

Nogen kalder hende for blomsterhviskeren, andre hylder hendes geni – amerikanske Georgianna kan uden tvivl noget magisk med blomster.