Skab et praktisk og stemningsfuldt badeværelse med den rette belysning.
Skab et praktisk og stemningsfuldt badeværelse med den rette belysning. Foto: iStock

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badeværelseslys.

Den helt rigtige badeværelsesbelysning

Badeværelset ikke længere kun et brugsrum, men i langt højere grad også et opholdsrum, der gerne må være pænt, hyggeligt og praktisk indrettet. Belysningen skal derfor overvejes nøje, så alle rummets brugsfunktioner understøttes, og der samtidig skabes en afslappende og indbydende stemning.

Se her, hvordan du med 4 forskellige typer belysning skaber et godt lys på badeværelset, som både tilgodeser funktionalitet og stemning.

4 typer belysning til badeværelset

Fælles for mange badeværelser er, at der ikke kommer ret meget dagslys ind, og at de sjældent er lyst nok op med lamper. Det resulterer i et mørkt og dystert rum, som hverken er indbydende eller funktionelt.

Belysningen kan inddeles i 4 forskellige typer kategorier af lyssætningen; opgave-lys, omgivende lys, betonende lys og dekorativt lys.

1. Opgave-lys

Den specifikke belysning har et opgaveorienteret formål, som typisk kræver en ekstra koncentreret lyskilde og en bestemt placering, så du undgår skygger og refleksioner.

Der er typisk mange spejle og blanke overflader på badeværelset. Du bør derfor være opmærksom på, om lyskilden kan blænde eller give generende refleksioner.

For at undgå at skabe skygger, kan du med fordel montere to opadrettede lamper i øjenhøjde i hver sin side af spejlet. Det vil skabe et godt arbejdslys.

Undgå derimod stærkt nedadrettet lys fra oven. Det vil skabe uønskede skygger ved dine øjne, næse og hage.    

2. Omgivende lys

Det er vigtigt at have en lyskilde, der lyser hele rummet op. Rum-belysningen kan eksempelvis komme fra loftlamper eller spots i loftet. Et godt omgivende lys er særligt vigtigt i større badeværelser med højt til loftet.

Du kan med fordel installere lamper med indirekte lys flere steder langs rummets kanter, for at skabe en blød belysning.

3. Betonende lys

Med betonende lys kan du med et nedtonet retningsbestemt lys sætte fokus på eksemplevis planter eller kunst, som fortjener ekstra opmærksomhed i rummet. 

4. Dekorativt lys

Lamper kan i sig selv være en kunstinstallation. Der findes et hav af lamper, der kan have en dekorativ effekt i badeværelset. På den måde kan du skabe stemning, personlighed og liv i rummet.

Regler om belysning i vådrum

Elektricitet og vand kan være en farlig kombination. Derfor er det vigtigt at følge kravene til vådrumsbelysning.

Hvilke lamper må du bruge på badeværelset?

Det er ikke alle slags lamper, du må hænge op i badeværelset. Der er nemlig bestemte sikkerhedskrav til afstanden mellem lamper og blandingsbatterier i bruseren og badekaret. Disse sikkerhedskrav dikterer, hvilke lamper, der må sættes op hvor.

Afstanden på lamper og andre el-artikler markeres som IP. Det første ciffer i IP markeringen indikerer, hvor høj beskyttelse mod berøring eller indtrængning af støv, der er tale om. Andet ciffer i IP markeringen indikerer, hvor høj grad af beskyttelse, der er for indtrængning af vand. Det er netop sidstnævnte, der er relevant at kigge på, når du skal vælge badeværelsesbelysning.

Badeværelset kan dertil inddeles i 4 områder, som hver har forskellige krav til IP klassificeringen.

Område 0 dækker de vådeste dele af badeværelset, hvor lampen vil være under vand. Det omfatter eksempelvis svømmebassin, badekar og spa. I område 0 kræves derfor en IP mærkning på minimum IPX7.

Område 1 dækker området over badekarret i op til 2,25 meter fra gulvet og op, samt det område, der afgrænses af brusenichens væg. Hvis der ikke er vægge omkring bruseren, omfatter område 1 en radius på 60 cm fra brusehovedet. Område 1 kræver en IP klassificering på mindst IPX5.

Område 2 er den del af rummet, der fortsætter fra område 1 og 0,6 meter ud fra dette (dvs. en radius på 1,2 meter fra brusehovedet) samt den del af væggene, der er over 2,25 meter i område 1. Lamper i område 2 skal være mærket med mindst IPX4.

