Ved du, hvad du skal gøre, hvis dit toilet løber?
Ved du, hvad du skal gøre, hvis dit toilet løber? Foto: iStock

Alt hvad du behøver at vide om dit toilet

Selvom det måske ikke er det mest spændende emne, så er vedligeholdelse af dit toilet noget, du ikke bør tage for givet. Læs med, og find ud af, hvor meget du egentlig ved om dit toilet, og hvad det kræver at vedligeholde det bedst muligt.

Af: David Johansson og Camilla Elisabeth Dahl, 19. januar 2018

Vedligeholdelse af toilettet

Det er en af de ting, vi anvender hver dag, og som er helt uundværligt for os – alligevel skænker vi det meget lidt omtanke. Toilettet kræver ikke meget vedligeholdelse og holder som regel i op til 15 år – og endda endnu længere, hvis du passer godt på det.

Toilettet løber – sådan gør du

Der er to almindelige grunde til, at dit toilet løber:

  1. Et toilet, der løber, skyldes normalt snavs i membranen, dvs. den del, der åbner og lukker for vandforsyningen. Tjek også, om påfyldningsventilen er lukket til.
  2. Den anden grund kan være, at tætningen på skylleventilen er beskadiget, eller at snavs er kommet ind imellem tætningen og sædet. Hvis dette er tilfælde, skal du lukke for vandet til toilettet og rengøre den del, der er ødelagt eller snavset, siger Sven-Olov Dahlgren, teknisk produktchef på Gustavsberg.

Stefan Svensson, der er administrerende direktør for Svedbergs, siger også, at det ofte handler om, at pakningerne i toilettet er kalket til, eller at de skal skiftes.

Eftersom de fleste moderne toiletter har det samme design, er det ret nemt at reparere og montere nye dele på et toilet. Det er også nemt at finde reservedele. De lagerfører reservedele til 10-25 år gamle toiletter i diverse byggemarkeder og hos producenterne.

Toiletter: Højere pris – højere kvalitet

Der findes sjove ting at bruge sine penge på, men når det er tid til at skifte toilet, kan det være klogt at investere i en høj kvalitet stol, som varer lang tid.

- Fra et bæredygtighedsperspektiv er porcelæn meget holdbar og behøver ikke at blive skiftet ud særlig ofte. Dog skal toiletsædet og ventilerne, dvs. dele af cisternen, udskiftes flere gange i løbet af porcelænets levetid. Sædvanligvis udskiftes et toilet af porcelæn hver 10-15 år, siger Sven-Olov Dahlgren.

19. januar 2018 David Johansson og Camilla Elisabeth Dahl
Mere om Bad

Corona: Danskerne tømte butikkerne for dette armatur

Pandemien resulterer i efterspørgsel efter produkter, vi ikke før anså som nødvendige. For eksempel er salget af et helt særligt armatur sendt på himmelflugt. Her kan du læse om det populære produkt.

Derfor må du ALDRIG dele håndklæder med andre

“Hvad er dog det værste der kan ske?” tænker du sikkert, hvis du lige låner en andens håndklæde efter du har været i bad. Faktisk er der...

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

Sådan vælger du det perfekte badekar

Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5 forskellige typer badekar, du kan lade dig inspirere af.

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badevæ...

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok...

5 ting du bør vide, før du investerer i en ny bruser

Går du med tanker om at købe en ny bruser, er der et nogle ting, du bør være opmærksom på, så du sikrer dig, at du kommer hjem med det helt rigtige. Læs med her og få fem gode råd til, hvad du særligt bør holde øje med for at slippe for unødvendige huller i væggen, fejlkøb og for at være sikker på, at du træffer det mest miljøvenlige valg. Her er 5 gode råd fra Grohe.

Derfor bør du IKKE dele din tandbørste med andre

Har du også prøvet at glemme din tandbørste og derfor lige lånt en andens? Eller lånt din tandbørste ud til en anden? Så er det ikke noget...

10 overraskende og geniale måder du kan bruge en tandbørste i...

Når du næste gang er ved at skifte din tandbørste ud med en ny, så vent med at smide din gamle tandbørste ud. Din gamle tandbørste kan...

Armaturer: Sådan vælger du det helt rigtige til dit køkken eller...

Her kan du vælge mellem 10 armaturer til køkken og  bad – og blive klogere på, hvad du får for pengene.

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste...

Brug det lille skyl på toilettet korrekt

Alle vil gerne spare penge på vandregningen, men nogle gange skal man bare holde fingrene fra knappen med det lille skyl på toilettet.

10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Løse fliser og dårlig udluftning er to af de fejl, som kan koste dig dyrt efter en ombygning af badet. Her er de 10 mest almindelige fejl, der giver villaejere kæmpe streger i regningen.

Nyt tilbehør til badet

Ved at tilføje nyt tilbebør til badeværelset kan du forvandle rummet med få midler. Her finder du masser af inspiration.

Lynkursus: Fjern selv fuger i badet

Du behøver ikke være håndværker for at udskifte de grimme og ødelagte fuger i badeværelset. Følg Gør Det Selv's guide her.