Bliv gammel i dit hus - på den gode måde

Huset

Selv om det er en fjern fremtid, så er det fornuftigt i god tid at gå jeres hus igennem og overveje, om det er indrettet hensigtsmæssigt til alderdommen.

Foto: Flickr.com, iStock, Colourbox

Er din bolig fremtidssikret?

De fleste af os ønsker sandsynligvis at blive boende længst muligt i vores hus. Det er her, vi har bygget liv, familie og godt naboskab op gennem en årrække, og vi har sat vores eget præg på hus og have, så det afspejler os og vores ønsker.

Men det er desværre ikke sikkert, at du og din partner begge bevarer jeres mobilitet og overskud til at passe hus og have. Mens I stadig er i fuld vigør, kan det derfor godt betale sig at tjekke hus og have igennem og overveje, om I som gamle og knapt så mobile orker at passe det hele, og om I kan komme rundt, hvis I fx får brug for hjælpemidler som rollator eller kørestol.

Tjekket skulle gerne sætte jer i stand til at tage en beslutning, om I eventuelt skal bygge om, så huset bliver mere ældrevenligt, eller om I skal tage beslutningen om at flytte.

Renovér med omtanke

Hælder I overvejende til at blive boende i huset, så er det ikke nogen dum idé at tage en arkitekt med på råd, hvis I overvejer en
renovering el. lign.

Først og fremmest gælder det om at vurdere, om eventuelle niveauforskelle vil være en hæmsko, hvis en af jer bliver dårligt gående. Allerbedst er det selvfølgelig, hvis huset er i ét plan og uden trin af nogen art. Så kan man komme rundt og ud og ind selv, hvis en af jer skulle have brug for en kørestol.

Alle dørtrin fjernes og døråbninger bør være mindst 77 cm brede. Har I evt. en 1. sal på huset, så handler det om at indrette huset sådan, at alle vigtige funktioner findes i underetagen - det er køkken, bad, toilet, opholdsrum og soveværelse. Det gælder om, at en eventuelt gangbesværet ikke behøver at skulle forcere trapper.

Køkkenet kan være lidt af en udfordring, for ideelt set skal det indrettes, så en kørestolsbruger er i stand til at nå alt det fornødne køkkengrej og de nødvendige madvarer. Heldigvis siger køkkentrenden, at overskabe er YT, men skal I renovere, så tænk på at højden på ovn og køleskab også er ideel, når I er 70.

På badeværelset er det vigtigt, at det er muligt at komme til armatur og bruser i siddende stilling, og der skal gerne være plads til en badestol under bruseren. Tænk også på gulvbelægningen. Er den skridsikker, har I gjort det bedste for jeres alderdom.

Læs også: Hvornår skal jeg søge byggetilladelse? 

Nemme buske og stauder

Haven skal I også kigge nøje på, for det kan være godt gradvist at lægge den om, så den bliver så lidt arbejdskrævende som muligt. 

Måske har I tænkt, at haven skal have opmærksomhed, når I går på pension,  men hvis kræfter og mobilitet svigter, så er en pasningskrævende have et tungt åg. Så sørg for, at der er så lidt bar jord og græsplæne som muligt, og sats i stedet på nemme buske og tætplantede staudebede.

Så kan I evt. indrette højbede til blomster og grøntsager tæt på huset, så de er nemme at komme til og kan passes uden at skulle ned på knæ.

Flytning kan være den rigtige løsning

Det kan være en meget svær beslutning at flytte fra sit hjem, men egner huset sig ikke til at blive gammel i, så tag beslutningen  i god tid, så I har overskud til at flytte og bygge nyt op et andet sted.

En flytning til noget mindre kræver en del oprydning, og det er under alle omstændigheder rarest at gøre det selv, end at overlade det til andre at sortere i jeres ting. 

Men der er mange andre overvejelser at tage.

– Er man oppe i årene og har boet samme sted i mange år, så skal man gentænke livet som ældre. Her bør man se på arbejde, helbred, parforhold, øvrig familie, interesser, mulighed for transport, dagligdagens pligter og selvfølgelig økonomi. Derefter vurderer man så, hvilken type af bolig og placering, der fungerer bedst.

– Det vil altid være et kompromis, men man skal ikke overveje for længe, før man tager en dialog med en mægler for at finde ud af, hvordan og til hvilken pris man kan sælge den nuværende bolig, siger relationschef Mads Ellegaard for ejendomsmæglerkæden Home.

Og selvom det i første omgang kan føles som en tung beslutning at forlade huset, så kan der faktisk være mange fordele.

– Et godt tidspunkt at flytte på er, når man går på pension. Der sker der store skift i ens økonomiske forhold. Samtidig er der ikke længere samme afhængighed af afstand til arbejde eller hjemmekontor. 

