Disse ting på badeværelset er levende bakteriebomber

Det giver god mening, at mange af vores badeværelsesartikler er grobund for en masse bakterier. Dog vil der altid være nogle ting, som har en større spredningsrisiko af bakterier end andre. 

Af: Christina Krogager Friis, 11. november 2016

Fugtigt miljø er et paradis for bakterier

Rengøring, rengøring og atter rengøring… Badeværelset er måske ikke favoritten, når det gælder hovedrengøring, men faktisk bør badeværelset samt køkkenet rengøres oftere end de resterende rum i hjemmet. Bakterierne lever nemlig i et sandt paradis i det fugtige miljø.

Et problem, som ofte dukker frem i brusenichen eller vindueskarmen, er skimmelsvamp. Det er ikke noget, der som sådan påvirker helbredet, men det er stadig vigtigt at holde et vågent øje med det, så det ikke breder sig. Et lille tip er at lufte godt ud med jævne mellemrum. 

Pas på sygdomme

Elsebeth Tvenstrup Jensen fra Statens Serum Institut fortæller om to typiske bakterier. En, som allerede befinder sig på toilettet, og en anden, som vi selv overfører. Her taler hun om tarm- og legionellabakterier. 

Tarmbakterierne er nogle, vi selv bærer rundt på, og som selvsagt ender i toilettet. Men det stopper ikke der. Bakterierne kan nemlig sprede sig til andre rum i hjemmet.

Legionellabakterierne findes i de flestes vandrør og brusehoveder, og lever bedst i temperaturer mellem 20 og 45 grader samt i varmt vand. Elsebeth Tvenstrup Jensen fortæller derfor, at man skal huske at lade vandet løbe lidt tid, inden man bevæger sig ind under bruseren i tilfælde af, at vandet har stået stille i længe. 

Vores hænder spreder bakterier

Tre ting på badeværelset, som man skal være ekstra opmærksomme på i forhold til spredning af bakterier, er:

  • Vandhanen
  • Håndklædet
  • Knappen for toiletskyl

En af grundene til, at det netop er disse som har størst spredningsrisiko, er fordi vi bruger vores hænder. Det er ikke ens betydende med, at du hverken skal skylle ud, vaske hænder eller tørre dem, men i stedet råder vi dig til at skifte håndklædet ud minimum en gang i ugen og derudover huske den gode hygiejne. Husk at rengøre vandhanen, dørhåndtag og knappen for toiletskyl flere gange ugentligt.

Kilde: samvirke.dk

11. november 2016 Christina Krogager Friis
Mere om Bad

Corona: Danskerne tømte butikkerne for dette armatur

Pandemien resulterer i efterspørgsel efter produkter, vi ikke før anså som nødvendige. For eksempel er salget af et helt særligt armatur sendt på himmelflugt. Her kan du læse om det populære produkt.

Derfor må du ALDRIG dele håndklæder med andre

“Hvad er dog det værste der kan ske?” tænker du sikkert, hvis du lige låner en andens håndklæde efter du har været i bad. Faktisk er der...

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

Sådan vælger du det perfekte badekar

Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5 forskellige typer badekar, du kan lade dig inspirere af.

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badevæ...

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok...

5 ting du bør vide, før du investerer i en ny bruser

Går du med tanker om at købe en ny bruser, er der et nogle ting, du bør være opmærksom på, så du sikrer dig, at du kommer hjem med det helt rigtige. Læs med her og få fem gode råd til, hvad du særligt bør holde øje med for at slippe for unødvendige huller i væggen, fejlkøb og for at være sikker på, at du træffer det mest miljøvenlige valg. Her er 5 gode råd fra Grohe.

Derfor bør du IKKE dele din tandbørste med andre

Har du også prøvet at glemme din tandbørste og derfor lige lånt en andens? Eller lånt din tandbørste ud til en anden? Så er det ikke noget...

10 overraskende og geniale måder du kan bruge en tandbørste i...

Når du næste gang er ved at skifte din tandbørste ud med en ny, så vent med at smide din gamle tandbørste ud. Din gamle tandbørste kan...

Armaturer: Sådan vælger du det helt rigtige til dit køkken eller...

Her kan du vælge mellem 10 armaturer til køkken og  bad – og blive klogere på, hvad du får for pengene.

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste...

Brug det lille skyl på toilettet korrekt

Alle vil gerne spare penge på vandregningen, men nogle gange skal man bare holde fingrene fra knappen med det lille skyl på toilettet.

10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Løse fliser og dårlig udluftning er to af de fejl, som kan koste dig dyrt efter en ombygning af badet. Her er de 10 mest almindelige fejl, der giver villaejere kæmpe streger i regningen.

Nyt tilbehør til badet

Ved at tilføje nyt tilbebør til badeværelset kan du forvandle rummet med få midler. Her finder du masser af inspiration.

Lynkursus: Fjern selv fuger i badet

Du behøver ikke være håndværker for at udskifte de grimme og ødelagte fuger i badeværelset. Følg Gør Det Selv's guide her.