Skab et praktisk og stemningsfuldt badeværelse med den rette belysning.
Skab et praktisk og stemningsfuldt badeværelse med den rette belysning. Foto: iStock

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badeværelseslys.

Af: Nana Kristensen, 28. august 2017

Den helt rigtige badeværelsesbelysning

Badeværelset ikke længere kun et brugsrum, men i langt højere grad også et opholdsrum, der gerne må være pænt, hyggeligt og praktisk indrettet. Belysningen skal derfor overvejes nøje, så alle rummets brugsfunktioner understøttes, og der samtidig skabes en afslappende og indbydende stemning.

Se her, hvordan du med 4 forskellige typer belysning skaber et godt lys på badeværelset, som både tilgodeser funktionalitet og stemning.

4 typer belysning til badeværelset

Fælles for mange badeværelser er, at der ikke kommer ret meget dagslys ind, og at de sjældent er lyst nok op med lamper. Det resulterer i et mørkt og dystert rum, som hverken er indbydende eller funktionelt.

Belysningen kan inddeles i 4 forskellige typer kategorier af lyssætningen; opgave-lys, omgivende lys, betonende lys og dekorativt lys.

1. Opgave-lys

Den specifikke belysning har et opgaveorienteret formål, som typisk kræver en ekstra koncentreret lyskilde og en bestemt placering, så du undgår skygger og refleksioner.

Der er typisk mange spejle og blanke overflader på badeværelset. Du bør derfor være opmærksom på, om lyskilden kan blænde eller give generende refleksioner.

For at undgå at skabe skygger, kan du med fordel montere to opadrettede lamper i øjenhøjde i hver sin side af spejlet. Det vil skabe et godt arbejdslys.

Undgå derimod stærkt nedadrettet lys fra oven. Det vil skabe uønskede skygger ved dine øjne, næse og hage.    

2. Omgivende lys

Det er vigtigt at have en lyskilde, der lyser hele rummet op. Rum-belysningen kan eksempelvis komme fra loftlamper eller spots i loftet. Et godt omgivende lys er særligt vigtigt i større badeværelser med højt til loftet.

Du kan med fordel installere lamper med indirekte lys flere steder langs rummets kanter, for at skabe en blød belysning.

3. Betonende lys

Med betonende lys kan du med et nedtonet retningsbestemt lys sætte fokus på eksemplevis planter eller kunst, som fortjener ekstra opmærksomhed i rummet. 

4. Dekorativt lys

Lamper kan i sig selv være en kunstinstallation. Der findes et hav af lamper, der kan have en dekorativ effekt i badeværelset. På den måde kan du skabe stemning, personlighed og liv i rummet.

Regler om belysning i vådrum

Elektricitet og vand kan være en farlig kombination. Derfor er det vigtigt at følge kravene til vådrumsbelysning.

Hvilke lamper må du bruge på badeværelset?

Det er ikke alle slags lamper, du må hænge op i badeværelset. Der er nemlig bestemte sikkerhedskrav til afstanden mellem lamper og blandingsbatterier i bruseren og badekaret. Disse sikkerhedskrav dikterer, hvilke lamper, der må sættes op hvor.

Afstanden på lamper og andre el-artikler markeres som IP. Det første ciffer i IP markeringen indikerer, hvor høj beskyttelse mod berøring eller indtrængning af støv, der er tale om. Andet ciffer i IP markeringen indikerer, hvor høj grad af beskyttelse, der er for indtrængning af vand. Det er netop sidstnævnte, der er relevant at kigge på, når du skal vælge badeværelsesbelysning.

Badeværelset kan dertil inddeles i 4 områder, som hver har forskellige krav til IP klassificeringen.

Område 0 dækker de vådeste dele af badeværelset, hvor lampen vil være under vand. Det omfatter eksempelvis svømmebassin, badekar og spa. I område 0 kræves derfor en IP mærkning på minimum IPX7.

Område 1 dækker området over badekarret i op til 2,25 meter fra gulvet og op, samt det område, der afgrænses af brusenichens væg. Hvis der ikke er vægge omkring bruseren, omfatter område 1 en radius på 60 cm fra brusehovedet. Område 1 kræver en IP klassificering på mindst IPX5.

Område 2 er den del af rummet, der fortsætter fra område 1 og 0,6 meter ud fra dette (dvs. en radius på 1,2 meter fra brusehovedet) samt den del af væggene, der er over 2,25 meter i område 1. Lamper i område 2 skal være mærket med mindst IPX4.

