Stueplanter skal både have nok sol, skygge og vand, hvis de skal holde længe.
Stueplanter skal både have nok sol, skygge og vand, hvis de skal holde længe. Foto: iStockphoto

6 gode råd til pleje af indendørs planter

Det er ikke nødvendigvis helt nemt at få sine stueplanter til at leve længe, men med disse 6 råd kan du hjælpe dine planter godt på vej – og forhåbentlig kommer de til at leve i mange år.

Af: Mariah Leitisstein, 13. juni 2017

Hvis du har ambitioner om, at stueplanterne skal holde sig så længe som muligt, så kræver det også, at de bliver passet ordentligt.

Med en række helt simple regler kan du sikre, at dine indendørsplanter lever længere og samtidig holder sig grønne og flotte. 

1. Når du får nye planter 

Det første, du skal gøre, når du får nye planter til hjemmet, er at sørge for, at planten bliver placeret på det mest optimale sted. Det kan desuden også være en fordel, hvis du lader planten blive stående i den krukke, den sad i fra starten af. Når den har stået i et stykke tid, kan du omplante den i en ny potte.

Undersøg desuden også, hvilke omstændigheder planten vil klare sig bedst i. Det kan eksempelvis dreje sig om, hvor meget sol og skygge, den skal have samt hvor meget vand, den har behov for.

2. Alle planter har brug for lys

Lys har stor betydning for, hvor godt en blomst eller en plante vokser. Alle planter har i en vis udstrækning brug for lys, men sørg altid for at læse vejledningen, der følger med blomsten. På den måde ved du, om det er bedst for planten at placere den et sted med skygge eller et sted med direkte sol.

Hvis din plante har fundet sig godt til rette et sted i boligen, men du beslutter dig for, at den skal rykkes til et andet sted, kan det være en god idé, at lade planten stå på det nye sted i halve dage i et par dage i træk. På den måde sikrer du, at planten langsomt kan lære at vænne sig til de nye forhold – det kan eksempelvis være nødvendigt, hvis planten skal stå et sted, hvor der er mørkere end tidligere.

3. Planterne skal vandes

Det kan hurtigt være enden for din plante, hvis du er for gavmild med vandingen. Det er derfor – ligesom med lys  – vigtigt, at du sætter dig ind i, hvor meget vand, din plante har brug for. Det har også betydning, hvor du stiller planten, samt hvornår på året, det drejer sig om.

Det kan også være skidt for planterne, hvis du har en tendens til at vande dem for uregelmæssigt. Derfor er det en rigtig god idé at vande planter efter et skema eller som det mindste en form for rutine. Hvis planten ikke får nok vand, begynder bladene at hænge. Herefter vil de blive brune og tørre. Et god råd er, at du undgår at vande selve planten men i stedet vander direkte i den jord, som planten står i. Er du for gavmild med vandingen, kan du risikere, at planternes blade bliver gule, at stilkene rådner og bliver angrebet af sygdomme og skadedyr. 

4. Gødning af stueplanter

Især i perioden hvor planten er ved at få knopper, er det en fordel at sørge for, at planten får den rigtige mængde gødning – selvom de fleste planter kan klare sig relativt længe uden. Men hvis du har en ambition om, at planten skal leve i mange år, så er det en god idé at få det gjort. Husk, at gødningen skal (og kun må) foregå i plantens vækstperiode.

Som hovedregel gælder det, at jo mere vand planten får, desto mere gødning er der behov for. Sørg desuden for at tilføre gødning, når plantens jord er fugtig, og undgå i samme omgang at gøre det, når planten står i direkte sol. Hvis du har flyttet planten over i en ny potte, skal du vente 6-8 uger med at gøde.

