Foto: Getty Images

7 ting du aldrig må støvsuge op - pas på støvsugeren

Alle, der har prøvet at stå med en ukampdygtig støvsuger ved, hvor uundværlig den er i husholdningen. Netop derfor har vi samlet 7 ting, du helst skal holde dig fra, hvis din støvsuger skal have et langt og lykkeligt liv.

Så snart der bliver tabt noget på gulvet, er du måske hurtig til at finde støvstugeren frem, og få skidtet væk.

Men faktisk er det ikke altid en god idé at hive støvsugeren frem - der er nemlig flere ting din støvsuger kan tage skade af, hvis du begynder at bruge dens snude til at få skidtet fra gulvet væk. 

Aske er fint støv

De fleste har mindst én gang i deres liv tømt brændeovnens indhold med støvsugeren, for både at lette arbejde og undgå al svineriet. Det uheldige er dog, at man gjorde sig selv en kæmpe bjørnetjeneste. For selvom det måske lyder dumt, så er aske fra brændeovnen og støvsugeren nemlig langt fra bedste venner. Og dette af den simple grund, at aske er så fint i teksturen som fint støv. Det fine askestøv kan i støvsugeren slippe gennem posen og blive skudt ud i rummet igen, med den risiko, at du indånder det.

Det bedste du kan gøre er at erstatte støvsugeren med en god gammeldags fejebakke.

Hår i store mængder

Har du haft gang med frisørsaksen på matriklen, kan det være en kæmpe fordel, hvis de store totter fjernes manuelt med fingrene eller en fejebakke. Du risikerer nemlig med store mængder af hår i din støvsuger, at der bliver skabt knuder af hår i slangen.

Det vil nok ikke blive din støvsugers endeligt, men håret kan godt begynde at lugte, og at fjerne knuderne er knapt så appetitligt.

Madvarer der er fugtige

Har du små børn, kan det være fristende at fjerne madrester fra gulvet med støvsugeren. Problemet er bare, at de klistrede stykker kan sætte sig fast og støvsugeren vil begynde at lugte fælt, som maden går i forrådnelse.

Pudder

At der går et gys gennem kroppen på en, når man taber sin yndligspudder på gulvet, kan de fleste, der har oplevet det, sikkert nikke genkendende til. Det efterfølgende rengøringsarbejde er som regel også noget, der kan få folk til at gyse, og det er nok her de fleste griber støvsugeren, for at få bugt med alle resterne på én gang.

Ved at støvsuge dine pudder, eller læbestifts-, rester op, risikerer du bare, at de små stykker smelter, fordi støvsugerens motor varmer hele maskinen op, og det bryder støvsugeren sig altså ikke rigtig om. Du risikerer at den brænder sammen. Brug derfor en fejebakke eller et stykke vådt køkkenrulle til at fjerne resterne med. 

Savsmuld minder om aske

Faktisk er det med savsmuldet cirka samme historie som med asken. Savsmuld, som er små træspåner, kan faktisk også risikere at brænde din støvsuger sammen, fordi de små støvpartikler tilstopper motoren.

Skarpe glas- og keramikskår

Hvis du nogensinde har tabt en tallerken eller et glas på gulvet, ved du sikkert godt, at du, når de helt store stykker skal samles op med fingrene, skal passe lidt på. Kanterne er nemlig super skarpe og lette at skære sig på. 

Det er det samme i støvsugeren - den kan bare ikke lige passe på. Du risikerer at ende op med en ødelagt støvsuger med en støvsugerpose der er delt i 1000, for hvis glasskårene er skarpe når vi samler dem op, hvordan mon de så er, når de bliver suget op i støvsugeren med høj fart?

Små objekter i hjemmet

Små stykker legetøj, LEGO-klodser og papirklipse er blot nogle af de ting, du risikerer bliver din støvsugers endeligt. Småtingene på gulvet i hjemmet er nemlig nemme at komme til at støvsuge med op i kampens hede, og du vil fortryde det efterfølgende. Inspicér gulvet, inden du går i gang med støvsugningen.

 

Kilde: samvirke.dk

8. februar 2019
Mere om Huset

Sådan reducerer du din boligs CO2-aftryk og sparer på varmeregninge...

Flyrejser, kødindtag og et stort forbrug… Vi hører ofte om de store klimasyndere, som vi bør mindske brugen af, hvis vi sammen skal skabe en grønnere hverdag. Men faktisk kan du også hjælpe med at reducere klimaaftrykket ved ændre tre ting ved din bolig - og samtidig spare mange penge på varmeregningen. Se hvordan her. 

Bliv gammel i dit hus - på den gode måde

Selv om det er en fjern fremtid, så er det fornuftigt i god tid at gå jeres hus igennem og overveje, om det er indrettet hensigtsmæssigt...

Våde mursten koster på varmeregningen

Bor du i muret parcelhus, kan du spare ca. 12 % på varmeregningen ved at holde murstenene tørre.

Ann-Sofie: Her finder jeg unikt vintage keramik

Keramik er populær i boligindretningen lige nu, og Ann-Sofie er den heldige ejer af masser af unikt vintage keramik. Se en del af hendes samling, og find ud af, hvor hun tager på loppejagt.

Damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser gør rent i dyben - uden brug af kemikalier. Brug damprenseren til at rengøre bl.a. fliser, klinker, vægge, ovn, tekstiler og...

Ann-Sofie: Sådan får jeg plads til mine krea-ting

Ann-Sofie og Rolf har købt et stort hus, men alligevel betyder det meget - især for hende - at opbevare ting med affektionsværdi rigtigt....

Når villalivet gør ondt

Chefredaktør på idényt, Anna-Lise Aaen, og hendes mand havde forladt huset for at tage på ferie. Men da de kom hjem opdagede de hurtigt, at noget var galt. Et vindue stod pivåbent, gardinet blafrede i vinden. Sådan havde de ikke forladt huset. Noget var helt forkert.

Bestil gratis opmåling af døre, vinduer eller trapper

Her kan du bestille et gratis konsulentbesøg og få lavet en opmåling af døre, vinduer eller trappe, som er tilpasset 100 % til dit hus samt...

Ny blog: Status efter 3 måneder i huset

3 måneder er gået i det gamle hus på Amager, og Ann-Sofie Ostenfeld og hendes kæreste gør nu status. Tag her et kig indenfor i det charmende...

Ny blog: Tilbygningen … det brune monster

Ann-Sofie Ostenfeld går denne gang i lag med en gammel tilbygning til hendes og kærestens hus på Amager.

Ny blog: Nedrivning på første sal – hvor svært kan det være?

Ann-Sofie Ostenfeld og hendes kæreste går kækt til ombygningen af deres hus fra 1907. Men helt nemt er det ikke at fjerne både vægge, lofter...

Ny blog: Hvad stiller vi op med det lilla bad?

Læs anden del af Ann-Sofie Ostenfelds blog om købet af og livet i et gammelt Amager-hus, der skal total-renoveres. Denne gang erklærer...

Video: Fjern pletter af rødvin fra sofaen eller gulvtæppet

Rødvin på sofaen er ikke nogen katastrofe, men pletten skal renses af hurtigt. Lær teknikken.

Video: Sådan laver du skum til at fjerne pletter fra sofaen

Spar penge – drop dyre rengøringsmidler. Eksperten viser, hvordan du selv kan lave den perfekte pletfjerner.

Video: Brug den gamle tandbørste til rengøring i hele huset

Genialt! Rengøring i revner og sprækker med din gamle tandbørste. Se hvor effektiv, den er, fx i tætningslisten på køleskabet, stålvasken...