Foto: iStock

Undgå disse 6 almindelige havefejl

Uanset, hvor øvet man er indenfor havekunst, kan der opstå fejl, som irriterer, måske oven i købet ødelægger, hele sæsonen i det grønne. Se her, hvordan du tager dem i opløbet.

Tjeklisten: 6 fejl, de fleste haveejere begår

1. Du anlægger et højbed det forkerte sted

Højbede er dejlige. De afgrænser dine yndingsbede, sommerblomsterne og køkkenhaven fx, og fungerer som rumdelere i haven. 

Men sørg altid for at anlægge dem et gennemtænkt sted – på en plet, der fungerer for netop de planter, du har valgt til højbedet. Er der sol nok, er der muligheder for dræn i våde perioder? Hvis du efter at have knoklet med at opbygge bedet pludselig opdager, at det ikke får lys nok, bliver du ualmindeligt skuffet.

2. Du flår spirende blomster op i stedet for ukrudt

Hvis du sætter frø, for eksempel sommerblomster eller stauder, der skal blomstre næste sæson, er det vigtigt, at du ved, hvordan spirerne ser ud. Du kan nemlig risikere at hive blomsterbedet op i stedet for ukrudt. Spirer er svære at skelne fra hinanden – slå op, hvordan dine blomster ser ud som små.

3. Du forbereder ikke jorden ordentligt

Jord skal forberedes efter vinteren, og hvis du ikke får kultiveret og gødet tilstrækkeligt, kan dine resultater senere blive sørgelige. Udpint jord er ikke grobund for noget som helst, især ikke i drivhuset.
Kompost fra din egen kompostbunke er altid bedst til at forberede jorden.

4. Du overvander

Overvanding er et problem for alle typer af planter, for rødderne drukner og rådner, inden de kan nå at etablere sig ordentligt. Men det er svært at regulere fugtigheden og vurdere, hvornår nok er nok.
Mange haveejere anskaffer sig derfor automatiske vandingssystemer, måske oven i købet computerstyrede, som selv regner behovet for vand ud – også når du er på ferie.
Du kan også sørge for altid at have en 'testplante' i dine bede, en som hurtigere bliver slap af mangel på væske end andre, for eksempel salat.

5. Du sætter frøene for tæt

Nogle planter kan sprede sig langt mere voldsomt, end du drømmer om. Blandt andet har græskarplanter en tendens til at gribe om sig, og det kan fortrænge andre planter, du også gerne vil have plads til.
Husk altid at google en plantes latinske navn, inden du planter. Det vil fremgå i søgningen, om den breder sig meget – eller måske oven i købet er invasiv.

6. Du glemmer fugle og vilde dyr

Der er intet så irriterende som et dejligt jordbærbed eller salatbed, der er blevet invaderet af fugle eller rådyr. Dæk dine planter af, hvis du ikke vil dele.

Kilde: Realsimple

6. januar 2017
Mere om Haven

Lørdag er det international arbejd nøgen i haven-dag

Første lørdag i maj er “World Naked Gardening Day” - dagen hvor haventusiaster over hele verden opfordres til at lave havearbejdet nøgen!

Derfor er pollentallet eksploderet over påsken

Har din påskeferie været forstyrret af irriterede øjne og en løbende næse på trods af det gode vejr? Det er der en god grund til. Påskedag...

Sådan tjekker du om havetrampolinen er klar til endnu en sæson

Hver fjerde børnefamilie tjekker kun trampolinens stand hvert år eller sjældnere, men faktisk skal den tjekkes hvert forår og efterår....

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for...

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud. Læs med og find ud af hvad du må, og hvad du ikke må gøre under afbrændingsforbud.

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper.

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunder og bliv klogere. 

Sådan får du masser af bær i haven

Nyplukkede bær fra haven på en varm sommerdag, med mælk eller fløde til, eller bare helt eau natural og saftige - så bliver det vist ikke...

Fremragende åbning på havefestivalen CPH Garden

Der var mudder, havestjerner og awardshow da Haveselskabet torsdag slog dørene op for CPH Garden 2019.

Pas på! 20 personer på hospitalet efter kontakt med havejord

Bakterier fra havejord menes at have sendt tyve personer på hospitalet med legionærsyge.

Derfor må du aldrig lade din vandslange ligge i solen

Det kan gå frygtelig galt, hvis du lader din vandslange ligge i solen i mange timer på en varm solskinsdag…

Denne robotplæneklipper kan styres med stemmen

En robotplæneklipper er ikke bare en robotplæneklipper... Nu kan du nemlig få en plæneklipper med kunstig intelligens, som gør præcis, hvad...