Foto: istockphoto

Nu skal du have kørekort til skrappe sprøjtemidler

Når du bekæmper ukrudt i haven, må det ikke være med sprøjtemidler, som skader miljøet. Miljøministeren foreslår nu, at haveejere skal have kørekort til at de skrappeste midler. Her er de bedste tips til at udrydde ukrudtet på den naturlige måde. 

Af: Miljøstyrelsen, 1206, 22. maj 2015

Miljøministeren: Du skal have et kursus for at bruge skrappe sprøjtemidler

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) går til kamp mod de mest skadelige ukrudtsmidler. Et forslag om stramning af loven sendes nu i høring, og hvis det vedtages, skal butikkerne fremover kræve dokumentation for at sælge til private kunder. Præcis hvilke sprøjtemidler, der er tale om, vil Miljøstyrelsen offentiggøre snarest. 

- Man skal kunne dokumentere, at man er uddannet til at håndtere de skrappeste sprøjtemidler for overhovedet at kunne købe dem. Jeg så helst, at haveejerne helt lod giften stå og tog fat i lugejernet i stedet, men det er til gengæld vigtigt at vide, hvad man står med mellem hænderne, hvis man alligevel bruger sprøjtemidler. Derfor får vi nogle nye regler, så det sikres, at folk er uddannede til at bruge de skrappeste sprøjtemidler, siger Kirsten Brosbøl til BT. 

Hun er ikke den første danske miljøminister, der strammer reglerne for haveejere. Det har været en kendt sag længe, at de kemikalier, som er effektive til at aflive fx skvalderkål, samtidig skader miljøet i en grad, der ikke kan genoprettes igen. Derfor skal vi alle bruge den naturlige metode, knofedt, så vidt som muligt. 

Sådan får du kål på ukrudtet - helt giftfrit

Du kan bekæmpe ukrudt i dine bede ved at dække jorden til med enten bunddækkeplanter, træflis eller halm, så ukrudtet ikke kan få sollys til at vokse. Jorddække har desuden den fordel, at det holder på jordens fugtighed, giver en bedre jordstruktur og skaber bedre betingelser for nyttedyr.

Bunddækkeplanterne bør plantes tæt med ca. seks planter per kvadratmeter for at opnå det bedste resultat.

Træflis (f.eks. bark- eller vedflis) kan bruges på bar jord under buske og træer. Brug 10-15 cm. på hele arealet, men pas på med at dække for tæt, da det også kan påvirke de jordlevende organismer.

Halm eller grov kompost kan bruges som bunddække i køkkenhaven, når grøntsagerne er ca. 20 cm høje.

Lug ukrudtet tidligt

Jo tidligere du er ude med hakkejernet, jo nemmere er det at bekæmpe ukrudtet. Det er bedst at fjerne ukrudtet allerede før, det blomstrer og kaster frø. Har ukrudtet nået at sætte frø, skal du ikke lægge det på kompostbunken, men fjerne det fra haven eller brænde det. Umiddelbart efter regnvejr sidder rødderne løsere, og det gør det nemmere at luge.

Læs også: De 5 bedste råd mod bekæmpelse af ukrudt

Vær vedholdende med at fjerne ukrudtet

Får du ikke bugt med ukrudtet mellem fliserne, mens det endnu kun er spirer, kan du skrabe fugerne med for eksempel en fugerenser. Flerårigt rodukrudt som skvalderkål, snerler, kvik og padderokker er specielt generende i havens blomsterbede. Den bedste måde at få bugt med denne form for ukrudt er ved at grave rødderne op og hakke hyppigt, men du kan også dække arealet med sort plast.

Skvalderkål kan desuden stresses, hvis du slår det med græsslåmaskinen hele sæsonen. Det tager tid og kræver en vedholdende indsats at blive fri for flerårigt rodukrudt - nogle gange op til flere år.

22. maj 2015 Miljøstyrelsen, 1206
Mere om Ukrudt

Populært ukrudtsmiddel gjort ulovligt: Her er alternativerne

Det er i år blevet ulovligt for privatkunder at købe det populære og billige ukrudtsmiddel Glyphosat 120 - men heldigvis behøver du ikke at ty til dyrere produkter i stedet. Her guider haveekspert nemlig til tre gode - og tre dårlige - alternativer i kampen mod ukrudtet.

Drop pesticiderne i haven

Miljøstyrelsen opfordrer danske haveejere til at fjerne ukrudt og skadedyr fra haven uden at bruge pesticider.

Overraskende: Vil forbyde Round-up i 2023

Et af vores nabolande er på vej til at forbyde det kontroversielle ukrudtsmiddel.

Derfor skal du bruge tape, når du brænder dig på en brændenælde

Glem alle de gamle husmoderråd, når du brænder dig på en brændenælde. Det eneste, du har brug for, er vand og lidt tape. 

Din ukrudtsbrænder er farlig - få styr på den!

Undgå at sætte ild til naboens hæk - eller det, der er værre med din ukrudtsbrænder. Næsten halvdelen af danske haveejere har en ukrudtsbræn...

Mælkebøtter - skønhed eller plageånd?

Mælkebøtter er allevegne - også på idenyt.dk. Her kan du finde genveje til vores mange artikler om den gule ukrudtsblomst. Det er både om...

7 naturlige måder at tage ukrudtet i opløbet på

Det tidlige forår er et perfekt tidspunkt til at tage kampen op mod ukrudt – og kvæle det, nærmest inden det tænker på at spire.

Sådan får du bugt med ukrudtet mellem fliserne

Det pibler op alle vejene – og kønt er det ikke.

Gør kål på mælkebøtterne – 4 ultimative tricks

Mælkebøtten er en ukrudtsplante, der breder sig og hurtigt kan indtage hele din have. Her er de bedste tricks mod den gule bandit.

Fortsat fokus på Roundup

Glyphosat hedder det aktive stof i Roundup. Miljøstyrelsen oplyser i dag, at stoffet nu revurderes i EU.

Miljøminister: Roundup er ikke farligt, men…

Den tidligere miljøminister, Kirsten Brosbøl, fortæller i et svar til Venstre, at Roundup anvendt korrekt ikke udgør en risiko for grundvand...

Roundup er bedre for miljøet end ukrudtsbrændere

Biolog og tidligere ansat i Miljøministeriet fortæller, at ukrudtsbrændere forurener 3.500 gange mere end Roundup.

3 simple råd: Sådan begrænser du dit ukrudt

Lugning er for de fleste en kedelig tidsrøver. Men hvis du nøjes med at begrænse ukrudtet i stedet for at ville udrydde det, bliver der mere tid til såning, plantning og al det andet hyggelige havearbejde.

De 5 bedste råd: Nedkæmp ukrudtet!

Det tager kun 20 minutter om ugen at få ukrudtet ud af din have. Få her de 5 bedste råd om ukrudtsbekæmpelse her.

Lad ikke ukrudtet tage magten

Hvis haven er fyldt med ukrudt, er der grund til hurtig udrykning. Forbered ukrudtskampen allerede nu.