Område 3 dækker resten af rummet. Er brusehovedet placeret højere end 2,25 meter, er det afstanden fra brusehovedet, der er gældende. I område 3 må du sætte almindelige lamper op, som opfylder de normale standarder – kig efter CE-mærkede lamper.  

Hvilken type pære skal du vælge?

Når du skal vælge pæretype, skal du kigge på lysfordelingen og pærens egenskaber.

Lumen, der er lysstrømmen, angiver mængden af lys, som pæren udsender.

Ra-værdi er farvegengivelsen og angiver lysets evne til at gengive lyset på en skala fra 0-100. Dagslys har en Ra-værdi på 100, hvilket betyder, at jo højere værdien er, jo bedre farveangivelse.

Kelvin er farvetemperaturen. Jo højere farvetemperatur, jo koldere er lyset. En almindelig glødepære har en farvetemperatur på cirka 2700 Kelvin.  

Må du selv sætte lamper op i badeværelset?

Du må godt selv sætte lamper op i område 3 – altså de almindelige godkendte lamper. Den øvrige badeværelsesbelysning skal monteres af en autoriseret elektriker.

Husk desuden at stikkontakter kun må være i område 3, og at der gælder yderligere regler for lamper, der er indbygget i skabe og lofter. De skal være mærket med en trekant med et F i midten.

Sådan ved du, om dine nuværende badeværelseslamper er vådrumssikrede

Har du ikke selv sat lamper op i dit badeværelse, kan det være svært at vide, om de er vådrumssikrede.

Du bør først undersøge, om lamperne ser sikre ud. Tjek at der ikke er løse dele, at lampen dækker gevindet på pæren og den indvendige del af lampens fatning, samt at ledningen sidder ordentligt fast.

Er du i tvivl om, hvorvidt lamperne i dit badeværelse opfylder vådrumskravene, kan du spørge en autoriseret elektriker eller få dem skiftet ud.

28. august 2017 Nana Kristensen
Mere om Bad

Corona: Danskerne tømte butikkerne for dette armatur

Pandemien resulterer i efterspørgsel efter produkter, vi ikke før anså som nødvendige. For eksempel er salget af et helt særligt armatur sendt på himmelflugt. Her kan du læse om det populære produkt.

Derfor må du ALDRIG dele håndklæder med andre

“Hvad er dog det værste der kan ske?” tænker du sikkert, hvis du lige låner en andens håndklæde efter du har været i bad. Faktisk er der...

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

Sådan vælger du det perfekte badekar

Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5 forskellige typer badekar, du kan lade dig inspirere af.

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok...

5 ting du bør vide, før du investerer i en ny bruser

Går du med tanker om at købe en ny bruser, er der et nogle ting, du bør være opmærksom på, så du sikrer dig, at du kommer hjem med det helt...

Derfor bør du IKKE dele din tandbørste med andre

Har du også prøvet at glemme din tandbørste og derfor lige lånt en andens? Eller lånt din tandbørste ud til en anden? Så er det ikke noget du bør gøre næste gang du står i samme situation. Læs med her og find ud af hvorfor. 

10 overraskende og geniale måder du kan bruge en tandbørste i...

Når du næste gang er ved at skifte din tandbørste ud med en ny, så vent med at smide din gamle tandbørste ud. Din gamle tandbørste kan...

Armaturer: Sådan vælger du det helt rigtige til dit køkken eller...

Her kan du vælge mellem 10 armaturer til køkken og bad – og blive klogere på, hvad du får for pengene.

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste armaturer der enten er grebsløse eller kan aktiveres med få greb. 

Brug det lille skyl på toilettet korrekt

Alle vil gerne spare penge på vandregningen, men nogle gange skal man bare holde fingrene fra knappen med det lille skyl på toilettet.

6 måder du mishandler dine håndklæder på

Kender du 3-dages-reglen? Nej, vel? Det er på tide at behandle dine håndklæder lidt bedre.

10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Løse fliser og dårlig udluftning er to af de fejl, som kan koste dig dyrt efter en ombygning af badet. Her er de 10 mest almindelige fejl, der giver villaejere kæmpe streger i regningen.

Nyt tilbehør til badet

Ved at tilføje nyt tilbebør til badeværelset kan du forvandle rummet med få midler. Her finder du masser af inspiration.

Lynkursus: Fjern selv fuger i badet

Du behøver ikke være håndværker for at udskifte de grimme og ødelagte fuger i badeværelset. Følg Gør Det Selv's guide her.