Foto: istockphoto

Roundup er bedre for miljøet end ukrudtsbrændere

Biolog og tidligere ansat i Miljøministeriet fortæller, at ukrudtsbrændere forurener 3.500 gange mere end Roundup.

Af: Lasse Schelbeck, 2. juli 2015

Roundup i stedet for ukrudtsbrænder?

Hvis du troede, at du gjorde miljøet en tjeneste ved at bruge ukrudtsbrændere i stedet for Roundup, når du bekæmper ukrudtet derhjemme, så tager du fejl. Det mener biolog og tidligere ansat i Miljøstyrelsen, Claus Hansen, i hvert fald, skriver Maskinbladet.dk. 

Myndigheder har ellers i årevis netop opfordret til, at man benytter gas i stedet for Roundup – eller mere specifikt den aktive ingrediens glyphosat, der findes i Roundup. Men udregninger fra Claus Hansen viser, at ukrudtsbrændere udleder 3.500 gange så meget CO2 som Roundup og frygten for, at Roundup skulle skade grundvandet er ifølge Claus Hansen også ubegrundet.

”Det har resultaterne fra GEUS' grundvandsovervågning og varslingssystemet i øvrigt vist i mange år. Derimod er der ingen tvivl om, at CO2 bidrager til klimaforværringen. Det er et faktum. Alene af den grund er det absurd, at man har valgt at bruge gas til ukrudtsafbrænding, når man tidligere kun har haft en frygt for glyphosat, som aldrig har været velbegrundet, og som er dokumenteret forkert", siger Claus Hansen til Maskinbladet.dk.

Læs også: Kommune og borger i krig over bålplads

Vi vil i næste uge følge op med en kommentar fra ministeriet, hvis det er muligt at træffe dem i sommerferien.

Deltag i debatten

Men hvad med dig? Bruger du Roundup eller ukrudtsbrændere derhjemme, og hvad synes du om Claus Hansens beregninger? Deltag i debatten på vores Facebook-side her.

2. juli 2015 Lasse Schelbeck
Mere om Ukrudt

Populært ukrudtsmiddel gjort ulovligt: Her er alternativerne

Det er i år blevet ulovligt for privatkunder at købe det populære og billige ukrudtsmiddel Glyphosat 120 - men heldigvis behøver du ikke at ty til dyrere produkter i stedet. Her guider haveekspert nemlig til tre gode - og tre dårlige - alternativer i kampen mod ukrudtet.

Drop pesticiderne i haven

Miljøstyrelsen opfordrer danske haveejere til at fjerne ukrudt og skadedyr fra haven uden at bruge pesticider.

Overraskende: Vil forbyde Round-up i 2023

Et af vores nabolande er på vej til at forbyde det kontroversielle ukrudtsmiddel.

Derfor skal du bruge tape, når du brænder dig på en brændenælde

Glem alle de gamle husmoderråd, når du brænder dig på en brændenælde. Det eneste, du har brug for, er vand og lidt tape. 

Din ukrudtsbrænder er farlig - få styr på den!

Undgå at sætte ild til naboens hæk - eller det, der er værre med din ukrudtsbrænder. Næsten halvdelen af danske haveejere har en ukrudtsbræn...

Mælkebøtter - skønhed eller plageånd?

Mælkebøtter er allevegne - også på idenyt.dk. Her kan du finde genveje til vores mange artikler om den gule ukrudtsblomst. Det er både om...

7 naturlige måder at tage ukrudtet i opløbet på

Det tidlige forår er et perfekt tidspunkt til at tage kampen op mod ukrudt – og kvæle det, nærmest inden det tænker på at spire.

Sådan får du bugt med ukrudtet mellem fliserne

Det pibler op alle vejene – og kønt er det ikke.

Gør kål på mælkebøtterne – 4 ultimative tricks

Mælkebøtten er en ukrudtsplante, der breder sig og hurtigt kan indtage hele din have. Her er de bedste tricks mod den gule bandit.

Fortsat fokus på Roundup

Glyphosat hedder det aktive stof i Roundup. Miljøstyrelsen oplyser i dag, at stoffet nu revurderes i EU.

Miljøminister: Roundup er ikke farligt, men…

Den tidligere miljøminister, Kirsten Brosbøl, fortæller i et svar til Venstre, at Roundup anvendt korrekt ikke udgør en risiko for grundvand...

3 simple råd: Sådan begrænser du dit ukrudt

Lugning er for de fleste en kedelig tidsrøver. Men hvis du nøjes med at begrænse ukrudtet i stedet for at ville udrydde det, bliver der...

Nu skal du have kørekort til skrappe sprøjtemidler

Når du bekæmper ukrudt i haven, må det ikke være med sprøjtemidler, som skader miljøet. Miljøministeren foreslår nu, at haveejere skal have kørekort til at de skrappeste midler. Her er de bedste tips til at udrydde ukrudtet på den naturlige måde. 

De 5 bedste råd: Nedkæmp ukrudtet!

Det tager kun 20 minutter om ugen at få ukrudtet ud af din have. Få her de 5 bedste råd om ukrudtsbekæmpelse her.

Lad ikke ukrudtet tage magten

Hvis haven er fyldt med ukrudt, er der grund til hurtig udrykning. Forbered ukrudtskampen allerede nu.