Foto: Flickr.com, iStock, Colourbox

Bliv gammel i dit hus - på den gode måde

Selv om det er en fjern fremtid, så er det fornuftigt i god tid at gå jeres hus igennem og overveje, om det er indrettet hensigtsmæssigt til alderdommen.

Af: Per Handberg, Home, Bolius, 24. oktober 2016

Er din bolig fremtidssikret?

De fleste af os ønsker sandsynligvis at blive boende længst muligt i vores hus. Det er her, vi har bygget liv, familie og godt naboskab op gennem en årrække, og vi har sat vores eget præg på hus og have, så det afspejler os og vores ønsker.

Men det er desværre ikke sikkert, at du og din partner begge bevarer jeres mobilitet og overskud til at passe hus og have. Mens I stadig er i fuld vigør, kan det derfor godt betale sig at tjekke hus og have igennem og overveje, om I som gamle og knapt så mobile orker at passe det hele, og om I kan komme rundt, hvis I fx får brug for hjælpemidler som rollator eller kørestol.

Tjekket skulle gerne sætte jer i stand til at tage en beslutning, om I eventuelt skal bygge om, så huset bliver mere ældrevenligt, eller om I skal tage beslutningen om at flytte.

Renovér med omtanke

Hælder I overvejende til at blive boende i huset, så er det ikke nogen dum idé at tage en arkitekt med på råd, hvis I overvejer en
renovering el. lign.

Først og fremmest gælder det om at vurdere, om eventuelle niveauforskelle vil være en hæmsko, hvis en af jer bliver dårligt gående. Allerbedst er det selvfølgelig, hvis huset er i ét plan og uden trin af nogen art. Så kan man komme rundt og ud og ind selv, hvis en af jer skulle have brug for en kørestol.

Alle dørtrin fjernes og døråbninger bør være mindst 77 cm brede. Har I evt. en 1. sal på huset, så handler det om at indrette huset sådan, at alle vigtige funktioner findes i underetagen - det er køkken, bad, toilet, opholdsrum og soveværelse. Det gælder om, at en eventuelt gangbesværet ikke behøver at skulle forcere trapper.

Køkkenet kan være lidt af en udfordring, for ideelt set skal det indrettes, så en kørestolsbruger er i stand til at nå alt det fornødne køkkengrej og de nødvendige madvarer. Heldigvis siger køkkentrenden, at overskabe er YT, men skal I renovere, så tænk på at højden på ovn og køleskab også er ideel, når I er 70.

På badeværelset er det vigtigt, at det er muligt at komme til armatur og bruser i siddende stilling, og der skal gerne være plads til en badestol under bruseren. Tænk også på gulvbelægningen. Er den skridsikker, har I gjort det bedste for jeres alderdom.

Læs også: Hvornår skal jeg søge byggetilladelse? 

Nemme buske og stauder

Haven skal I også kigge nøje på, for det kan være godt gradvist at lægge den om, så den bliver så lidt arbejdskrævende som muligt. 

Måske har I tænkt, at haven skal have opmærksomhed, når I går på pension,  men hvis kræfter og mobilitet svigter, så er en pasningskrævende have et tungt åg. Så sørg for, at der er så lidt bar jord og græsplæne som muligt, og sats i stedet på nemme buske og tætplantede staudebede.

Så kan I evt. indrette højbede til blomster og grøntsager tæt på huset, så de er nemme at komme til og kan passes uden at skulle ned på knæ.

Flytning kan være den rigtige løsning

Det kan være en meget svær beslutning at flytte fra sit hjem, men egner huset sig ikke til at blive gammel i, så tag beslutningen  i god tid, så I har overskud til at flytte og bygge nyt op et andet sted.

En flytning til noget mindre kræver en del oprydning, og det er under alle omstændigheder rarest at gøre det selv, end at overlade det til andre at sortere i jeres ting. 

Men der er mange andre overvejelser at tage.

– Er man oppe i årene og har boet samme sted i mange år, så skal man gentænke livet som ældre. Her bør man se på arbejde, helbred, parforhold, øvrig familie, interesser, mulighed for transport, dagligdagens pligter og selvfølgelig økonomi. Derefter vurderer man så, hvilken type af bolig og placering, der fungerer bedst.

– Det vil altid være et kompromis, men man skal ikke overveje for længe, før man tager en dialog med en mægler for at finde ud af, hvordan og til hvilken pris man kan sælge den nuværende bolig, siger relationschef Mads Ellegaard for ejendomsmæglerkæden Home.

Og selvom det i første omgang kan føles som en tung beslutning at forlade huset, så kan der faktisk være mange fordele.

– Et godt tidspunkt at flytte på er, når man går på pension. Der sker der store skift i ens økonomiske forhold. Samtidig er der ikke længere samme afhængighed af afstand til arbejde eller hjemmekontor. 

