Plads, vand og sollys er ofte afgørende faktorer for, om du kan have de smukke planter stående i dit hjem.
Plads, vand og sollys er ofte afgørende faktorer for, om du kan have de smukke planter stående i dit hjem. Foto: istockphoto

4 planter, der ikke behøver sollys

Der er også håb for dig uden plads i vindueskarmen.

Af: Amanda Vejle, 19. september 2016

Der er mange fordele ved at have planter i hjemmet. De er ikke bare smukke at se på, de giver liv til rummet og kan være gode for dit indeklima. Nogle planter har en gavnlig effekt på indeklimaet i din bolig. Andre planter giver en højere luftfugtighed, hvilket er fordelagtigt om vinteren, når luften er mere tør end om sommeren.

Plads, vand og sollys er ofte afgørende faktorer for, om du kan have de smukke planter stående i dit hjem. Men hvad gør man så, hvis plads er en mangelvare og vindueskarmene er fyldte?

Hvis man er en af dem, der ikke har sollys til rådighed på sine kvadratmeter, skal man ikke droppe idéen om planter i hjemmet. Der findes nemlig plantetyper som ikke behøver direkte sollys. Disse 4 planter er idéelle.

Venushår-slægten (Adiantum)

Denne plante er en selvforsynende bregne, som ikke behøver sollys. Bregnens blade kan direkte svides, hvis planten får for meget sol.

Venushår-slægten har ca. 200 forskellige arter, så der er nok at vælge imellem. Det eneste, du skal gøre for at holde den blomstrende, er at vande den tre gange ugentligt og lejlighedsvis fugte plantens blade med en vandforstøver. 

Philodendron (Monstera)

En Philodendron er en plante, der ses over alt i øjeblikket. Ikke nok med at den er smuk og utrolig dekorativ. Det er også en af de nemmeste planter at holde. Den tilpasser sig nemt forskellige temperaturer og bliver op til 130 cm høj. Så den passer perfekt til det tomme, mørke hjørne i stuen, der altid er så svært at få fyldt ud.

Philodendronen gror bedst, hvis den jord, den står i, tørrer ud mellem vandingerne. 

Fiskebensplante (Maranta Leuconceura)

Fiskebensplanten lever bedst i tropisk klima og forholdsvis høje temperaturer – hvilket gør den perfekt til vores indeklima. Hvis den bliver udsat for kolde temperaturer, har den det med at dø langsomt hen.

I modsætning til det fleste planter har fiskebensplantens blade det med at visne og krølle sig sammen, hvis planten får for meget sollys. Så netop denne plante skal faktisk helst holdes væk fra vindueskarme og altaner.  

Musehaleaks (Peperomia prostata)

Musehaleaksen er en planteslægt med mere end 1.000 forskellige arter. Det er en lille men markant og flot stueplante. Den bliver normalt ikke særlig høj, men den hænger sig ned over potten, den står i.

Nogle tager fejl af Musehaleaksen og tror, det er en sukkulent, på grund af dens tykke blade. Men modsat sukkulenter, har denne plante ikke brug for sollys for at overleve. For at sikre at planten ikke udtørrer i de kolde måneder, anbefales det at fugte plantens blade med en vandforstøver.  

19. september 2016 Amanda Vejle
Mere om Blomster og dekorationer

Sådan ompotter du dine stueplanter

Du kan tydeligt se på dine planter, hvis de trænger til at blive ompottet. Og hvis du ompotter dine stueplanter, får de bedre vækstbetingelser. Find ud af hvornår du skal ompotte, hvordan du gør, og hvorfor planterne har godt af det. 

Sådan binder du den perfekte blomsterbuket

Du kender det sikkert. Du har købt nogle bundter af dine yndlingsblomster, som du vil binde en buket af. Men blomsterbinding er ikke nemt...

Sådan får dine tulipaner et længere liv i vasen

Tulipaner er et velkomment afbræk fra vinterens mørke, men lykken kan være kort, før de begynder at hænge med hovedet. Her får du tips og...

5 mærkelige, men smukke planter til hjemmet

Hvis dit hjem er fyldt med planter, der ser ens ud, skal du måske overveje at pifte indretningen op med en af disse 5 mærkelige, men utrolig smukke planter til hjemmet.

Sådan får du succes med julekaktusser

Det kræver ikke en speciel pasning, hvis du vil have en blomstrende julekaktus, blot korrekt vedligeholdelse. Få guiden her.

Sådan får du din amaryllis til at holde længere

Amaryllissen har smukke blomster, men de kan komme til at hænge lidt. Det er der dog heldigvis råd for, så nu skal det være slut med triste,...

6 indeplanter, der er umulige at slå ihjel

Har du bitre erfaringer med pasning og pleje af dine planter? Eller er du måske bare på udkig efter nogle nemme planter, der kan passe sig selv? Så er disse smukke indeplanter lige noget for dig! 

6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

Krans af georginer

Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra...

Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Det kan være svært at ramme det rette mål, når man skal vande planterne. Vil du sikre dig, at dine planter aldrig mere svømmer over i vand eller dør af tørst, så skulle du prøve med isterninger. Læs også om 5 mulige tegn på overvanding. 

Pynt op til konfirmation

En pink og piget dekoration til konfirmationen. Se her, hvor nemt og enkelt det kan gøres.

Leg med sommerens farvestrålende blomster

Nogen kalder hende for blomsterhviskeren, andre hylder hendes geni – amerikanske Georgianna kan uden tvivl noget magisk med blomster.