Foto: istockphoto

Miljøminister: Roundup er ikke farligt, men…

Den tidligere miljøminister, Kirsten Brosbøl, fortæller i et svar til Venstre, at Roundup anvendt korrekt ikke udgør en risiko for grundvandet.

Af: Lasse Schelbeck, 3. juli 2015

I går fortalte vi historien om, at biolog og tidligere ansat i Miljøstyrelsen, Claus Hansen, mente, at der blev kørt en unødig hetz mod Roundup, og at stoffet i det store hele ville være bedre for miljøet end ukrudtsbrændere, da disse udleder en stor del CO2.

Læs også: Roundup bedre for miljøet end ukrudtsbrændere

Roundup skal stadig testes

Og i et svar til Venstres Hans Chr. Schmidt fortæller den tidligere miljøminister, Kirsten Brosbøl da også, at ”godkendte anvendelser af glyphosat (den aktive ingrediens i Roundup, red.) ikke udgør en risiko for udvaskning over grænseværdien målt som årligt gennemsnit”. Det skriver maskinbladet.dk. 

Men det er stadig vigtigt at holde fast i, at man tester Roundups indvirken på grundvandet, påpeger Kirsten Brosbøl: ”De klimatiske forhold kan medføre, at tørke og efterfølgende kraftig regn kan ændre forholdene for nedsivning gennem jorden.”

Al gift har da også en effekt på miljøet, så det er essentielt, at – hvis man vælger at bruge Roundup – at man i hvert fald holder sig meget nøje til de korrekte doseringer, for hvis man overskrider denne, så kan det medføre nedsivning til grundvandet og andre problemer for miljøet – og for den aturlige balance i din have.

”De danske haveejere har et årligt forbrug på op mod 500.000 kg aktivstof, der truer grundvand og miljø. Lægmands tvivl: ”Et lille skvæt mere, så er vi vist på den sikre side” giver en høj risiko for overdosering, forkert brug og spildskader. Paradoksalt nok skal professionelle avlere gennemgå kursus i håndtering og anvendelse, før de må sprøjte, mens vor blinde oldemor kan tømme giftflasken på et øjeblik,” fortæller økologisk havebrugskonsulent Henrik Ahlman til havenyt.dk

Læs også: Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Pas på hjemmeblanding

Men Henrik Ahlman påpeger dog også, at hvis man endelig skal sprøjte, så er det langt bedre at bruge anerkendte midler som Roundup fremfor en blanding, som man bare har mikset derhjemme:

”En del mennesker tror fejlagtigt, at det er mere sikkert at anvende hjemmelavede sprøjtemidler efter mere eller mindre tilfældige opskrifter og eksperiementerer med salt, udtræk af cigaretter, terpentin osv. Sådanne løsninger kan være langt værre end de tilladte pesticider. Nikotinindholdet selv fra få cigaretter kan f.eks virke dødbringende. Den praksis er leg med ild og skal på det skarpeste frarådes”, siger han til havenyt.dk

Så konklusionen må være: Skal du vitterligt bruge gift i haven, så skal du følge disse tre råd:

  • Brug kun anerkendte midler
  • Hold dig langt væk fra husgeråd og hjemmeblandede ukrudtsmidler
  • Sørg for, at doseringen er helt rigtig
3. juli 2015 Lasse Schelbeck
Mere om Ukrudt

Populært ukrudtsmiddel gjort ulovligt: Her er alternativerne

Det er i år blevet ulovligt for privatkunder at købe det populære og billige ukrudtsmiddel Glyphosat 120 - men heldigvis behøver du ikke at ty til dyrere produkter i stedet. Her guider haveekspert nemlig til tre gode - og tre dårlige - alternativer i kampen mod ukrudtet.

Drop pesticiderne i haven

Miljøstyrelsen opfordrer danske haveejere til at fjerne ukrudt og skadedyr fra haven uden at bruge pesticider.

Overraskende: Vil forbyde Round-up i 2023

Et af vores nabolande er på vej til at forbyde det kontroversielle ukrudtsmiddel.

Derfor skal du bruge tape, når du brænder dig på en brændenælde

Glem alle de gamle husmoderråd, når du brænder dig på en brændenælde. Det eneste, du har brug for, er vand og lidt tape. 

Din ukrudtsbrænder er farlig - få styr på den!

Undgå at sætte ild til naboens hæk - eller det, der er værre med din ukrudtsbrænder. Næsten halvdelen af danske haveejere har en ukrudtsbræn...

Mælkebøtter - skønhed eller plageånd?

Mælkebøtter er allevegne - også på idenyt.dk. Her kan du finde genveje til vores mange artikler om den gule ukrudtsblomst. Det er både om...

7 naturlige måder at tage ukrudtet i opløbet på

Det tidlige forår er et perfekt tidspunkt til at tage kampen op mod ukrudt – og kvæle det, nærmest inden det tænker på at spire.

Sådan får du bugt med ukrudtet mellem fliserne

Det pibler op alle vejene – og kønt er det ikke.

Gør kål på mælkebøtterne – 4 ultimative tricks

Mælkebøtten er en ukrudtsplante, der breder sig og hurtigt kan indtage hele din have. Her er de bedste tricks mod den gule bandit.

Fortsat fokus på Roundup

Glyphosat hedder det aktive stof i Roundup. Miljøstyrelsen oplyser i dag, at stoffet nu revurderes i EU.

Roundup er bedre for miljøet end ukrudtsbrændere

Biolog og tidligere ansat i Miljøministeriet fortæller, at ukrudtsbrændere forurener 3.500 gange mere end Roundup.

3 simple råd: Sådan begrænser du dit ukrudt

Lugning er for de fleste en kedelig tidsrøver. Men hvis du nøjes med at begrænse ukrudtet i stedet for at ville udrydde det, bliver der...

Nu skal du have kørekort til skrappe sprøjtemidler

Når du bekæmper ukrudt i haven, må det ikke være med sprøjtemidler, som skader miljøet. Miljøministeren foreslår nu, at haveejere skal have kørekort til at de skrappeste midler. Her er de bedste tips til at udrydde ukrudtet på den naturlige måde. 

De 5 bedste råd: Nedkæmp ukrudtet!

Det tager kun 20 minutter om ugen at få ukrudtet ud af din have. Få her de 5 bedste råd om ukrudtsbekæmpelse her.

Lad ikke ukrudtet tage magten

Hvis haven er fyldt med ukrudt, er der grund til hurtig udrykning. Forbered ukrudtskampen allerede nu.