Stueplanter er smukke, men kan hurtigt blive støvede.
Stueplanter er smukke, men kan hurtigt blive støvede. Foto: istockphoto

Derfor er det vigtigt, at du støver dine stueplanter af

Vidste du, at støv er særdeles usundt for dine planter, og du faktisk bør undgå det så vidt som muligt? 

Af: Amanda Vejle , 30. maj 2017

Stueplanter pryder hjemmet

Stueplanter er populære som aldrig før. De gamle klassikere er kommet tilbage og nye arter er steget i popularitet. Grønne planter har genvundet en kæmpe plads i vores allesammens hjerter. Mange planter er luftforbedrende og vældig dekorative i indretningen. 

stueplanter i brusebad

Støvede stueplanter skal støves af

Indendørs potteplanter - især de store af slagsen - kan ofte komme til at samle en del støv. Støvet er hverken kønt at se på eller sundt at omgås.

Støvet påvirker ikke kun plantens udseende, men også dens sundhed, da bladene ikke kan ”ånde”. Planten bliver desuden mere modtagelig overfor skadedyr og overfor sygdomme.

For at mindske risikoen for sygdomme og skadedyr, bør du altid være opmærksom på dine planter og jævnligt tørre bladene af på både over- og undersiden med en fugtig klud. På den måde får du både fjernet støv og givet bladene fugt.

Det kan lyde som en stor, omfattende og tidskrævende opgave. Men du kan godt slippe relativt nemt udenom opgaven ved at give dine planter et bad.

planter i badekareret

Giv dine planter et bad

Fremgangsmåden er enkel.

Det er en god idé at lade dine planter blive i plastik-potterne, når du planter dem om i urtepotteskjulere, da det gør det nemt at fjerne planterne fra urtepotteskjulere og bruse dem over i brusekabinen af og til. Bare tag planten op af skjuleren og placér den i bunden af brusekabinen eller badekarret.

Hvis du ikke har lyst til at lade dine planter blive i plastikpotterne, er det vigtigt at du anvender urtepotteskjulere med et drænhul i bunden. Det tillader det overskydende vand at løbe fra potten, når planten har fået sit bad. Denne metode tager både alt støvet samt fugter planten uden at drukne den.

30. maj 2017 Amanda Vejle
Mere om Blomster og dekorationer

Sådan ompotter du dine stueplanter

Du kan tydeligt se på dine planter, hvis de trænger til at blive ompottet. Og hvis du ompotter dine stueplanter, får de bedre vækstbetingelser. Find ud af hvornår du skal ompotte, hvordan du gør, og hvorfor planterne har godt af det. 

Sådan binder du den perfekte blomsterbuket

Du kender det sikkert. Du har købt nogle bundter af dine yndlingsblomster, som du vil binde en buket af. Men blomsterbinding er ikke nemt...

Sådan får dine tulipaner et længere liv i vasen

Tulipaner er et velkomment afbræk fra vinterens mørke, men lykken kan være kort, før de begynder at hænge med hovedet. Her får du tips og...

5 mærkelige, men smukke planter til hjemmet

Hvis dit hjem er fyldt med planter, der ser ens ud, skal du måske overveje at pifte indretningen op med en af disse 5 mærkelige, men utrolig smukke planter til hjemmet.

Sådan får du succes med julekaktusser

Det kræver ikke en speciel pasning, hvis du vil have en blomstrende julekaktus, blot korrekt vedligeholdelse. Få guiden her.

Sådan får du din amaryllis til at holde længere

Amaryllissen har smukke blomster, men de kan komme til at hænge lidt. Det er der dog heldigvis råd for, så nu skal det være slut med triste,...

6 indeplanter, der er umulige at slå ihjel

Har du bitre erfaringer med pasning og pleje af dine planter? Eller er du måske bare på udkig efter nogle nemme planter, der kan passe sig selv? Så er disse smukke indeplanter lige noget for dig! 

6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

Krans af georginer

Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra...

Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Det kan være svært at ramme det rette mål, når man skal vande planterne. Vil du sikre dig, at dine planter aldrig mere svømmer over i vand eller dør af tørst, så skulle du prøve med isterninger. Læs også om 5 mulige tegn på overvanding. 

Pynt op til konfirmation

En pink og piget dekoration til konfirmationen. Se her, hvor nemt og enkelt det kan gøres.

Leg med sommerens farvestrålende blomster

Nogen kalder hende for blomsterhviskeren, andre hylder hendes geni – amerikanske Georgianna kan uden tvivl noget magisk med blomster.