5. Vælg den rigtige potte 

Det kan også have betydning for plantens levetid, hvis du ikke vælger den rigtige potte og skjuler. De fleste planter kommer i en almindelig potte af plastik, og de er udmærkede. Men der er også mange, der foretrækker en potte af ler, og den gør sig også gældende som en udmærket potte. Dog skal du være opmærksom på, om potten er glaseret. Planten kan nemlig risikere at tørre hurtigere ud, hvis den står i en potte, der ikke er glaseret. Det skyldes, at lerpotten lettere kan gennemtrænges af vand. 

6. Temperatur og luftfugtighed

De fleste plante har det godt med en stuetemperatur på mellem 18 og 25 grader. Husk, at der altid er lidt varmere i eksempelvis vindueskarmen og ved radiatoren. Hvis du gerne vil have din plante til at være placeret der, skal du derfor sikre dig, at det ikke er for varmt for planten. 

Luftfugtigheden i de fleste hjem er sandsynligvis en anelse tør, og derfor kan du hjælpe planten ved at give den et lille skud med en forstøversprøjte. 

5 planter, der er nemme at passe

Man kan hjælpe sig selv lidt på vej ved at købe planter, der er lettere at passe end andre. Vi har nedenfor fundet fem gode bud på planter, der ikke kræver voldsomt meget opmærksomhed, og hvor pasningen af planten er ret lige til.

  1. Adenium obesum, ørkenrose. Trives bedst i direkte sol. Sæson fra maj til september.
  2. Phalaenopsis, orkidé. Tåler ikke direkte sol. Sæson hele året.
  3. Hatiora barnbusoides. Tåler direkte sol. Sæson hele året.
  4. Ceropegia woodi, hjerteranke. Tåler direkte sol. Sæson hele året.
  5. Dischidia ruscifolia, million hearts. Trives bedst i halvskygge. Sæson hele året.
13. juni 2017 Mariah Leitisstein
Mere om Blomster og dekorationer

Sådan ompotter du dine stueplanter

Du kan tydeligt se på dine planter, hvis de trænger til at blive ompottet. Og hvis du ompotter dine stueplanter, får de bedre vækstbetingelser. Find ud af hvornår du skal ompotte, hvordan du gør, og hvorfor planterne har godt af det. 

Sådan binder du den perfekte blomsterbuket

Du kender det sikkert. Du har købt nogle bundter af dine yndlingsblomster, som du vil binde en buket af. Men blomsterbinding er ikke nemt...

Sådan får dine tulipaner et længere liv i vasen

Tulipaner er et velkomment afbræk fra vinterens mørke, men lykken kan være kort, før de begynder at hænge med hovedet. Her får du tips og...

5 mærkelige, men smukke planter til hjemmet

Hvis dit hjem er fyldt med planter, der ser ens ud, skal du måske overveje at pifte indretningen op med en af disse 5 mærkelige, men utrolig smukke planter til hjemmet.

Sådan får du succes med julekaktusser

Det kræver ikke en speciel pasning, hvis du vil have en blomstrende julekaktus, blot korrekt vedligeholdelse. Få guiden her.

Sådan får du din amaryllis til at holde længere

Amaryllissen har smukke blomster, men de kan komme til at hænge lidt. Det er der dog heldigvis råd for, så nu skal det være slut med triste,...

6 indeplanter, der er umulige at slå ihjel

Har du bitre erfaringer med pasning og pleje af dine planter? Eller er du måske bare på udkig efter nogle nemme planter, der kan passe sig selv? Så er disse smukke indeplanter lige noget for dig! 

6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

Krans af georginer

Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra...

Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Det kan være svært at ramme det rette mål, når man skal vande planterne. Vil du sikre dig, at dine planter aldrig mere svømmer over i vand eller dør af tørst, så skulle du prøve med isterninger. Læs også om 5 mulige tegn på overvanding. 

Pynt op til konfirmation

En pink og piget dekoration til konfirmationen. Se her, hvor nemt og enkelt det kan gøres.

Leg med sommerens farvestrålende blomster

Nogen kalder hende for blomsterhviskeren, andre hylder hendes geni – amerikanske Georgianna kan uden tvivl noget magisk med blomster.