Din gamle tandbørste kan bruges til rengøringen i dit hjem.
Din gamle tandbørste kan bruges til rengøringen i dit hjem. Foto: iStock

10 overraskende og geniale måder du kan bruge en tandbørste i rengøringen

Når du næste gang er ved at skifte din tandbørste ud med en ny, så vent med at smide din gamle tandbørste ud. Din gamle tandbørste kan nemlig tjene et sidste formål til rengøringen i dit hjem.

Af: C. Dahl, 18. juni 2018

Lad din gamle tandbørste hjælpe dig i hjørner og kroge

Der findes steder i hjemmet, som er svære at komme til med vand og sæbe. Det resulterer desværre ofte i, at bakterier og snavs ophober sig over længere tid, hvilket i sidste ende kan blive direkte uhygiejnisk for dig og din familie.

Vi giver dig derfor disse 10 smarte tips til, hvordan du kan komme skidtet til livs med din gamle tandbørste.

Forebyg og fjern kalkaflejringerne på badeværelset og i køkkenet

1. Kanten mellem vasken og bordpladen

Mener du, at din håndvask og bordplade er rene nok? Så har du sandsynligvise ikke overvejet alt det skidt og snavs, der samler sig i revnen mellem de to. Giv revnen en tur med din gamle tandbørste og lidt sæbevand – du vil blive overrasket og hvor meget gammelt snavs, der kan gemme sig.

2. Afløb og armaturer

Armaturer og afløb gemmer også ofte på en blanding mellem kalk og snavs rundt i kanterne, der kan være svære at komme til med rengøringsvampe og klude. Brug din gamle tandbørste til at få dine afløb og armaturer skinnende rene.

Tip: Hvis der er kalk, kan du lægge lidt vat rundt omkring de udsatte steder på armaturet og afløbet. Kom derefter lidt husholdningseddike udover vattet til det er helt gennemfugtet. Efter en times tid fjernes vattet og kalken vil nemt kunne skrubbes af med en tandbørste. Er der meget kalk, gentaget processen.

3. Dørkarme og vindueskarme

Undrer du dig nogensinde over, hvordan dine dør- og vinduskarme bliver så beskidte helt inde i hjørnerne? Det skyldes blandt andet, at insekter bruger de små revner i karmene til at lægge pupper og fange andre insekter.

Der ophober sig således hurtigt snavs i karmene, som kan være svært at fjerne med en klud. Her kommer din gamle tandbørste ind i billedet. Den lille børste kan nemlig uden besvær løsne de gamle pupper og spindelvævet med lidt varmt vand og sæbe. 

4. Stikkontakter og stikdåser

Stikkontakter og stikdåser bliver over tid fyldt med snavs og bakterier, da vi rør ved dem til daglig. Derudover er strømstik indrettet med kroge og hjørner, som nemt samler på snavs. Brug derfor din tandbørste til at få bugt med snavset.

Du kan selv bygge en radiatorskjuler nemt og billigt.

5. Termostater og radiatorer

Termostater på radiatorer er ligeledes særligt udsatte for bakterier, der overføres ved berøring. Brug din gamle tandbørste til at få fat på snavs i termostatens riller – medmindre din termostat selvfølgelig er helt glat.

Ofte er der ligeledes fordybninger og riller på radiatorer, som din gamle tandbørste uden problemer kan komme til.

6. Smykker

Dine smykker kan nemt samle på snavs i diverse hjørner og kanter, som kan være svære at fjerne. Endnu en gang er din gamle tandbørste guld værd. Børsterne kan nemlig nå helt ind til snavset, så dine smykker kan blive rene og skinnende på ny. Her bør du dog sikre, at børsten ikke er for hård, så du undgår ridser på dine smykker.

7. Kanten i toiletkummen

Det kan være svært at komme til med toiletbørsten på undersiden af toiletkummen under toiletsædet. Med en tandbørste kan du komme til, der hvor toiletbørsten ikke kan.

8. Fuger mellem klinkerne på badeværelset

Det er ikke altid at rengøringssvampe og klude kan rengøre ordenligt mellem klinkerne på badeværelsesgulvet eller i brusekabinen. Brug derfor din gamle tandbørste til at fjerne kalk og indtørrede sæberester mellem klinkerne.

9. Lister i døren på køleskabet

Du tænker måske ikke over det, men tætningslisten på køleskabet samler snavs og bakterier hen over tid, som du ikke ønsker i nærheden af din mad. Din gamle tandbørste er god at rense listerne med, da børsterne kan nå helt ind i sprækkerne.

En miljørigtig rensning af rør og vandlås sparer miljøet og dig selv for unødig gift.

10. Tastaturet på din computer

Sidst, men ikke mindst, er tandbørsten nyttig, når det kommer til at fjerne krummer og andre små madrester fra tastaturet på din bærbare computer. Børsterne kan desuden nå ned mellem tasterne og fjerne nullermænd og støv under tasterne. Pas dog på med ikke at skrubbe for hårdt, så du ridser tasterne.

18. juni 2018 C. Dahl
Mere om Bad

Corona: Danskerne tømte butikkerne for dette armatur

Pandemien resulterer i efterspørgsel efter produkter, vi ikke før anså som nødvendige. For eksempel er salget af et helt særligt armatur sendt på himmelflugt. Her kan du læse om det populære produkt.

Derfor må du ALDRIG dele håndklæder med andre

“Hvad er dog det værste der kan ske?” tænker du sikkert, hvis du lige låner en andens håndklæde efter du har været i bad. Faktisk er der...

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

Sådan vælger du det perfekte badekar

Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5 forskellige typer badekar, du kan lade dig inspirere af.

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badevæ...

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok...

5 ting du bør vide, før du investerer i en ny bruser

Går du med tanker om at købe en ny bruser, er der et nogle ting, du bør være opmærksom på, så du sikrer dig, at du kommer hjem med det helt rigtige. Læs med her og få fem gode råd til, hvad du særligt bør holde øje med for at slippe for unødvendige huller i væggen, fejlkøb og for at være sikker på, at du træffer det mest miljøvenlige valg. Her er 5 gode råd fra Grohe.

Derfor bør du IKKE dele din tandbørste med andre

Har du også prøvet at glemme din tandbørste og derfor lige lånt en andens? Eller lånt din tandbørste ud til en anden? Så er det ikke noget...

Armaturer: Sådan vælger du det helt rigtige til dit køkken eller...

Her kan du vælge mellem 10 armaturer til køkken og bad – og blive klogere på, hvad du får for pengene.

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste armaturer der enten er grebsløse eller kan aktiveres med få greb. 

Brug det lille skyl på toilettet korrekt

Alle vil gerne spare penge på vandregningen, men nogle gange skal man bare holde fingrene fra knappen med det lille skyl på toilettet.

6 måder du mishandler dine håndklæder på

Kender du 3-dages-reglen? Nej, vel? Det er på tide at behandle dine håndklæder lidt bedre.

10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Løse fliser og dårlig udluftning er to af de fejl, som kan koste dig dyrt efter en ombygning af badet. Her er de 10 mest almindelige fejl, der giver villaejere kæmpe streger i regningen.

Nyt tilbehør til badet

Ved at tilføje nyt tilbebør til badeværelset kan du forvandle rummet med få midler. Her finder du masser af inspiration.

Lynkursus: Fjern selv fuger i badet

Du behøver ikke være håndværker for at udskifte de grimme og ødelagte fuger i badeværelset. Følg Gør Det Selv's guide her.