Foto: iStock

6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Af: Sarah Lyster Nielsen, 6. december 2016

Kaktusser til hjemmet

Kaktusser er de senere år blevet utroligt populære, og du kan endda gå på opdagelse i hele butikker, der udelukkende er dedikeret til de hårdføre ørkenplanter.

De er fine og kræver ikke særligt meget opmærksomhed, og de egner sig godt til dem, der ikke har så meget tid eller ganske enkelt glemmer at få vandet blomsterne. 

Men hvilke typer findes der egentlig, og hvordan skal de hver især passes? Vi har samlet seks slags, der egner sig godt som stueplanter, og så er du ellers klar til at shoppe amok i kaktusser til dit hjem.

Opuntia

Den er også kendt som figenkaktus og får flade og runde/ovale skud uden rigtige torne, men nærmere små børster eller “hår”. 

Opuntia microdasys egner sig fint som stueplante, og i plantens første sæson i en ny potte skal den vandes ofte, så jorden holdes fugtig (dog ikke våd), så planten kan skabe et godt rodsystem. Efter første sæson skal planten vandes mere sporadisk, og om vinteren skal den slet ikke vandes. 

Opuntia microdasys skal helst stå ved 21-37 grader om sommeren og køligere temperaturer på omkring 10-18 grader om vinteren.

Det er nødvendigt at have planten stående et køligere sted om vinteren, da den ellers kan dø sæsonen efter. I vinterperioden bliver visse dele af planten en lysegrå farve. 

Aporocactus Flagelliformis

Denne kaktus går også under navnet “rottehalekaktus” eller “slangekaktus”, og den skiller sig ud fra de andre kaktusser med sit lidt sjove udseende.

Den er god som hængeplante, da den har lange, hængende stængler med korte torne, og den kan få rødlige, tragtformede blomster, der kommer frem om foråret og blomstrer i op til fem dage. 

Rottehalekaktussen kan både dyrkes inde og ude, men egner sig dog ikke til at blive dyrket ude i det danske klima.

Den trives i lyse omgivelser, men ikke direkte sollys. Planten skal vandes ofte om sommeren og sjældent om vinteren, og den skal stå ved en temperatur på ca. 10-23 grader.

Cereus 

Cereus-kaktusser, også kendt som søjlekaktusser, findes i mange forskellige former, og de varierer meget i højden alt efter arten.

Som stueplante er f.eks. cereus peruvianus velegnet; den skal have masser af sollys, og den skal vandes mere i vækstperioden om sommeren og mindre om vinteren. 

Om sommeren og foråret skal den vandes, når jorden begynder at tørre ud, og herefter skal vandingen reduceres indtil næste forår. I denne periode må jorden gerne være relativt tør.

Kaktussen skal om sommeren og i foråret gerne stå ved en temperatur på 15,5-23 grader og i vintertiden lidt køligere ved 10-13 grader.

Julekaktus

Julekaktussen er en tropisk kaktus og en populær potteplante med fine blomster. Om vinteren skal planten gerne have masser af sollys, og resten af året skal den helst stå i delvist sollys.

Julekaktussen blomstrer fra november til januar, og herefter skal den gerne have en hvileperiode, hvor den står ved 12-13 grader og vandes mindre.  

Omkring oktober-november, lige før blomstringsperioden, skal jorden gerne holdes relativt tør (dog ikke for tørt). Når der kommer blomsterknopper frem, skal den vandes normalt igen og stå ved temperaturer omkring 20 grader. 

De øverste par centimeter af jordlaget skal gerne holdes konstant fugtigt, da det er en tropeplante. 

Påskekaktus

Påskekaktussen minder lidt om julekaktussen, og den hedder sådan, fordi den blomstrer lige omkring påsketid. Planten tåler ikke direkte sol, så om sommeren skal den holdes i halvskygge og om vinteren helst i et lyst vindue. 

Hvis du gennemvæder jorden, kan rødderne risikere at rådne, men planten trives med jævnlige overbrusninger. Om sommeren og i foråret trives planten ved 24-27 grader.

I det sene efterår skal planten stå tørt og køligt omkring 10 grader, og fra januar af skal den stå lidt varmere, så blomsterknopperne dukker op.

Jorden skal holdes konstant fugtig, men ikke våd - den må ikke stå med vand i underskålen.

Echinocactus Grusonii

I folkemunde kaldes den lille, runde kaktus for “guldkugle”, og det passer fint til det kugleformede udseende med gule torne.

Den lille plante skal helst stå et sted, der er mellem 10-23 grader varmt, og den har brug for masser af sollys. Guldkuglen får sjældent blomster indenfor.

Fra forår til efterår skal den vandes meget lig andre stueplanter, altså når jorden begynder at blive tør, og i det sene efterår og om vinteren skal den kun vandes meget lidt. Vandes den for meget, kan den rådne, især hvis temperaturen er lav. 

Kilder: haveabc.dk, houseplantsexpert.com 

6. december 2016 Sarah Lyster Nielsen
Mere om Blomster og dekorationer

Sådan ompotter du dine stueplanter

Du kan tydeligt se på dine planter, hvis de trænger til at blive ompottet. Og hvis du ompotter dine stueplanter, får de bedre vækstbetingelser. Find ud af hvornår du skal ompotte, hvordan du gør, og hvorfor planterne har godt af det. 

Sådan binder du den perfekte blomsterbuket

Du kender det sikkert. Du har købt nogle bundter af dine yndlingsblomster, som du vil binde en buket af. Men blomsterbinding er ikke nemt...

Sådan får dine tulipaner et længere liv i vasen

Tulipaner er et velkomment afbræk fra vinterens mørke, men lykken kan være kort, før de begynder at hænge med hovedet. Her får du tips og...

5 mærkelige, men smukke planter til hjemmet

Hvis dit hjem er fyldt med planter, der ser ens ud, skal du måske overveje at pifte indretningen op med en af disse 5 mærkelige, men utrolig smukke planter til hjemmet.

Sådan får du succes med julekaktusser

Det kræver ikke en speciel pasning, hvis du vil have en blomstrende julekaktus, blot korrekt vedligeholdelse. Få guiden her.

Sådan får du din amaryllis til at holde længere

Amaryllissen har smukke blomster, men de kan komme til at hænge lidt. Det er der dog heldigvis råd for, så nu skal det være slut med triste,...

6 indeplanter, der er umulige at slå ihjel

Har du bitre erfaringer med pasning og pleje af dine planter? Eller er du måske bare på udkig efter nogle nemme planter, der kan passe sig selv? Så er disse smukke indeplanter lige noget for dig! 

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

Krans af georginer

Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra...

Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Det kan være svært at ramme det rette mål, når man skal vande planterne. Vil du sikre dig, at dine planter aldrig mere svømmer over i vand...

Pynt op til konfirmation

En pink og piget dekoration til konfirmationen. Se her, hvor nemt og enkelt det kan gøres.

Forårs dekoration med smukke freesia

Se med på filmen og se hvordan du laver denne smukke forårsdekoration.

Leg med sommerens farvestrålende blomster

Nogen kalder hende for blomsterhviskeren, andre hylder hendes geni – amerikanske Georgianna kan uden tvivl noget magisk med blomster.