Stort eller lille skyl?
Stort eller lille skyl? Foto: iStock

Brug det lille skyl på toilettet korrekt

Alle vil gerne spare penge på vandregningen, men nogle gange skal man bare holde fingrene fra knappen med det lille skyl på toilettet.  

Af: Mikkel Hede, 27. oktober 2016

Det nye lille skyl

I år har det lille skyl på toilettet 40 års jubilæum. Det har der ikke været den store festivitas om, selvom det i den foreløbne periode har sparet meget vand og mange penge i utallige husholdninger. 

Kombinationstoilettet med den todelte udskyldningsmulighed blev første gang foreslået af den indutrielle designer Victor Papanek. Det første toilet med dobbeltskyl var dog først på markedet i 1980. 

Besparelser på det lille skyl 

Der er store besparelser på de moderne kombinationstoiletter. Meget store:

  • Gammeldags toiletter med væghængte cisterner bruger ifølge energitjenesten.dk op til 12 liter vand pr. skyl.
  • Senere sammenbyggede toiletter med cisterne og wc-kumme i ét bruger omkring 9 liter pr. skyl.
  • Moderne toiletter er nede på 6 liter pr. skyl.
  • På kombinationstoiletter med lille skyl er forbruget ca. 6 liter på det store skyl og ned til 2 liter på det lille skyl. 

Så hvorfor ikke bruge det lille skyl hver gang? Med de vandmængder er det jo muligt for en familie at tjene ind til et nyt toilet i løbet af et par år. 

Udfordringer ved det lille skyl på toilettet

Det kan aldrig skade, at få installeret et vandbesparende toilet. Ved "små" besøg er der ingen grund til at skylle et halvt vandværk ud i kloakken. Der er dog også nogle ulemper ved det lille skyl, når det vel at mærke bliver fejlanvendt.

Underdimensionerede rør

Nogle gange er der et uheldigt misforhold mellem et topmoderne kombinationstoilet og de udtjente og uddaterede rørsystemer i en ejendom. Rørene kan være undermissionerede, så fortoppelser lidt for nemt kan opstå ved overdreven brug af små skyl.

Indvendige "buler" på røret

Mange års slitage på ældre rørsystemer kan have resulteret i, at rørene har fået små "buler" indvendigt fra for eksempel gammel mørtel eller kattegrus. Lidt for hyppige små skyl kan derfor resultere i, at der ikke er tryk nok på til, at toiletpapiret kan passere uhindret. Det kan medføre, at papiret bliver sidende og derefter bidrager til at gøre de små buler og forhindringer endnu større. 

Læs også: Det skal du gøre, når toilettet er forstoppet

 
En af tilværelsens store spørgsmål: stort skyl - lille skyl?  

Større risiko for besøg af rotter

Formanden for Danske Kloakmestre peger til bolius.dk på, at for vandsvag udskylning i toillet giver lidt for gode vikår for rotter:

- Vores kloaksystem er bygget til at være selvrensende ved, at en bestemt mængde spildevand skyller det igennem. Men hvis der kommer mindre vand end det er dimensioneret til, på grund af fx vandsparetoiletter, bliver affaldet ikke skyllet væk. Det kan give forstoppelse, lugtgener og flere rotter, siger Henning Lübcke ifølge bolius.dk.

Midlet mod rotter og forstoppelser er dog lige ved hånden ved et kombinationstoilet. Det handler først og fremmest om at indbygge en vane om dels altid at bruge det store skyl ved "store" besøg, eller når der er meget tolietpapir og lignende i kummen.

Derudover handler det om at udøve rettidigt omhu og af og til helt umotiveret at skylle ud stort, selvom den eneste anledning er at holde rørgennemstrømningen ved lige og beskytte med uventede gnaverbesøg.

Kilde: bolius.dk

27. oktober 2016 Mikkel Hede
Mere om Bad

Corona: Danskerne tømte butikkerne for dette armatur

Pandemien resulterer i efterspørgsel efter produkter, vi ikke før anså som nødvendige. For eksempel er salget af et helt særligt armatur sendt på himmelflugt. Her kan du læse om det populære produkt.

Derfor må du ALDRIG dele håndklæder med andre

“Hvad er dog det værste der kan ske?” tænker du sikkert, hvis du lige låner en andens håndklæde efter du har været i bad. Faktisk er der...

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

Sådan vælger du det perfekte badekar

Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5 forskellige typer badekar, du kan lade dig inspirere af.

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badevæ...

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok...

5 ting du bør vide, før du investerer i en ny bruser

Går du med tanker om at købe en ny bruser, er der et nogle ting, du bør være opmærksom på, så du sikrer dig, at du kommer hjem med det helt rigtige. Læs med her og få fem gode råd til, hvad du særligt bør holde øje med for at slippe for unødvendige huller i væggen, fejlkøb og for at være sikker på, at du træffer det mest miljøvenlige valg. Her er 5 gode råd fra Grohe.

Derfor bør du IKKE dele din tandbørste med andre

Har du også prøvet at glemme din tandbørste og derfor lige lånt en andens? Eller lånt din tandbørste ud til en anden? Så er det ikke noget...

10 overraskende og geniale måder du kan bruge en tandbørste i...

Når du næste gang er ved at skifte din tandbørste ud med en ny, så vent med at smide din gamle tandbørste ud. Din gamle tandbørste kan...

Armaturer: Sådan vælger du det helt rigtige til dit køkken eller...

Her kan du vælge mellem 10 armaturer til køkken og  bad – og blive klogere på, hvad du får for pengene.

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste...

6 måder du mishandler dine håndklæder på

Kender du 3-dages-reglen? Nej, vel? Det er på tide at behandle dine håndklæder lidt bedre.

10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Løse fliser og dårlig udluftning er to af de fejl, som kan koste dig dyrt efter en ombygning af badet. Her er de 10 mest almindelige fejl, der giver villaejere kæmpe streger i regningen.

Nyt tilbehør til badet

Ved at tilføje nyt tilbebør til badeværelset kan du forvandle rummet med få midler. Her finder du masser af inspiration.

Lynkursus: Fjern selv fuger i badet

Du behøver ikke være håndværker for at udskifte de grimme og ødelagte fuger i badeværelset. Følg Gør Det Selv's guide her.