Planter i soveværelset kan hjælpe på dine søvnproblemer.
Planter i soveværelset kan hjælpe på dine søvnproblemer. Foto: istockphoto

Disse 9 planter vil få dig til at sove bedre

Har du problemer med at sove igennem om natten, kan disse planter hjælpe dig uden problemer.

Af: Camilla Albrechtsen, 14. marts 2016

9 effektive planter

Planter i vindueskarmen kan meget mere end blot at stå til pynt. Nogle planter er utrolige sunde for vores helbred, da de har en beroligende og rensende effekt. Flere planter renser luften så effektivt at nogle allergikere vil kunne mærke en forskel inden for få dage.

Med planternes egenskaber kan du altså forbedre din søvn – du skal bare huske og vælge de rigtige planter! Vi har listet de 9 mest effektive planter, som vil kunne hjælpe dig.

1. Sommerfuglepalme (Dypsis lutescens) / Guldpalme

Sommerfuglepalmen er en de mest populære indendørsplanter i Danmark. Planten er både flot med sine lange palmeblade og er også forholdsvis nem at holde. Derudover har den en exceptionel evne til at rense luften. Med sine store blade fanger den skadelige gaspartikler og renser luften for CO2. Med en renere luft i soveværelset vil du kunne sove bedre.

2. Aloe Vera

Aloe Vera er en ekstraordinær nytteplante. Udover dens kølende og fugtighedsgivende væske i bladene, er aloe vera'en også en effektiv luftrenser. Om natten udsender den ren oxygen, som vil gavne dig. Derudover udskiller den også volatiler, som er gode for dit helbred og immunsystem.

3. Fugleredebregne

Fuglebedebregnen er en smuk plante med kunstneriske, snoede grønne blade. Stueplanten er utrolig nem at passe og vil gøre meget gavn i dit hjem. Bregnen har nemlig en fantastisk egenskab til at selvregulere luften omkring den. Når der er for meget CO2 i luften, øger den sin fotosyntese, som vil resultere i et sundere indeklima.

4. Bajonetplante/Svigermors skarpe tunge

Bajonetplanten er en hårdfør stueplante, som kan kendes på sine lange blade med spidse torn for enden. Planten er utrolig nem at holde, da den ikke kræver megen vand eller sol.
Bajonetplanten har derimod nogle fantastiske luftrensende egenskaber, som vil gavne indeklimaet i dit hjem.

5. Væddeløber/Chlorophytum

Man finder ofte en væddeløber i vindueskarmen i de danske hjem – og der gør den meget nytte! En enkel plante kan nemlig på under 2 timer, minimere mængden af formaldehyd i et over 50 kubikmeter stort rum. Den er så effektiv at du sagtens vil kunne nøjes med en væddeløber pr. etage i dit hjem.

6. Twiggy/Homalocladium platycladum

En stor twiggy plante vil effektivt kunne rense luften i dit soveværelse. Planten trives mest i vindueskarmen med let sol. Men den kræver at du vander og gøder regelmæssigt.

7. Guldranke/Epipremnum pinnatum

En guldranke kan kendes på dens store blade med mørkegule markeringer. Bladene har luftrensende egenskaber og vil kunne skabe et bedre indeklima i dit soveværelse, så du vil kunne sove bedre.

8. Gåsefod/Syngonium vellozianum

Gåsefoden er en hurtigvoksende klatreplante, som kræver lidt ekstra pleje. Du kan se på bladene om planten har det godt. Er bladene blege og plettet, er planten underernæret og trænger til kærlighed. Hvis planten skal rense luften, skal dens blade være blanke og uplettet, hvilket formentlig vil kræve en ompotning og ekstra gødning.

9. Fredslilje

Har du grønne fingre, kan du rent faktisk dyrke din egen friske luft. Med frø fra en fredlilje, vil du kunne gro din egen plante, som vil kunne rense luften hjemme ved dig.
Planten er desuden flot at have stående og vil ikke kræve meget af dig.

14. marts 2016 Camilla Albrechtsen
Mere om Blomster og dekorationer

Sådan ompotter du dine stueplanter

Du kan tydeligt se på dine planter, hvis de trænger til at blive ompottet. Og hvis du ompotter dine stueplanter, får de bedre vækstbetingelser. Find ud af hvornår du skal ompotte, hvordan du gør, og hvorfor planterne har godt af det. 

Sådan binder du den perfekte blomsterbuket

Du kender det sikkert. Du har købt nogle bundter af dine yndlingsblomster, som du vil binde en buket af. Men blomsterbinding er ikke nemt...

Sådan får dine tulipaner et længere liv i vasen

Tulipaner er et velkomment afbræk fra vinterens mørke, men lykken kan være kort, før de begynder at hænge med hovedet. Her får du tips og...

5 mærkelige, men smukke planter til hjemmet

Hvis dit hjem er fyldt med planter, der ser ens ud, skal du måske overveje at pifte indretningen op med en af disse 5 mærkelige, men utrolig smukke planter til hjemmet.

Sådan får du succes med julekaktusser

Det kræver ikke en speciel pasning, hvis du vil have en blomstrende julekaktus, blot korrekt vedligeholdelse. Få guiden her.

Sådan får du din amaryllis til at holde længere

Amaryllissen har smukke blomster, men de kan komme til at hænge lidt. Det er der dog heldigvis råd for, så nu skal det være slut med triste,...

6 indeplanter, der er umulige at slå ihjel

Har du bitre erfaringer med pasning og pleje af dine planter? Eller er du måske bare på udkig efter nogle nemme planter, der kan passe sig selv? Så er disse smukke indeplanter lige noget for dig! 

6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

Krans af georginer

Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra...

Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Det kan være svært at ramme det rette mål, når man skal vande planterne. Vil du sikre dig, at dine planter aldrig mere svømmer over i vand eller dør af tørst, så skulle du prøve med isterninger. Læs også om 5 mulige tegn på overvanding. 

Pynt op til konfirmation

En pink og piget dekoration til konfirmationen. Se her, hvor nemt og enkelt det kan gøres.

Leg med sommerens farvestrålende blomster

Nogen kalder hende for blomsterhviskeren, andre hylder hendes geni – amerikanske Georgianna kan uden tvivl noget magisk med blomster.