– Fordelen ved at flytte som ældre er, at man kan få en bedre økonomi, da der både kan spares på boligudgifter, vedligeholdelsesudgifter, varme, vand mv. Samtidig kan man få en hverdag med mere tid, fordi den nye bolig er mere overkommelig at bo i og vedligeholde. Endelig kan man få kortere eller nemmere transport i forhold til de ting, der betyder noget i denne fase af livet. Det kan være alt fra natur og kultur til familie.

Flytningen som ældre kan også bevirke, at man kan realisere noget friværdi, der kan bruges til at rejse eller på anden vis forsøde tilværelsen, siger Mads Ellegaard.

Læs også: Sådan ser håndværkerfradraget ud i 2016

Flyt sammen med ungerne

En ny trend rumler i det danske landskab. Flere og flere familier vælger at flytte sammen under ét tag – og det ses ofte, at det er den ældre generations bolig, der renoveres, så den kan rumme krav fra flere generationer.

Familiebofælleskaber er attraktive, fordi de giver ældste generation mulighed for at hjælpe travle børneforældre og yngste generation for at hjælpe de gamle, når de får behov for det. Bolius har i en nylig undersøgelse fastslået, at 31% kunne tænke sig at bo sammen med deres voksne børn, forældre, børnebørn, søskende eller svigerforældre.

Herudover er der økonomiske fordele, da de brugte kvadratmeter og energien udnyttes bedst muligt, så overvej eventuelt muligheden, hvis løsningen passer til jeres familie.

Generelt er det vigtigt at I tænker det igennem og taler om jeres ønsker til, hvordan den 3. alder skal se ud, så I finder en løsning, som I begge er trygge ved - uanset, hvilken løsning I vælger.

24. oktober 2016
Mere om Huset

Våde mursten koster på varmeregningen

Huset Bor du i muret parcelhus, kan du spare ca. 12 % på varmeregningen ved at holde murstenene tørre.

Skræm edderkopper væk uden gift

Huset Vi varsler edderkoppe-invasion i år, og derfor får du et par giftfri tips til at holde de små kryb væk - se også videoen! Du tror, det er...

Ann-Sofie: Her finder jeg unikt vintage keramik

Huset Keramik er populær i boligindretningen lige nu, og Ann-Sofie er den heldige ejer af masser af unikt vintage keramik. Se en del af hendes...

Damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

Huset En damprenser gør rent i dyben - uden brug af kemikalier. Brug damprenseren til at rengøre bl.a. fliser, klinker, vægge, ovn, tekstiler og vinduer.

Ann-Sofie: Sådan får jeg plads til mine krea-ting

Huset Ann-Sofie og Rolf har købt et stort hus, men alligevel betyder det meget - især for hende - at opbevare ting med affektionsværdi rigtigt....

Når villalivet gør ondt

Huset Chefredaktør på idényt, Anna-Lise Aaen, og hendes mand havde forladt huset for at tage på ferie. Men da de kom hjem opdagede de hurtigt, at...

Bestil gratis opmåling af døre, vinduer eller trapper

Huset Her kan du bestille et gratis konsulentbesøg og få lavet en opmåling af døre, vinduer eller trappe, som er tilpasset 100 % til dit hus samt et uforpligtende tilbud herpå. Skriv nedenfor hvad du ønsker opmåling på.

Ny blog: Status efter 3 måneder i huset

Huset 3 måneder er gået i det gamle hus på Amager, og Ann-Sofie Ostenfeld og hendes kæreste gør nu status. Tag her et kig indenfor i det charmende...

Gode råd til huset

Huset Hvad gør du ved knirkende gulve eller skimmelsvamp? Har du tjek på, hvor kraftig udsugningen på dit badeværelse bør være? Lufter du ud for...

Ny blog: Tilbygningen … det brune monster

Huset Ann-Sofie Ostenfeld går denne gang i lag med en gammel tilbygning til hendes og kærestens hus på Amager.

Ny blog: Nedrivning på første sal – hvor svært kan det være?

Huset Ann-Sofie Ostenfeld og hendes kæreste går kækt til ombygningen af deres hus fra 1907. Men helt nemt er det ikke at fjerne både vægge, lofter...

Ny blog: Hvad stiller vi op med det lilla bad?

Huset Læs anden del af Ann-Sofie Ostenfelds blog om købet af og livet i et gammelt Amager-hus, der skal total-renoveres. Denne gang erklærer...

Video: Fjern pletter af rødvin fra sofaen eller gulvtæppet

Huset Rødvin på sofaen er ikke nogen katastrofe, men pletten skal renses af hurtigt. Lær teknikken.

Video: Sådan laver du skum til at fjerne pletter fra sofaen

Huset Spar penge – drop dyre rengøringsmidler. Eksperten viser, hvordan du selv kan lave den perfekte pletfjerner.

Video: Brug den gamle tandbørste til rengøring i hele huset

Huset Genialt! Rengøring i revner og sprækker med din gamle tandbørste. Se hvor effektiv, den er, fx i tætningslisten på køleskabet, stålvasken...