Foto: iStock

Undgå disse 6 almindelige havefejl

Uanset, hvor øvet man er indenfor havekunst, kan der opstå fejl, som irriterer, måske oven i købet ødelægger, hele sæsonen i det grønne. Se her, hvordan du tager dem i opløbet.

Tjeklisten: 6 fejl, de fleste haveejere begår

1. Du anlægger et højbed det forkerte sted

Højbede er dejlige. De afgrænser dine yndingsbede, sommerblomsterne og køkkenhaven fx, og fungerer som rumdelere i haven. 

Men sørg altid for at anlægge dem et gennemtænkt sted – på en plet, der fungerer for netop de planter, du har valgt til højbedet. Er der sol nok, er der muligheder for dræn i våde perioder? Hvis du efter at have knoklet med at opbygge bedet pludselig opdager, at det ikke får lys nok, bliver du ualmindeligt skuffet.

2. Du flår spirende blomster op i stedet for ukrudt

Hvis du sætter frø, for eksempel sommerblomster eller stauder, der skal blomstre næste sæson, er det vigtigt, at du ved, hvordan spirerne ser ud. Du kan nemlig risikere at hive blomsterbedet op i stedet for ukrudt. Spirer er svære at skelne fra hinanden – slå op, hvordan dine blomster ser ud som små.

3. Du forbereder ikke jorden ordentligt

Jord skal forberedes efter vinteren, og hvis du ikke får kultiveret og gødet tilstrækkeligt, kan dine resultater senere blive sørgelige. Udpint jord er ikke grobund for noget som helst, især ikke i drivhuset.
Kompost fra din egen kompostbunke er altid bedst til at forberede jorden.

4. Du overvander

Overvanding er et problem for alle typer af planter, for rødderne drukner og rådner, inden de kan nå at etablere sig ordentligt. Men det er svært at regulere fugtigheden og vurdere, hvornår nok er nok.
Mange haveejere anskaffer sig derfor automatiske vandingssystemer, måske oven i købet computerstyrede, som selv regner behovet for vand ud – også når du er på ferie.
Du kan også sørge for altid at have en 'testplante' i dine bede, en som hurtigere bliver slap af mangel på væske end andre, for eksempel salat.

5. Du sætter frøene for tæt

Nogle planter kan sprede sig langt mere voldsomt, end du drømmer om. Blandt andet har græskarplanter en tendens til at gribe om sig, og det kan fortrænge andre planter, du også gerne vil have plads til.
Husk altid at google en plantes latinske navn, inden du planter. Det vil fremgå i søgningen, om den breder sig meget – eller måske oven i købet er invasiv.

6. Du glemmer fugle og vilde dyr

Der er intet så irriterende som et dejligt jordbærbed eller salatbed, der er blevet invaderet af fugle eller rådyr. Dæk dine planter af, hvis du ikke vil dele.

Kilde: Realsimple

6. januar 2017
Mere om Haven

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for...

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud. Læs med og find ud af hvad du må, og hvad du ikke må gøre under afbrændingsforbud.

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper.

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunder og bliv klogere. 

Pas på! 20 personer på hospitalet efter kontakt med havejord

Bakterier fra havejord menes at have sendt tyve personer på hospitalet med legionærsyge.

Derfor må du aldrig lade din vandslange ligge i solen

Det kan gå frygtelig galt, hvis du lader din vandslange ligge i solen i mange timer på en varm solskinsdag…

Sådan ser du forskel på kantareller - og sådan finder du rigtige...

Der er noget ekstra lækkert ved at finde sine egne svampe og bringe dem med hjem til kokkerering. Vi har samlet en oversigt, der hjælper dig til at finde de lækre kantareller - og hvordan du ser forskel på de forskellige typer af kanteraller.

Sådan redder du din tørkeramte have

Med hele 339 solskinstimer i juli og tørke i hele landet, er de fleste haver kedeligt visne at se på. Men hvad kan du egentlig stille op...

Simpelt trick til en knivsskarp plæne

Sørg for, at græsset ikke overtager dine bede, så gør du havetrimningen nemmere.

Overraskende forskning: Så meget sundere bliver du af havearbejde

Vidste du, at haveglæde kan reducere risikoen for at udvikle depressions- eller angstsymptomer? Her kan læse om nogle af de gode effekter, havearbejde har på din sjæl og krop.

Sådan sikrer du dig en frodig have til sommer

Du kan allerede nu lægge fundamentet til en frodig sommerhave ved at forberede jorden og gøde i rette mængder

3 tegn på at foråret endelig er kommet

De danske vintre kan føles lange og mørke, hvilket gør de første tegn på forårets ankomst kærkomne. Vi har derfor samlet tre af de tydeligst...