Nu skal du have kørekort til skrappe sprøjtemidler

Når du bekæmper ukrudt i haven, må det ikke være med sprøjtemidler, som skader miljøet. Miljøministeren foreslår nu, at haveejere skal have kørekort til at de skrappeste midler. Her er de bedste tips til at udrydde ukrudtet på den naturlige måde. 


Miljøministeren: Du skal have et kursus for at bruge skrappe sprøjtemidler

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) går til kamp mod de mest skadelige ukrudtsmidler. Et forslag om stramning af loven sendes nu i høring, og hvis det vedtages, skal butikkerne fremover kræve dokumentation for at sælge til private kunder. Præcis hvilke sprøjtemidler, der er tale om, vil Miljøstyrelsen offentiggøre snarest. 

– Man skal kunne dokumentere, at man er uddannet til at håndtere de skrappeste sprøjtemidler for overhovedet at kunne købe dem. Jeg så helst, at haveejerne helt lod giften stå og tog fat i lugejernet i stedet, men det er til gengæld vigtigt at vide, hvad man står med mellem hænderne, hvis man alligevel bruger sprøjtemidler. Derfor får vi nogle nye regler, så det sikres, at folk er uddannede til at bruge de skrappeste sprøjtemidler, siger Kirsten Brosbøl til BT. 

Hun er ikke den første danske miljøminister, der strammer reglerne for haveejere. Det har været en kendt sag længe, at de kemikalier, som er effektive til at aflive fx skvalderkål, samtidig skader miljøet i en grad, der ikke kan genoprettes igen. Derfor skal vi alle bruge den naturlige metode, knofedt, så vidt som muligt. 

Sådan får du kål på ukrudtet – helt giftfrit

Du kan bekæmpe ukrudt i dine bede ved at dække jorden til med enten bunddækkeplanter, træflis eller halm, så ukrudtet ikke kan få sollys til at vokse. Jorddække har desuden den fordel, at det holder på jordens fugtighed, giver en bedre jordstruktur og skaber bedre betingelser for nyttedyr.

Bunddækkeplanterne bør plantes tæt med ca. seks planter per kvadratmeter for at opnå det bedste resultat.

Træflis (f.eks. bark- eller vedflis) kan bruges på bar jord under buske og træer. Brug 10-15 cm. på hele arealet, men pas på med at dække for tæt, da det også kan påvirke de jordlevende organismer.

Halm eller grov kompost kan bruges som bunddække i køkkenhaven, når grøntsagerne er ca. 20 cm høje.

Lug ukrudtet tidligt

Jo tidligere du er ude med hakkejernet, jo nemmere er det at bekæmpe ukrudtet. Det er bedst at fjerne ukrudtet allerede før, det blomstrer og kaster frø. Har ukrudtet nået at sætte frø, skal du ikke lægge det på kompostbunken, men fjerne det fra haven eller brænde det. Umiddelbart efter regnvejr sidder rødderne løsere, og det gør det nemmere at luge.

Læs også: De 5 bedste råd mod bekæmpelse af ukrudt

Vær vedholdende med at fjerne ukrudtet

Får du ikke bugt med ukrudtet mellem fliserne, mens det endnu kun er spirer, kan du skrabe fugerne med for eksempel en fugerenser. Flerårigt rodukrudt som skvalderkål, snerler, kvik og padderokker er specielt generende i havens blomsterbede. Den bedste måde at få bugt med denne form for ukrudt er ved at grave rødderne op og hakke hyppigt, men du kan også dække arealet med sort plast.

Skvalderkål kan desuden stresses, hvis du slår det med græsslåmaskinen hele sæsonen. Det tager tid og kræver en vedholdende indsats at blive fri for flerårigt rodukrudt – nogle gange op til flere år.

Mest læste artikler