Foto: iStockphoto

Dette er grunden til, at badeforhænget bliver suget ind til kroppen, når du er i bad

Hvorfor kan badeforhænget ikke bare blive på sin plads i brusekabinen? Hvorfor skal det absolut klistre sig fast på dine lår og din ryg? Det kan du endeligt få det endegyldige svar på her.

Af: Amanda Vejle , 15. august 2017

 

3 teorier om, hvorfor badeforhænget bliver suget ind til kroppen

1. Badeforhænget bliver suget ind til dig, fordi varmen stiger opad 

Denne teori bliver omtalt som Buoyancy-teorien. Det er den teori, der går på, at det varme vand, som kommer ud af bruseren, gør, at luften inde i brusekabinen opvarmes og derfor begynder at stige opad.

Luftens bevægelse gør så, at der bliver skabt et undertryk i brusekabinen, hvilket vil forårsage, at badeforhænget bliver suget indad.

2. Badeforhænget bliver suget ind til dig, fordi vandet og luften mister tryk

Den næste teori er Bernoulli-princippet. Dette er også en meget udbredt forklaring. Denne teori siger, at vand og luft, der accelereres, mister tryk.

Når vandet kommer ud af din bruser i høj fart, forårsager det altså et fald i lufttrykket i din brusekabine. Dette betyder, at badeforhænget vil blive suget ind mod dig.

3. Badeforhænget bliver suget ind til dig, fordi en lille "orkan" skaber et lavtryk i brusekabinen

Den sidste teori, der kom til i 2001, er lavet af en professor ved navn David Schmidt. Schmidt, der én gang for alle ville til bunds i “problemet”, udarbejde sin helt egen teori og afprøvede den.

Teorien går ud på, at vandet fra bruseren overfører energi til luften i brusekabinen. Luften med den nytilførte energi begynder derefter at rotere som en slags mini-orkan. I midten af en orkan opstår der et lavtryk; der hvor "øjet" befinder sig. Dette er også tilfældet med den lille brusekabine-orkan. Dette lavtryk vil gøre, at badeforhænget suges ind mod personen i badet.

Hvad er den egentlige forklaring? 

Mini-orkanen er den korrekte forklaring på fænomenet. Professer David Schmidt forskede i problemet og fandt frem til en forklaring, der understøttede hans teori.

Schmidt byggede en model af en brusekabine og begyndte at trække data ud fra sit forsøg. Efter to uger viste computerens udregninger, at et mindre naturfænomen fandt sted i bruseren, når vandet løb. Nemlig den lille mini-orkan. 

Faktisk var professor Schmidts arbejde så værdsat, at han vandt en IG Nobelpris i Fysik. 

Sådan undgår du, at badeforhænget bliver suget ind til dig 

Der skal dog understreges, at Schmidts teori ikke nødvendigvis er den eneste, der har fat i noget rigtigt – og at det sagtens kan være, at alle tre ovenstående teorier til sammen udgør det rigtige svar på problemstillingen.

Løsningen på problemet med badeforhænget er ganske ligetil. Overvej at installere en brusedør i stedet. Eller prøv med et tungere badeforhæng, da tynde og lette badeforhæng er mere tilbøjelige til at blive suget ind til kroppen.

Kilde: nytimes.com

15. august 2017 Amanda Vejle
Mere om Bad

Corona: Danskerne tømte butikkerne for dette armatur

Pandemien resulterer i efterspørgsel efter produkter, vi ikke før anså som nødvendige. For eksempel er salget af et helt særligt armatur sendt på himmelflugt. Her kan du læse om det populære produkt.

Derfor må du ALDRIG dele håndklæder med andre

“Hvad er dog det værste der kan ske?” tænker du sikkert, hvis du lige låner en andens håndklæde efter du har været i bad. Faktisk er der...

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

Sådan vælger du det perfekte badekar

Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5 forskellige typer badekar, du kan lade dig inspirere af.

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badevæ...

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok...

5 ting du bør vide, før du investerer i en ny bruser

Går du med tanker om at købe en ny bruser, er der et nogle ting, du bør være opmærksom på, så du sikrer dig, at du kommer hjem med det helt rigtige. Læs med her og få fem gode råd til, hvad du særligt bør holde øje med for at slippe for unødvendige huller i væggen, fejlkøb og for at være sikker på, at du træffer det mest miljøvenlige valg. Her er 5 gode råd fra Grohe.

Derfor bør du IKKE dele din tandbørste med andre

Har du også prøvet at glemme din tandbørste og derfor lige lånt en andens? Eller lånt din tandbørste ud til en anden? Så er det ikke noget...

10 overraskende og geniale måder du kan bruge en tandbørste i...

Når du næste gang er ved at skifte din tandbørste ud med en ny, så vent med at smide din gamle tandbørste ud. Din gamle tandbørste kan...

Armaturer: Sådan vælger du det helt rigtige til dit køkken eller...

Her kan du vælge mellem 10 armaturer til køkken og  bad – og blive klogere på, hvad du får for pengene.

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste...

Brug det lille skyl på toilettet korrekt

Alle vil gerne spare penge på vandregningen, men nogle gange skal man bare holde fingrene fra knappen med det lille skyl på toilettet.

10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Løse fliser og dårlig udluftning er to af de fejl, som kan koste dig dyrt efter en ombygning af badet. Her er de 10 mest almindelige fejl, der giver villaejere kæmpe streger i regningen.

Nyt tilbehør til badet

Ved at tilføje nyt tilbebør til badeværelset kan du forvandle rummet med få midler. Her finder du masser af inspiration.

Lynkursus: Fjern selv fuger i badet

Du behøver ikke være håndværker for at udskifte de grimme og ødelagte fuger i badeværelset. Følg Gør Det Selv's guide her.