Skvalderkål er hade-planten. Lev med den i en del af haven - og spis den til frokost.
Skvalderkål er hade-planten. Lev med den i en del af haven - og spis den til frokost. Foto: istockphoto

3 simple råd: Sådan begrænser du dit ukrudt

Lugning er for de fleste en kedelig tidsrøver. Men hvis du nøjes med at begrænse ukrudtet i stedet for at ville udrydde det, bliver der mere tid til såning, plantning og al det andet hyggelige havearbejde.

Af: Mariette Tiedemann, 27. maj 2015

Drømmen om en ukrudts-fri have

En ukrudts-fri have er en drøm, der for de fleste aldrig går i opfyldelse. Ofte sker det trælse arbejde på bekostning af det sjove havearbejde som fx pasning af drivhuset eller plantning af nye planter.

Begræns dit ukrudt - 3 simple råd

Derfor glem alt om at udrydde det, og forsøg i stedet at begrænse det mest muligt, hvilket kan gøres på flere måder. 
Du kan fx hæmme udbredelsen af ukrudtet ved at komme det i forkøbet, før det vokser sig stort og stærkt, blomstrer og sætter frø, der kan blive til tusindvis af nye små planter.

  1. Giv haven en omgang lugning tidligt på året, når de små, spæde ukrudtsplanter netop er dukket op af jorden.
  2. Sørg for at få så meget af rødderne med som muligt. Hvis solen stråler fra en klar himmel, kan du med sindsro lade de oprevne planter ligge og tørre.
  3. Slå græsplænen, så snart den er blevet grøn - så holder du også her ukrudtet nede.Læs også: Lad ikke ukrudtet tage magten

Få glæde af dit ukrudt

I stedet for at stræbe efter at fjerne hver en lille ukrudtsplante, kan du lade ukrudtet få lidt plads i haven - især, hvis din have er stor. Så længe det bare er dig, der bestemmer, hvor og hvor meget ukrudtet må brede sig. Rigtig mange ukrudtsplanter er jo utroligt smukke at se på. 
Du kan fx forvandle et hjørne bagest i haven til et vildt bed, hvor skvalderkålen kan få lov til at stå med sine smukke hvide skærme sammen med storkronet ærenpris, hjulkrone, margueritter, og alle mulige andre grønne og blomstrende ukrudtsplanter.


Sådanne naturlige, vilde bede er blevet en trend, og ukrudtsplanterne kan da også andet end at se smukke ud. De tiltrækker som regel et hav af summende insekter - blandt andet bier, der får deres nektar fra blomsterne - ligesom sommerfugle ynder at yngle, hvor der er tidsler og brændenælder.

En del af ukrudtet kan desuden spises og smager oven i købet godt. 
Skvalderkålens nye skud er fine i salater, mælkebøtteblade kan steges på panden og brændenælder er sagen som fyld på pizza.

Plant tæt i bedene


Selvom du reducerer lugearbejdet ved at beslutte, hvor der må være ukrudt, og hvor der er adgang forbudt for den slags planter, er det en god idé også at lade naturen give en hjælpende hånd med i de ukrudts-fri bede.


Ukrudtsplanter elsker bar jord, så hvis du vil begrænse dets udbredelse i dine bede, bør du vælge stauder og prydplanter med et tæt løv som fx Forårsvortemælk og Sankthansurt eller med store dækkende blade som Høstanemone, Hosta og Rhododendron.

Læs også: Brug de gamle husråd mod ukudt med måde

Du kan også lukke af for ukrudtet med et lag af 10 cm flis eller et effektivt bunddække mellem stauderne. Bunddækkeplanter er planter, der udmærker sig ved, at de frem for alt vokser i bredden frem for i højden og dermed relativt hurtigt kan brede sig som et tæppe mellem de øvrige planter. 
Det er vigtigt, før du planter bunddækket at fjerne al ukrudt fra jorden. 

27. maj 2015 Mariette Tiedemann
Mere om Ukrudt

Populært ukrudtsmiddel gjort ulovligt: Her er alternativerne

Det er i år blevet ulovligt for privatkunder at købe det populære og billige ukrudtsmiddel Glyphosat 120 - men heldigvis behøver du ikke at ty til dyrere produkter i stedet. Her guider haveekspert nemlig til tre gode - og tre dårlige - alternativer i kampen mod ukrudtet.

Drop pesticiderne i haven

Miljøstyrelsen opfordrer danske haveejere til at fjerne ukrudt og skadedyr fra haven uden at bruge pesticider.

Overraskende: Vil forbyde Round-up i 2023

Et af vores nabolande er på vej til at forbyde det kontroversielle ukrudtsmiddel.

Derfor skal du bruge tape, når du brænder dig på en brændenælde

Glem alle de gamle husmoderråd, når du brænder dig på en brændenælde. Det eneste, du har brug for, er vand og lidt tape. 

Din ukrudtsbrænder er farlig - få styr på den!

Undgå at sætte ild til naboens hæk - eller det, der er værre med din ukrudtsbrænder. Næsten halvdelen af danske haveejere har en ukrudtsbræn...

Mælkebøtter - skønhed eller plageånd?

Mælkebøtter er allevegne - også på idenyt.dk. Her kan du finde genveje til vores mange artikler om den gule ukrudtsblomst. Det er både om...

7 naturlige måder at tage ukrudtet i opløbet på

Det tidlige forår er et perfekt tidspunkt til at tage kampen op mod ukrudt – og kvæle det, nærmest inden det tænker på at spire.

Sådan får du bugt med ukrudtet mellem fliserne

Det pibler op alle vejene – og kønt er det ikke.

Gør kål på mælkebøtterne – 4 ultimative tricks

Mælkebøtten er en ukrudtsplante, der breder sig og hurtigt kan indtage hele din have. Her er de bedste tricks mod den gule bandit.

Fortsat fokus på Roundup

Glyphosat hedder det aktive stof i Roundup. Miljøstyrelsen oplyser i dag, at stoffet nu revurderes i EU.

Miljøminister: Roundup er ikke farligt, men…

Den tidligere miljøminister, Kirsten Brosbøl, fortæller i et svar til Venstre, at Roundup anvendt korrekt ikke udgør en risiko for grundvand...

Roundup er bedre for miljøet end ukrudtsbrændere

Biolog og tidligere ansat i Miljøministeriet fortæller, at ukrudtsbrændere forurener 3.500 gange mere end Roundup.

Nu skal du have kørekort til skrappe sprøjtemidler

Når du bekæmper ukrudt i haven, må det ikke være med sprøjtemidler, som skader miljøet. Miljøministeren foreslår nu, at haveejere skal have kørekort til at de skrappeste midler. Her er de bedste tips til at udrydde ukrudtet på den naturlige måde. 

De 5 bedste råd: Nedkæmp ukrudtet!

Det tager kun 20 minutter om ugen at få ukrudtet ud af din have. Få her de 5 bedste råd om ukrudtsbekæmpelse her.

Lad ikke ukrudtet tage magten

Hvis haven er fyldt med ukrudt, er der grund til hurtig udrykning. Forbered ukrudtskampen allerede nu.