Undgå disse 6 almindelige havefejl

Uanset, hvor øvet man er indenfor havekunst, kan der opstå fejl, som irriterer, måske oven i købet ødelægger, hele sæsonen i det grønne. Se her, hvordan du tager dem i opløbet.

det regner i haven


Tjeklisten: 6 fejl, de fleste haveejere begår

1. Du anlægger et højbed det forkerte sted

Højbede er dejlige. De afgrænser dine yndingsbede, sommerblomsterne og køkkenhaven fx, og fungerer som rumdelere i haven.

Men sørg altid for at anlægge dem et gennemtænkt sted – på en plet, der fungerer for netop de planter, du har valgt til højbedet. Er der sol nok, er der muligheder for dræn i våde perioder? Hvis du efter at have knoklet med at opbygge bedet pludselig opdager, at det ikke får lys nok, bliver du ualmindeligt skuffet.

Læs også: Højbede i køkkenhaven og blomsterhaven

2. Du flår spirende blomster op i stedet for ukrudt

Hvis du sætter frø, for eksempel sommerblomster eller stauder, der skal blomstre næste sæson, er det vigtigt, at du ved, hvordan spirerne ser ud. Du kan nemlig risikere at hive blomsterbedet op i stedet for ukrudt. Spirer er svære at skelne fra hinanden – slå op, hvordan dine blomster ser ud som små.

3. Du forbereder ikke jorden ordentligt

Jord skal forberedes efter vinteren, og hvis du ikke får kultiveret og gødet tilstrækkeligt, kan dine resultater senere blive sørgelige. Udpint jord er ikke grobund for noget som helst, især ikke i drivhuset.
Kompost fra din egen kompostbunke er altid bedst til at forberede jorden.

4. Du overvander

Overvanding er et problem for alle typer af planter, for rødderne drukner og rådner, inden de kan nå at etablere sig ordentligt. Men det er svært at regulere fugtigheden og vurdere, hvornår nok er nok.
Mange haveejere anskaffer sig derfor automatiske vandingssystemer, måske oven i købet computerstyrede, som selv regner behovet for vand ud – også når du er på ferie.
Du kan også sørge for altid at have en ‘testplante’ i dine bede, en som hurtigere bliver slap af mangel på væske end andre, for eksempel salat.

5. Du sætter frøene for tæt

Nogle planter kan sprede sig langt mere voldsomt, end du drømmer om. Blandt andet har græskarplanter en tendens til at gribe om sig, og det kan fortrænge andre planter, du også gerne vil have plads til.
Husk altid at google en plantes latinske navn, inden du planter. Det vil fremgå i søgningen, om den breder sig meget – eller måske oven i købet er invasiv.

6. Du glemmer fugle og vilde dyr

Der er intet så irriterende som et dejligt jordbærbed eller salatbed, der er blevet invaderet af fugle eller rådyr. Dæk dine planter af, hvis du ikke vil dele.

Kilde: Realsimple

Mest læste artikler