– Fordelen ved at flytte som ældre er, at man kan få en bedre økonomi, da der både kan spares på boligudgifter, vedligeholdelsesudgifter, varme, vand mv. Samtidig kan man få en hverdag med mere tid, fordi den nye bolig er mere overkommelig at bo i og vedligeholde. Endelig kan man få kortere eller nemmere transport i forhold til de ting, der betyder noget i denne fase af livet. Det kan være alt fra natur og kultur til familie.

Flytningen som ældre kan også bevirke, at man kan realisere noget friværdi, der kan bruges til at rejse eller på anden vis forsøde tilværelsen, siger Mads Ellegaard.

Læs også: Sådan ser håndværkerfradraget ud i 2016

Flyt sammen med ungerne

En ny trend rumler i det danske landskab. Flere og flere familier vælger at flytte sammen under ét tag – og det ses ofte, at det er den ældre generations bolig, der renoveres, så den kan rumme krav fra flere generationer.

Familiebofælleskaber er attraktive, fordi de giver ældste generation mulighed for at hjælpe travle børneforældre og yngste generation for at hjælpe de gamle, når de får behov for det. Bolius har i en nylig undersøgelse fastslået, at 31% kunne tænke sig at bo sammen med deres voksne børn, forældre, børnebørn, søskende eller svigerforældre.

Herudover er der økonomiske fordele, da de brugte kvadratmeter og energien udnyttes bedst muligt, så overvej eventuelt muligheden, hvis løsningen passer til jeres familie.

Generelt er det vigtigt at I tænker det igennem og taler om jeres ønsker til, hvordan den 3. alder skal se ud, så I finder en løsning, som I begge er trygge ved - uanset, hvilken løsning I vælger.

24. oktober 2016 Per Handberg, Home, Bolius
Mere om Huset

Aftale vedtaget: Sådan skal du sortere dit affald fremover

Tirsdag præsenterede regeringen en ny affaldsaftale, som blandt andet indebærer, at danskere fremover skal affaldssortere i flere kategorier.

Nyt forslag: Nu skal du sortere 10 typer affald

Danskerne skal sortere affald i langt flere kategorier end hidtil. Det mener regeringen, som netop er kommet med et nyt forslag om affaldsso...

Det er blevet populært at købe byggegrunde

Stadig flere danskere vælger at få opført deres nye hus fra bunden. Antallet af solgte byggegrunde overgik sig selv i 2019

Flere vælger at bygge til på villaen

Mangel på plads får flere og flere til at bygge til, viser nye tal.

9 tips til at forny dit køkken

Du behøver ikke købe et helt nyt køkken for at realisere drømmen om fornyelse i dit køkken. Her er 9 tips til, hvordan du kan få oplevelsen...

Kvinder er mere klimabevidste end mænd

Til gengæld er mænd mere tilbøjelige til at læse og forstå Energirapporten i en bolighandel. Sådan lyder nogle af konklusionerne i landsdækk...

Gevinst for danske sommerhusejere

  En tur i sommerhuset er blevet et populært alternativ til udenlandsrejser, når ferietiden er over os. Det kan ses på antallet af sommerhuse, der, blev solgt til overpris i 2019. Dette tal er nemlig helt oppe på 5%, hvor det i 2010, kun lå på 2%.

Guide: 5 tips til at gøre boligen klar til salg

Din bolig skal sælges, og du vil gerne øge dine chancer for at få den solgt. Her får du 5 tips til, hvordan du gør boligen salgsklar, uden...

Her gav boligsælgere størst nedslag i prisen i 2019

Den generelt store efterspørgsel på huse i 2019 gjorde det sværere for køberne at forhandle sig frem til et nedslag i prisen. Flere steder...

Der er overraskende mange penge i dine gamle byggematerialer

Er du i færd med at skrotte bunken af gamle byggematerialer, der ligget i haven eller skuret i flere år, så læs lige med her først. Mange byggematerialer er nemlig utroligt dyre at købe fra ny, og derfor er de også mange penge værd i brugt tilstand. Og så er det godt for klimaet at genbruge materialerne.

Her er de største fejl du kan begå med brandalarmer

Vintermånederne er højsæson for brande i hjemmet. Det får salget af brandalarmer til at slå rekord år for år. Men brugen af brandalarmer er...

Derfor kan du glæde dig over at være boligejer lige nu

December måned er for mange familier lig med hyggelige juletraditioner såsom julemad og konfekt, som især børnene holder af. Men i år er...

7 ting du aldrig må støvsuge op - pas på støvsugeren

Alle, der har prøvet at stå med en ukampdygtig støvsuger ved, hvor uundværlig den er i husholdningen. Netop derfor har vi samlet 7 ting, du helst skal holde dig fra, hvis din støvsuger skal have et langt og lykkeligt liv.

Sådan forebygger du skader på dit hus i stormvejr

Foråret byder traditionen tro på blæst og regn. Læs her, hvordan du forebygger skader på dit hus i stormvejr.

Sådan reducerer du din boligs CO2-aftryk og sparer på varmeregninge...

Flyrejser, kødindtag og et stort forbrug… Vi hører ofte om de store klimasyndere, som vi bør mindske brugen af, hvis vi sammen skal skabe...