Foto: iStockphoto

Dette er grunden til, at badeforhænget bliver suget ind til kroppen, når du er i bad

Hvorfor kan badeforhænget ikke bare blive på sin plads i brusekabinen? Hvorfor skal det absolut klistre sig fast på dine lår og ryg? Det kan du endeligt få det endegyldige svar på her.

 

3 teorier på, hvorfor badeforhænget bliver suget ind til kroppen

1. Badeforhænget bliver suget ind til dig, fordi varmen stiger op ad 

Denne teori bliver omtalt som Buoyancy-teorien. Det er den teori, der går på, at det varme vand, som kommer ud af bruseren gør, at luften inde i brusekabinen opvarmes, og derfor begynder at stige opad.

Luftens bevægelse gør så, at der bliver skabt et undertryk i brusekabinen, hvilket vil forårsage at badeforhænget bliver suget ind ad.

2. Badeforhænget bliver suget ind til dig, fordi vandet og luften mister tryk

Den næste teori er Bernoulli-princippet. Dette er også en meget udbredt forklaring. Denne teori siger, at vand og luft, der accelereres, mister tryk.

Når vandet kommer ud af din bruser i høj fart, forårsager det altså et fald i lufttrykket i din brusekabine. Dette betyder at badeforhænget vil blive suget ind mod dig.

3. Badeforhænget bliver suget ind til dig fordi, en lille "orkan" skaber et lavtryk i brusekabinen

Den sidste teori, der kom til i 2001, er lavet af en professor ved navn David Schmidt. Schmidt, der én gang for alle ville til bunds i “problemet”, udarbejde sin helt egen teori og afprøvede den.

Teorien går ud på, at vandet fra bruseren overfører energi til luften i brusekabinen. Luften med den nytilførte energi begynder derefter at rotere som en slags mini-orkan. I midten af en orkan opstår der et lavtryk; der hvor "øjet" befinder sig. Dette er også tilfældet med den lille brusekabine-orkan. Dette lavtryk vil gøre at badeforhænget suges ind mod personen i badet.

Hvad er den egentlige forklaring? 

Mini-orkanen er den korrekte forklaring på fænomenet. Professer David Schmidt forskede i problemet og fandt frem til en forklaring, der understøttede hans teori.

Schmidt byggede en model af en brusekabine og begyndte at trække data ud fra hans forsøg. Efter to uger viste computerens udregninger, at et mindre naturfænomen fandt sted i bruseren, når vandet løb. Nemlig den lille mini-orkan. 

Faktisk var professor Schmidts arbejde så værdsat, at han vandt en IG Nobelpris i Fysik. 

Sådan undgår du at badeforhænget bliver suget ind til dig 

Der skal dog understreges, at Schmidts teori ikke nødvendigvis er den eneste, der har fat i noget rigtigt – og at det sagtens kan være, at alle 3 ovenstående teorier, til sammen udgør det rigtige svar på problemstillingen.

Løsningen på problemet med badeforhænget er ganske ligetil. Overvej at installere en brusedør i stedet. Eller prøv med et tungere badeforhæng, da tynde og lette badeforhæng er mere tilbøjelige til at blive suget ind til kroppen.

Kilde: nytimes.com

15. august 2017
Mere om Bad

Derfor må du ALDRIG dele håndklæder med andre

“Hvad er dog det værste der kan ske?” tænker du sikkert, hvis du lige låner en andens håndklæde efter du har været i bad. Faktisk er der mange ret grunde til, at du hellere burde finde et nyt og rent håndklæde frem.

Alt hvad du behøver at vide om dit toilet

Selvom det måske ikke er det mest spændende emne, så er vedligeholdelse af dit toilet noget du ikke bør tage for givet. Læs med og find ud...

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

10 trin: Sådan bliver dit badeværelse skinnende rent på rekordtid

Mange af os vil nok helst gerne slippe for at skulle gøre badeværelset rent, og særligt toilettet. Rengøring af badeværelset kan være en udmattende affære, men bare rolig! Vi har fundet en guide til, hvordan du nemmest får et skinnende rent badeværelse. 

Sådan vælger du det perfekte badekar

Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5...

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badevæ...

Så mange penge sparer du på at installere en sparebruser

Tænker du over, hvor mange penge du bogstaveligt talt skyller ud i afløbet hver dag? Med en sparebruser bruger du mindre vand og skåner både pengepungen og miljøet. Læs med og find ud af hvor mange penge, du egentlig kan spare.

Sådan får du mest muligt ud af pladsen på dit lille badeværelse

Det gælder om at udnytte kvadratmeterne optimalt, når det lille badeværelse skal indrettes. Vi har samlet 8 tips til, hvordan du kan få det...

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok...

Nyt badeværelse: Det må du gøre selv og det må du ikke

Det er ikke altid nemt at finde rundt i byggereglerne – hvad må du selv og hvad skal du have en autoriseret til at lave?

10 ting du skal vide før du renoverer badeværelset

Skal du renovere badeværelset eller bygge et nyt? Her er tipsene og reglerne du bør kende, inden du går i gang.

Derfor bør du IKKE dele din tandbørste med andre

Har du også prøvet at glemme din tandbørste og derfor lige lånt en andens? Eller lånt din tandbørste ud til en anden? Så er det ikke noget...

10 overraskende og geniale måder du kan bruge en tandbørste i...

Når du næste gang er ved at skifte din tandbørste ud med en ny, så vent med at smide din gamle tandbørste ud. Din gamle tandbørste kan nemlig tjene et sidste formål til rengøringen i dit hjem.

Armaturer: Sådan vælger du det helt rigtige til dit køkken eller...

Her kan du vælge mellem 10 armaturer til køkken og bad – og blive klogere på, hvad du får for pengene.

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste...