Landet vil allerede nu udfase brugen ved at indføre et forbud mod ukrudtsmidlet på offentlige arealer, private haver og naturområder.
Landet vil allerede nu udfase brugen ved at indføre et forbud mod ukrudtsmidlet på offentlige arealer, private haver og naturområder. Foto: GettyImages

Overraskende: Vil forbyde Round-up i 2023

Et af vores nabolande er på vej til at forbyde det kontroversielle ukrudtsmiddel.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 5. september 2019

Det kan kræve skrappe midler at slippe af med skvalderkål, brændenælder og andet stædigt ukrudt i haven. Derfor har mange haveejere ofte tyet til giftige sprøjtemidler som RoundUp, der hurtigt gør kål på de vildtvoksende planter. Men den løsning kan snart være slut. 

Tidligere på året fremsatte en gruppe borgere nemlig et borgerforslag til Folketinget om øjeblikkeligt at sætte en stopper for salget af RoundUp til privat brug, og nu er Tyskland på vej til helt at forbyde det kontroversielle ukrudtsmiddel. 

Vil udfase brugen af glyphosat

Det tyske miljøministerium vil nemlig indføre et totalforbud mod brugen af glyfosat, der er den aktive ingrediens i RoundUp - og verdens mest udbredte ukrudtsdræber. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Forbudet skal træde i kraft ved udgangen af 2023, når EU’s godkendelsesperiode for midlet udløber. Landet vil dog allerede nu udfase brugen ved at forbyde pesticiden på offentlige arealer, private haver og naturområder.  

Skadeligt for dyr og mennesker 

Beslutningen kommer i kølvandet på verdensorganisationen FN's rapport fra maj 2019, der advarer om, at en global biodiversitetskrise ikke kun truer mange dyrearter, men også hele menneskehedens livsgrundlag.

En af grundende til forbuddet er derfor, at det giftige stof skader økosystemer ved at forstyrre naturlige fødekæder og insekternes plantenestøvning. Samtidig mistænker Verdenssundhedsorganisationen WHO glyfosatet for at forårsage kræft hos mennesker.

Alligevel bliver ukrudtsmidlet brugt i flere lande, og i Danmark kan man stadig finde de grønne flasker på butikshylderne. Og de er stadig populære.

Roundup er et ukrudtsmiddel, der er udviklet af det amerikanske firma Monsanto. Siden er det overtaget af kemigiganten Bayer, der den11. juli 2019 kunne se sig sagsøgt af 18.400 personer i USA, der mener, at Roundup er kræftfremkaldende.

Borgerforslag mod pesticider

Derfor stillede en gruppe borgere den 11. juni i år et borgerforslag til folketinget om at forbyde det giftige pesticid i Danmark. Indtil videre har over 28.000 danskere skrevet under på, at Roundup og andre skadelige ukrudtsmidler skal væk fra hylderne, men det kræver 50.000 underskrifter, før Folketinget skal tage stilling til det. 

I Europa er udviklingen dog allerede på vej. I juli blev Østrig det første EU-medlem, der forbød brugen af glyfosat med restriktioner, der også var gældende i Tjekkiet, Italien og Holland. Frankrig planlægger at udfase midlet inden 2023. 

5. september 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Ukrudt

Populært ukrudtsmiddel gjort ulovligt: Her er alternativerne

Det er i år blevet ulovligt for privatkunder at købe det populære og billige ukrudtsmiddel Glyphosat 120 - men heldigvis behøver du ikke at ty til dyrere produkter i stedet. Her guider haveekspert nemlig til tre gode - og tre dårlige - alternativer i kampen mod ukrudtet.

Drop pesticiderne i haven

Miljøstyrelsen opfordrer danske haveejere til at fjerne ukrudt og skadedyr fra haven uden at bruge pesticider.

Derfor skal du bruge tape, når du brænder dig på en brændenælde

Glem alle de gamle husmoderråd, når du brænder dig på en brændenælde. Det eneste, du har brug for, er vand og lidt tape.

Din ukrudtsbrænder er farlig - få styr på den!

Undgå at sætte ild til naboens hæk - eller det, der er værre med din ukrudtsbrænder. Næsten halvdelen af danske haveejere har en ukrudtsbrænder, og hvert år sker hundredevis af ulykker.

Mælkebøtter - skønhed eller plageånd?

Mælkebøtter er allevegne - også på idenyt.dk. Her kan du finde genveje til vores mange artikler om den gule ukrudtsblomst. Det er både om...

7 naturlige måder at tage ukrudtet i opløbet på

Det tidlige forår er et perfekt tidspunkt til at tage kampen op mod ukrudt – og kvæle det, nærmest inden det tænker på at spire.

Sådan får du bugt med ukrudtet mellem fliserne

Det pibler op alle vejene – og kønt er det ikke. 

Gør kål på mælkebøtterne – 4 ultimative tricks

Mælkebøtten er en ukrudtsplante, der breder sig og hurtigt kan indtage hele din have. Her er de bedste tricks mod den gule bandit.

Fortsat fokus på Roundup

Glyphosat hedder det aktive stof i Roundup. Miljøstyrelsen oplyser i dag, at stoffet nu revurderes i EU.

Miljøminister: Roundup er ikke farligt, men…

Den tidligere miljøminister, Kirsten Brosbøl, fortæller i et svar til Venstre, at Roundup anvendt korrekt ikke udgør en risiko for grundvandet.

Roundup er bedre for miljøet end ukrudtsbrændere

Biolog og tidligere ansat i Miljøministeriet fortæller, at ukrudtsbrændere forurener 3.500 gange mere end Roundup.

3 simple råd: Sådan begrænser du dit ukrudt

Lugning er for de fleste en kedelig tidsrøver. Men hvis du nøjes med at begrænse ukrudtet i stedet for at ville udrydde det, bliver der...

Nu skal du have kørekort til skrappe sprøjtemidler

Når du bekæmper ukrudt i haven, må det ikke være med sprøjtemidler, som skader miljøet. Miljøministeren foreslår nu, at haveejere skal have kørekort til at de skrappeste midler. Her er de bedste tips til at udrydde ukrudtet på den naturlige måde. 

De 5 bedste råd: Nedkæmp ukrudtet!

Det tager kun 20 minutter om ugen at få ukrudtet ud af din have. Få her de 5 bedste råd om ukrudtsbekæmpelse her.

Lad ikke ukrudtet tage magten

Hvis haven er fyldt med ukrudt, er der grund til hurtig udrykning. Forbered ukrudtskampen allerede nu.