Område 3 dækker resten af rummet. Er brusehovedet placeret højere end 2,25 meter, er det afstanden fra brusehovedet, der er gældende. I område 3 må du sætte almindelige lamper op, som opfylder de normale standarder – kig efter CE-mærkede lamper.  

Hvilken type pære skal du vælge?

Når du skal vælge pæretype, skal du kigge på lysfordelingen og pærens egenskaber.

Lumen, der er lysstrømmen, angiver mængden af lys, som pæren udsender.

Ra-værdi er farvegengivelsen og angiver lysets evne til at gengive lyset på en skala fra 0-100. Dagslys har en Ra-værdi på 100, hvilket betyder, at jo højere værdien er, jo bedre farveangivelse.

Kelvin er farvetemperaturen. Jo højere farvetemperatur, jo koldere er lyset. En almindelig glødepære har en farvetemperatur på cirka 2700 Kelvin.  

Må du selv sætte lamper op i badeværelset?

Du må godt selv sætte lamper op i område 3 – altså de almindelige godkendte lamper. Den øvrige badeværelsesbelysning skal monteres af en autoriseret elektriker.

Husk desuden at stikkontakter kun må være i område 3, og at der gælder yderligere regler for lamper, der er indbygget i skabe og lofter. De skal være mærket med en trekant med et F i midten.

Sådan ved du, om dine nuværende badeværelseslamper er vådrumssikrede

Har du ikke selv sat lamper op i dit badeværelse, kan det være svært at vide, om de er vådrumssikrede.

Du bør først undersøge, om lamperne ser sikre ud. Tjek at der ikke er løse dele, at lampen dækker gevindet på pæren og den indvendige del af lampens fatning, samt at ledningen sidder ordentligt fast.

Er du i tvivl om, hvorvidt lamperne i dit badeværelse opfylder vådrumskravene, kan du spørge en autoriseret elektriker eller få dem skiftet ud.

28. august 2017
Mere om Bad

Derfor må du ALDRIG dele håndklæder med andre

“Hvad er dog det værste der kan ske?” tænker du sikkert, hvis du lige låner en andens håndklæde efter du har været i bad. Faktisk er der mange ret grunde til, at du hellere burde finde et nyt og rent håndklæde frem.

Alt hvad du behøver at vide om dit toilet

Selvom det måske ikke er det mest spændende emne, så er vedligeholdelse af dit toilet noget du ikke bør tage for givet. Læs med og find ud...

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

10 trin: Sådan bliver dit badeværelse skinnende rent på rekordtid

Mange af os vil nok helst gerne slippe for at skulle gøre badeværelset rent, og særligt toilettet. Rengøring af badeværelset kan være en udmattende affære, men bare rolig! Vi har fundet en guide til, hvordan du nemmest får et skinnende rent badeværelse. 

Sådan vælger du det perfekte badekar

Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5...

Så mange penge sparer du på at installere en sparebruser

Tænker du over, hvor mange penge du bogstaveligt talt skyller ud i afløbet hver dag? Med en sparebruser bruger du mindre vand og skåner...

Sådan får du mest muligt ud af pladsen på dit lille badeværelse

Det gælder om at udnytte kvadratmeterne optimalt, når det lille badeværelse skal indrettes. Vi har samlet 8 tips til, hvordan du kan få det lille rum til at syne større. 

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok...

Nyt badeværelse: Det må du gøre selv og det må du ikke

Det er ikke altid nemt at finde rundt i byggereglerne – hvad må du selv og hvad skal du have en autoriseret til at lave?

Dette er grunden til, at badeforhænget bliver suget ind til kroppen...

Hvorfor kan badeforhænget ikke bare blive på sin plads i brusekabinen? Hvorfor skal det absolut klistre sig fast på dine lår og ryg? Det kan du endeligt få det endegyldige svar på her.

10 ting du skal vide før du renoverer badeværelset

Skal du renovere badeværelset eller bygge et nyt? Her er tipsene og reglerne du bør kende, inden du går i gang.

Derfor bør du IKKE dele din tandbørste med andre

Har du også prøvet at glemme din tandbørste og derfor lige lånt en andens? Eller lånt din tandbørste ud til en anden? Så er det ikke noget...

10 overraskende og geniale måder du kan bruge en tandbørste i...

Når du næste gang er ved at skifte din tandbørste ud med en ny, så vent med at smide din gamle tandbørste ud. Din gamle tandbørste kan nemlig tjene et sidste formål til rengøringen i dit hjem.

Armaturer: Sådan vælger du det helt rigtige til dit køkken eller...

Her kan du vælge mellem 10 armaturer til køkken og bad – og blive klogere på, hvad du får for pengene.

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste...