10 ting du skal vide, før du renoverer badeværelset

Skal du renovere badeværelset eller bygge et nyt? Disse råd og regler bør kende, inden du går i gang.

At renovere eller bygge nyt badeværelse er en omfattende – og ikke mindst dyr – proces. Og der er mange fælder at falde i.

Alligevel vælger mange virksomheder uden dokumenterede kompetencer og gode referencer, når boligens dyreste rum skal laves. Det fortæller badeværelseseksperten Bjørn Grimsrud vores norske kolleger på viivilla.no. 

– Der er også mange, som ikke er opmærksomme på at skrive kontrakter eller som mangler skriftlige aftaler, når der sker ændringer i projektet, siger Grimsrud. 

Skal du renovere dit badeværelse, råder han dig derfor til at sætte god tid af til planlægning og vælge en virksomhed med dokumenterede kompetencer og gode referencer. Derudover er det vigtigt at indhente skriftlige tilbud fra flere virksomheder. 

Skal du selv renovere badeværelset?

Uanset om du skal bygge nyt badeværelse eller renovere det gamle, skal du altid følge bygningsreglementet for baderum, WC, vådrum, bryggers og rum med gulvafløb. Rummet skal nemlig opfylde flere krav, før det kan tåle vandpåvirkning. Dette gælder, uanset om du hyrer håndværkere eller udfører arbejdet selv.

Bygningsreglementet henviser til SBi-anvisninger, hvor du kan se, hvordan du rent praktisk sørger for at badeværelset opfylder bygningsreglementets krav.

Læs også: Microcement – sådan gør du det selv

Der findes dog regler for, hvor meget du selv må udføre på badeværelset. Flere VVS- og elinstallationer samt meget af kloakarbejdet skal udføres af autoriserede. Selvom du kan finde meget af udstyret i flere byggemarkeder, er det ikke ensbetydende med, at du selv må udføre arbejdet. 

Udfør ikke rør- eller kontruktionsarbejde selv. Foto: Getty Images. 

Dette skal du gøre, inden du renoverer badeværelset:

1. Tjek referencer

Undersøg altid udtalelser og referencer fra tidligere kunder. Kompetente VVS-montører er ikke bange for at vise tidligere kunders anmeldelser. Benytter du dig af en uorganiseret virksomhed, kan du også kontrollere virksomheden i det centrale virksomhedsregister.

Tjek også om virksomheden har et telefonnummer og en virksomhedsadresse, du kan komme i kontakt med dem på. Det er vigtigt, så du også i fremtiden kan få fat på virksomheden.

2. Beskriv projektets omfang og kvaliteter

Det anbefales, at du laver en skriftlig redegørelse for det arbejde, der skal udføres – og samtidig undersøger virksomhederne, inden du indhenter pristilbud. Henviser du til at arbejdet skal udføres efter bygningsreglementet, er du samtidig sikker på, at håndværkerne følger vejledningerne om fugt og vådrum.

3. Indsaml skriftlige tilbud fra flere

Ved alle opgaver, hvor arbejdets omfang er kendt, anbefales det, at du indsamler skriftlige pristilbud. Tilbuddene skal som minimum omfatte pris, opgavebeskrivelse, tidsramme og beskrivelse af kompetencerne i den udvalgte virksomhed. Indhent gerne tilbud fra flere virksomheder, så du kan sammenligne.

4. Nedskriv aftalen

Det er vigtigt, at du indgår en skriftlig aftale eller en kontrakt med håndværkeren – inden arbejdet starter. En god kontrakt forhindrer misforståelser senere. Det er en god idé, at kontrakten også beskriver, hvad der sker, hvis projektet ender i byggesjusk. Standardkontrakter mellem forbrugere og professionelle kan blandt andet downloades på Forbrugerrådets hjemmeside

5. Aftal tillægsarbejde skriftligt

Er der behov for tillægsarbejde eller sker der ændringer i projektet undervejs, skal håndværkeren kontakte dig. Herefter skal der udarbejdes en særskilt aftale, hvor ændringerne, prisen, tillægget, fradraget, tiden og så videre er tydeligt angivet. 

6. Formel afslutning

Når det professionelle arbejde er udført, anbefaler Bjørn Grimsrud at du laver en inspektion af arbejdet. Eventuelt reklamationsarbejde skal udføres efter aftalte tidsfrister – inden projektet afvikles helt. Bliver et beløb for fejl og mangler tilbageholdt, skal dette stå i forhold til værdien af det manglende arbejde. 

7. Få dokumentation på arbejdet 

Teknisk dokumentation er nødvendig, når du skal vedligeholde vådrummet. Informationerne er også vigtige i tilfælde af ejerskifte og som dokumentation for værdiansættelse. 

8. Overvej hvor involveret du bør være

Din egen indsats og det værktøj som du eventuelt stiller til rådighed, kan gøre det svært at fordele ansvarsforholdet, hvis noget ikke går som planlagt. Derfor bør du tale med håndværkervirksomheden om, hvad du selv kan og vil bidrage med – og samtidig sørge for at beskrive omfanget af dette i aftalen. 

9. Indhent tilbud på nettet

Det er nemt at finde håndværkervirksomheder på nettet, og du kan sagtens indhente tilbud online, så længe du stiller de samme krav her. 

10. Er det gået galt?

Har du kastet dig ud i gør det selv-arbejdet uden succes, bør du kontakte professionel rådgivning. Har du været udsat for byggesjusk? Følg klageguiden her.

Mest læste artikler