Den almindelige kantarel har en smuk varierende æggeblommegul farve.
Den almindelige kantarel har en smuk varierende æggeblommegul farve. Foto: iStock

Sådan ser du forskel på kantareller - og sådan finder du rigtige kantareller

Der er noget ekstra lækkert ved at finde sine egne svampe og bringe dem med hjem til kokkerering. Vi har samlet en oversigt, der hjælper dig til at finde de lækre kantareller - og hvordan du ser forskel på de forskellige typer af kanteraller.

Den almindelige kantarel (Cantharellus cibarius)

I Danmark er der rigtig god mulighed for at finde den almindelige kantarel i sensommeren og efteråret. Kantareller vokser bedst i sandede skove, især løv- og nåleskove, og kan kun leve nær træer, da de danner forbindelse med rodnettet.

Den almindelige kantarel kan kendes på sin gule farve, der kan varierer i samme skala som en æggeblomme. Svampen bliver mellem 3 til 10 centimeter høj og er velegnet til madlavning.

Undgå at tage fejl

Mange tager fejl af den almindelige kantarel og forveksler den med andre kantareller som ametyst-kantarellen, den blege kantarel og orangekantarellen.

Med de to førstnævnte gør dette ikke det store, da begge kantareller er spiselige og derfor ikke vil gøre dig syg. Derimod kan orangekantarellen give mavebesvær, hvis man spiser den.

Orangekantarellen har en stærkere orange farve og har tyndere lameller end den almindelige kantarel, som har mere grove ribber på undersiden.

Naturstyrelsens beskrivelse af kantareller

Når du står foran en svamp, som du tror er en almindelig kantarel, så læs eventuelt denne liste fra Naturstyrelsen igennem inden du tager den med hjem:

  • Hatten vokser frem hvælvet, men bliver snart tragtformet med en bølget rand.
  • Diameteren kan blive op til ti centimeter.
  • Svampen har nedløbende forgrenede lister under hatten, og disse løber langt ned ad stokken.
  • Overgangen mellem hat og stok er uskarp.
  • Stokken er lysere end hatten og er cylindrisk i formen.
  • Stokken er to til seks centimeter lang og en halv til halvanden centimeter tyk.

Naturstyrelsen: Sådan bliver du sikker

Naturstyrelsen anbefaler, at du sørger for at slå den orange kantarel, den almindelige tragthat og den giftige almindelig netbladhat op, så du ved, hvad der er at tage fejl af.

Husk at ALLE karakteristika skal opfyldes. Det er altså ikke godt nok, at svampen passer i farve, men ikke i form, eller omvendt.

25. oktober 2017
Mere om Haven

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for...

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud. Læs med og find ud af hvad du må, og hvad du ikke må gøre under afbrændingsforbud.

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper.

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunder og bliv klogere. 

Pas på! 20 personer på hospitalet efter kontakt med havejord

Bakterier fra havejord menes at have sendt tyve personer på hospitalet med legionærsyge.

Derfor må du aldrig lade din vandslange ligge i solen

Det kan gå frygtelig galt, hvis du lader din vandslange ligge i solen i mange timer på en varm solskinsdag…

Sådan redder du din tørkeramte have

Med hele 339 solskinstimer i juli og tørke i hele landet, er de fleste haver kedeligt visne at se på. Men hvad kan du egentlig stille op med græsset, og overlever dine blomster, buske og træer mon, så de skyder igen til næste år?Vi har samlet nogle ting, du kan gøre - nu i efteråret. For det er ikke for sent.

Slip fantasien løs i haven

Slip fantasien løs og plant krydderurter og grøntsager i blomsterbedet. Det giver flotte resultater, og plantepolitiet kommer ikke efter...

Simpelt trick til en knivsskarp plæne

Sørg for, at græsset ikke overtager dine bede, så gør du havetrimningen nemmere.

Overraskende forskning: Så meget sundere bliver du af havearbejde

Vidste du, at haveglæde kan reducere risikoen for at udvikle depressions- eller angstsymptomer? Her kan læse om nogle af de gode effekter, havearbejde har på din sjæl og krop.

Sådan sikrer du dig en frodig have til sommer

Du kan allerede nu lægge fundamentet til en frodig sommerhave ved at forberede jorden og gøde i rette mængder

3 tegn på at foråret endelig er kommet

De danske vintre kan føles lange og mørke, hvilket gør de første tegn på forårets ankomst kærkomne. Vi har derfor samlet tre af de tydeligst...