Foto: Colourbox

Tjek jævnligt badeværelsets fuger

Langt de fleste skader i forbindelse med badeværelser sker som følge af revnede fuger. For at badeværelsets flisebelagte overflader skal holde tæt, skal fugerne også gøre det.

Af: Ulrik Hovmand, 709, 20. februar 2015

Cementfuger i gamle badeværelser

Har du et meget gammelt badeværelse, er der typisk cementfuger over det hele, både i hjørner og på flader. Det går også fint, når alle vægge er muret op, og gulvet er støbt, så er du helt fri for, at væggene eller gulvet giver sig. Når konstruktionen er stiv og stabil, udfylder cementfugen sin plads på sin egen 'stive' facon, og så kan konstruktionen ofte holde både 20 og 30 år.

Nye vægge

Det kan så være, at fliserne bliver løse, og overfladen af den grund bliver utæt, men det er en ganske anden historie. Men gamle badeværelser trænger med tiden ofte til istandsættelse og ombygning. Det medfører, at der skal bygges nye vægge op, som ikke altid er mursten eller lignende. 

Løbende vedligehold

Det anbefales at få udskiftet de elastiske fuger hvert 5. år for at undgå, at problemet opstår og medfører skader på vægge og gulve i tilstødende rum.

Væggene bevæger sig

Gips og mursten opfører sig ikke ens, de bevæger sig forskelligt og giver sig derfor i forhold til hinanden. En fuge i et hjørne mellem to forskellige materialer vil altid bevæge sig. Det kan cementfugen ikke klare – den vil revne og blive utæt. 
Læs også: Microcement - sådan gør du det selv

Elastiske fuger i indadgående hjørner

Derfor er der i dag krav om, at der skal være elastiske fuger i indadgående hjørner. Den elastiske fuge har nemlig den egenskab, at den kan give sig op til 50 pct. Dermed vil fugen bevare sin tæthed, også selv om der opstår små bevægelser de enkelte vægge og gulv imellem.

'Fordamper' med tiden

Grunden til, at den elastiske fuge er blød, er, at der er blødgørende stoffer i materialet. Disse vigtige blødgørende stoffer har det desværre med at 'fordampe' med tiden.

To uheldige ting

Det har to uheldige følger: Den ene er, at den bløde fugemasse bliver hård og revner, fordi den ikke længere er fleksibel. Og den anden følge er, at fugen skrumper og dermed bliver mindre og med tiden ikke længere fylder sin plads ud.

Tjek med en skruetrækker

For at være sikker på, at dine fuger derhjemme ikke har problemer, er du nødt til at komme ned på alle fire. Frem med en lygte og en lille skruetrækker, og så er det med at undersøge, om fugerne er begyndt at revne. Vigtigst er det i områder med meget vand, typisk i brusenichen og ved badekarret.
20. februar 2015 Ulrik Hovmand, 709
Mere om Bad

Corona: Danskerne tømte butikkerne for dette armatur

Pandemien resulterer i efterspørgsel efter produkter, vi ikke før anså som nødvendige. For eksempel er salget af et helt særligt armatur sendt på himmelflugt. Her kan du læse om det populære produkt.

Derfor må du ALDRIG dele håndklæder med andre

“Hvad er dog det værste der kan ske?” tænker du sikkert, hvis du lige låner en andens håndklæde efter du har været i bad. Faktisk er der...

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

Sådan vælger du det perfekte badekar

Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5 forskellige typer badekar, du kan lade dig inspirere af.

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badevæ...

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok...

5 ting du bør vide, før du investerer i en ny bruser

Går du med tanker om at købe en ny bruser, er der et nogle ting, du bør være opmærksom på, så du sikrer dig, at du kommer hjem med det helt rigtige. Læs med her og få fem gode råd til, hvad du særligt bør holde øje med for at slippe for unødvendige huller i væggen, fejlkøb og for at være sikker på, at du træffer det mest miljøvenlige valg. Her er 5 gode råd fra Grohe.

Derfor bør du IKKE dele din tandbørste med andre

Har du også prøvet at glemme din tandbørste og derfor lige lånt en andens? Eller lånt din tandbørste ud til en anden? Så er det ikke noget...

10 overraskende og geniale måder du kan bruge en tandbørste i...

Når du næste gang er ved at skifte din tandbørste ud med en ny, så vent med at smide din gamle tandbørste ud. Din gamle tandbørste kan...

Armaturer: Sådan vælger du det helt rigtige til dit køkken eller...

Her kan du vælge mellem 10 armaturer til køkken og  bad – og blive klogere på, hvad du får for pengene.

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste...

Brug det lille skyl på toilettet korrekt

Alle vil gerne spare penge på vandregningen, men nogle gange skal man bare holde fingrene fra knappen med det lille skyl på toilettet.

10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Løse fliser og dårlig udluftning er to af de fejl, som kan koste dig dyrt efter en ombygning af badet. Her er de 10 mest almindelige fejl, der giver villaejere kæmpe streger i regningen.

Nyt tilbehør til badet

Ved at tilføje nyt tilbebør til badeværelset kan du forvandle rummet med få midler. Her finder du masser af inspiration.

Lynkursus: Fjern selv fuger i badet

Du behøver ikke være håndværker for at udskifte de grimme og ødelagte fuger i badeværelset. Følg Gør Det Selv's guide her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.