Alt ligger i forberedelsen, hvis ud vil have succes med overmalingen af fliserne på badeværelset.
Alt ligger i forberedelsen, hvis ud vil have succes med overmalingen af fliserne på badeværelset. Foto: Getty Images

Sådan maler du fliserne på badeværelset

Du kan let give fliserne på dit badeværelse et "makeover" med en god gang maling. Vi fortæller dig her, hvordan du gør - både på den lette og den skrappe måde. 

Af: Einar Vestheim og Robert Walmann/ifi.no, 29. marts 2020

Forarbejdet er nøglen til succes

At shine badeværelset op behøver ikke at være et projekt, som slår bunden væk under økonomien. Du kan komme langt ved at give de gamle fliser på badeværelset en gang maling. Det forudsætter dog, at du gør et godt forarbejde. 

- Du kan få et nydeligt resultat med noget almindelig maling, hvis du har gjort et godt forarbejde, siger Karoline Amundsen fra Flügger.

Rens fliserne godt

Hun gør opmærksom på, at et godt resultat afhænger af, om fliserne er rene.

Fliserne på badeværelset skal først vaskes godt igennem med kalkrens. Derefter skal du vaske efter med et kraftigt rengøringsmiddel. På fliserne sidder der uværgerligt altid noget fedt, og det skal vaskes væk. På fliser, der ikke er helt rene, vil malingen lettere skrælle af, siger Karoline Amundsen. 

Læs også: Microcement - sådan gør du det selv

Puds og tør

 Når fliserne er rene og tørre, er tiden inde til at slibe fliserne matte med noget fint slibepapir. 

- Resultatet af dette vil være, at grunderen senere vil sidde bedre. Brug gerne et slibeblok med et forlængeskaft. Huske til slut at tørre det hele af med en støvklud. Fliserne skal være helt rene, før du fortsætter processen, gør hun opmærksom på.

 
Sliber du let på fliserne, vl grundingen og malingen sidde bedre.  

Grunding

Amundsen anbefaler at bruge en grunder uden pigmenter. 

- Grunderen skal helst fæstne bedst muligt. Denne evne bliver hæmmet i betydelig grad, hvis grunderen er tilsat farvepigmenter. Vælg derfor en helt ren grunder og husk at læse på brugsanvisningen, hvad den anbefaler som tørretid. Det vil som regel også være en god idé at vælge en grunder og maling fra samme leverandør, siger Karoline Amundsen.

Vælg den rigtige maling til fliserne

Vil du gerne have en lys farve på væggen, så er rrådet at bruge en vandbaseret maling. 

- Det er fordi, at oliemaling lettere vil miste glansen. Mørke farver fungerer bedst med oliemaling. Brug rulle og mal to gange - ud over grundingen, siger Karoline Amundsen. 

Maling på badeværelset med epoxymaling 

Vil du gerne male væggen i badeværelset op med et produkt, der er endnu mere modstandsdygtigt, så er en 2-komponents epoxymaling et godt alternativ til vandbaseret maling.

Chresten Nielsen er malermester. Han er også teknisk chef hos farvefabrikken Beckers.

Han anbefaler at bruge en to-komponents epoxymaling for at få malingen til at sidde stærkest muligt fast på fliserne. 

Hurtigttørrende maling

- Først skal du rengøre overfladen grundigt. Derefter skal du bruge en primer for at give malingen en overflade, den kan hæfte på. Den tørrer hurtigt, siger maleremester Chresten Nielsen. 

2-komponents maling består af to komponenter: maling og en hærdende substans. 

- Det er vigtigt, at du først blander de to dele rigtigt godt sammen. Sørg også for at påføre malingen med det samme, for den tørrer hurtigt. Brug eventuelt en boremaskine med et håndværker-piskeris på til at blande de to komponeter effektivt sammen, siger Chresten Nielsen, og han tilføjer, at epoxymaling også kan briges på gulvet i badeværelset. 

- Der vil det holde en rum tid. Dog vil der rundt om afløbet være en vis slitage, og den vil vise sig forholdsvist hurtigt. 

Kilde: Ifi.no

29. marts 2020 Einar Vestheim og Robert Walmann/ifi.no
Mere om Bad

Corona: Danskerne tømte butikkerne for dette armatur

Pandemien resulterer i efterspørgsel efter produkter, vi ikke før anså som nødvendige. For eksempel er salget af et helt særligt armatur sendt på himmelflugt. Her kan du læse om det populære produkt.

Derfor må du ALDRIG dele håndklæder med andre

“Hvad er dog det værste der kan ske?” tænker du sikkert, hvis du lige låner en andens håndklæde efter du har været i bad. Faktisk er der...

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

Sådan vælger du det perfekte badekar

Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5 forskellige typer badekar, du kan lade dig inspirere af.

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badevæ...

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok...

5 ting du bør vide, før du investerer i en ny bruser

Går du med tanker om at købe en ny bruser, er der et nogle ting, du bør være opmærksom på, så du sikrer dig, at du kommer hjem med det helt rigtige. Læs med her og få fem gode råd til, hvad du særligt bør holde øje med for at slippe for unødvendige huller i væggen, fejlkøb og for at være sikker på, at du træffer det mest miljøvenlige valg. Her er 5 gode råd fra Grohe.

Derfor bør du IKKE dele din tandbørste med andre

Har du også prøvet at glemme din tandbørste og derfor lige lånt en andens? Eller lånt din tandbørste ud til en anden? Så er det ikke noget...

10 overraskende og geniale måder du kan bruge en tandbørste i...

Når du næste gang er ved at skifte din tandbørste ud med en ny, så vent med at smide din gamle tandbørste ud. Din gamle tandbørste kan...

Armaturer: Sådan vælger du det helt rigtige til dit køkken eller...

Her kan du vælge mellem 10 armaturer til køkken og  bad – og blive klogere på, hvad du får for pengene.

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste...

Brug det lille skyl på toilettet korrekt

Alle vil gerne spare penge på vandregningen, men nogle gange skal man bare holde fingrene fra knappen med det lille skyl på toilettet.

10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Løse fliser og dårlig udluftning er to af de fejl, som kan koste dig dyrt efter en ombygning af badet. Her er de 10 mest almindelige fejl, der giver villaejere kæmpe streger i regningen.

Nyt tilbehør til badet

Ved at tilføje nyt tilbebør til badeværelset kan du forvandle rummet med få midler. Her finder du masser af inspiration.

Lynkursus: Fjern selv fuger i badet

Du behøver ikke være håndværker for at udskifte de grimme og ødelagte fuger i badeværelset. Følg Gør Det Selv's guide her.