En almindelig bruser forbruger mellem 10-20 liter vand i minuttet.
En almindelig bruser forbruger mellem 10-20 liter vand i minuttet. Foto: iStock

Så mange penge sparer du på at installere en sparebruser

Tænker du over, hvor mange penge du bogstaveligt talt skyller ud i afløbet hver dag? Med en sparebruser bruger du mindre vand og skåner både pengepungen og miljøet. Læs med og find ud af, hvor mange penge du egentlig kan spare.

Hvad er en sparebruser?

Hvor en normal bruser frit lader vandet passere ud gennem brusehovedet, tilfører en sparebruser luft til vandet på samme måde, som en perlator på en vandhane gør. På denne måde føles det, som om at der kommer lige så meget vand ud af brusehovedet som i en almindelig bruser, men faktisk nedsættes gennemstrømningen af vand markant.

Derfor skal du vælge en sparebruser

Vejen Forsyning vurderer, at en almindelig person til hverdag bruger mellem 80-150 liter vand, afhængig af hvilken type bruser, der bades med – samt hvor ofte der bades. Hvis der bruges en sparebruser kan vandforbruget for en almindelig person cirka fordeles på følgende made:

Personlig hygiejne
(Bad med sparebruser): 
ca. 39 liter pr. døgn
Toiletskyl: ca. 28 liter pr. døgn
Tøjvask:  ca. 14 liter pr. døgn
Rengøring:  ca. 16 liter pr. døgn
Mad/drikke:  ca. 10 liter pr. døgn
Øvrigt:   ca. 8 liter pr døgn

Ved at installere en sparebruser kan du nedsætte dit vandforbrug på personlig hygiejne markant og dermed skåner du miljøet og pengepungen.

Så mange liter vand bruger du på et bad

Hvor en almindelig bruser forbruger mellem 10-20 liter vand i minuttet, bruger en sparebruser mellem seks og ti liter vand i minuttet, afhængig af hvilken sparebruser du vælger. Det vil altså sige, at hvis du hver dag tager et bad på ti minutter med en almindelig bruser, kan du bruge helt op til 200 liter vand bare på et enkelt bad. Dette er faktisk mere, end hvad en almindelig person i gennemsnit bruger i totalt vandforbrug på en hel dag.

Så mange penge sparer du på at bruge en sparebruser

Men hvor mange penge er der egentlig tale om? Man siger normalt, at en sparebruser halverer vandforbruget, i forhold til hvad du bruger med en almindelig bruser, når du går i bad.

Det vil altså sige, at tager du til daglig et bad på ti minutter med en almindelig bruser, bruger du omkring 4.500-5.000 kroner på at gå i bad om året, afhængigt af hvor dyrt vandet er, der hvor du bor.

Bruger du i stedet en sparebruser, kan du årligt spare omkring 2.000 kroner på at gå i bad.

Invester i en ordentlig sparebruser

Sparebrusere varierer i kvalitet og dermed også, hvor meget de reducerer dit vandforbrug. Det er derfor en god idé at investere i en sparebruser af høj kvalitet. På denne måde får du mest ud af dine brusebade og tjener hurtigt de penge ind som du har brugt på sparebruseren. 

23. januar 2018
Mere om Bad

Derfor må du ALDRIG dele håndklæder med andre

“Hvad er dog det værste der kan ske?” tænker du sikkert, hvis du lige låner en andens håndklæde efter du har været i bad. Faktisk er der mange ret grunde til, at du hellere burde finde et nyt og rent håndklæde frem.

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

Sådan vælger du det perfekte badekar

Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5...

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badeværelseslys.

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok...

Nyt badeværelse: Det må du gøre selv og det må du ikke

Det er ikke altid nemt at finde rundt i byggereglerne – hvad må du selv og hvad skal du have en autoriseret til at lave?

Derfor bør du IKKE dele din tandbørste med andre

Har du også prøvet at glemme din tandbørste og derfor lige lånt en andens? Eller lånt din tandbørste ud til en anden? Så er det ikke noget du bør gøre næste gang du står i samme situation. Læs med her og find ud af hvorfor. 

10 overraskende og geniale måder du kan bruge en tandbørste i...

Når du næste gang er ved at skifte din tandbørste ud med en ny, så vent med at smide din gamle tandbørste ud. Din gamle tandbørste kan...

Armaturer: Sådan vælger du det helt rigtige til dit køkken eller...

Her kan du vælge mellem 10 armaturer til køkken og bad – og blive klogere på, hvad du får for pengene.

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste armaturer der enten er grebsløse eller kan aktiveres med få greb. 

Brug det lille skyl på toilettet korrekt

Alle vil gerne spare penge på vandregningen, men nogle gange skal man bare holde fingrene fra knappen med det lille skyl på toilettet.

6 måder du mishandler dine håndklæder på

Kender du 3-dages-reglen? Nej, vel? Det er på tide at behandle dine håndklæder lidt bedre.

10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Løse fliser og dårlig udluftning er to af de fejl, som kan koste dig dyrt efter en ombygning af badet. Her er de 10 mest almindelige fejl, der giver villaejere kæmpe streger i regningen.

Nyt tilbehør til badet

Ved at tilføje nyt tilbebør til badeværelset kan du forvandle rummet med få midler. Her finder du masser af inspiration.

Lynkursus: Fjern selv fuger i badet

Du behøver ikke være håndværker for at udskifte de grimme og ødelagte fuger i badeværelset. Følg Gør Det Selv's guide her.