Mælkebøtter - skønhed eller plageånd?

Ukrudt

Mælkebøtter er allevegne - også på idenyt.dk. Her kan du finde genveje til vores mange artikler om den gule ukrudtsblomst. Det er både om planten som ukrudt, som en livskraftig blomst, som fodder for dyr og som urtete

Mælkebøtter - skønhed eller plageånd?
Mælkebøtter - skønhed eller plageånd? Foto: iStock

Den imponerende haveplage

Der kan siges meget godt om mælkebøtter, men for de fleste haveejere er mælkebøtter en plage. Det er til trods for, at et af de smukkeste syn i naturen er et stort tæppe af gule mælkebøtter eller en sværm af svævende skærme af mælkebøttefrø - ligesom en kop varm mælkebøtte-te heller ikke er at foragte.

Her på denne side finder du links til alle afkroge af mælkebøtteverdenen på idenyt.dk

Mælkebøtter som ukrudt

Mælkebøtter er vanskelige at få has på. I artiklen, vi linker til herunder, kommer vi omkring nogle af de mange metoder, man kan bruge mod mælkebøtter, skvalderkål og andet ukrudt i din have. Det drejer sig for mælkebøttens vedkommende blandt andet om mælkebøttejern og ukrudtsbrænder:

Slip af med mælkebøtter, skvalderkål og andet ukrudt i din have

Her nedenunder finder du den korte version med fire tricks mod mælkebøtter. Det drejer sig om både kogende vand og eddike:

Gør kål på mælkebøtten med disse 4 tricks

Fjern pletter af mælkebøttesaft på tøj

Idényts blogger, Louise Grønhøj, elsker synet af mælkebøtter. Hun ved dog også, at friske mølkebøtter betyder pletter, som kommer fra stænglernes saft, på hendes datters tøj. Det er dog ikke noget, hun fortvivler over.

Her kan du læse om tre probate metoder, som Louise Grønhøj anbefaler mod mælkebøttepletter. Hun foreslår både rensebenzin, brun sæbe eller en blanding af opvaskemiddel og citron. Læs om de 3 fremgangsmåder her og vælg den metode, der passer dig bedst: 

Sådan fjerner du pletter af mælkebøttesaft på tøj

Sommerfugle med smag for mælkebøtter

En god grund til at lade mælkebøtterne vokse frit er, at visse sommefuglearter som citronsommerfuglen har mælkebøtter som en af deres livretter. Læs mere her om, hvordan du får flere sommerfugle som blandt andet citronsommerfuglen i haven:

Få en have fuld af smukke sommerfugle

Te af mælkebøtter

Mælkebøtter er bare en af havens og grøftekantens mange blomster og planter, som kan anvendes til urtete. Her i denne artikel finder du opskriften på, hvordan du laver urtete ud af 6 forskellige vilde planter - herunder mælkebøtter:

Bryg din egen te af friske blomster og urter fra haven 

Andrer artikler med indhold om mælkebøtter

Om at anskaffe kaniner og fodre dem med havens planter, herunder mælkebøtter

Om at fjerne mælkebøtter fra græsplænen

Om risikoen ved at fjerne ukrudt med hjemmelavede ukrudtsmidler

8. marts 2017
Mere om Ukrudt

Pas på! Du kan få bøde for at bruge dette haveredskab forkert

Ukrudt Ukrudtsbrændere er hvert år skyld i adskillige brande - og i øvrigt vanker der bøder, hvis du ikke passer på, når du bruger ukrudtsbrænderen.

Din ukrudtsbrænder er farlig - få styr på den!

Ukrudt Undgå at sætte ild til naboens hæk - eller det, der er værre med din ukrudtsbrænder. Næsten halvdelen af danske haveejere har en ukrudtsbræn...

7 naturlige måder at tage ukrudtet i opløbet på

Ukrudt Det tidlige forår er et perfekt tidspunkt til at tage kampen op mod ukrudt – og kvæle det, nærmest inden det tænker på at spire.

Sådan får du bugt med ukrudtet mellem fliserne

Ukrudt Det pibler op alle vejene – og kønt er det ikke. 

Derfor skal du bruge tape, når du brænder dig på en brændenælde

Ukrudt Glem alle de gamle husmoderråd, når du brænder dig på en brændenælde. Det eneste, du har brug for, er vand og lidt tape.

6 nogenlunde effektive måder at bekæmpe padderokker på - og én 100...

Ukrudt Bekæmpelse af padderokker i haven er for viderekommende. Helt håbløst er det dog ikke. Her finder du 6 kure mod padderokke-planten, som...

Gør kål på mælkebøtterne – 4 ultimative tricks

Ukrudt Mælkebøtten er en ukrudtsplante, der breder sig og hurtigt kan indtage hele din have. Her er de bedste tricks mod den gule bandit.

Fortsat fokus på Roundup

Ukrudt Glyphosat hedder det aktive stof i Roundup. Miljøstyrelsen oplyser i dag, at stoffet nu revurderes i EU.

Miljøminister: Roundup er ikke farligt, men…

Ukrudt Den tidligere miljøminister, Kirsten Brosbøl, fortæller i et svar til Venstre, at Roundup anvendt korrekt ikke udgør en risiko for grundvand...

Roundup er bedre for miljøet end ukrudtsbrændere

Ukrudt Biolog og tidligere ansat i Miljøministeriet fortæller, at ukrudtsbrændere forurener 3.500 gange mere end Roundup.

3 simple råd: Sådan begrænser du dit ukrudt

Ukrudt Lugning er for de fleste en kedelig tidsrøver. Men hvis du nøjes med at begrænse ukrudtet i stedet for at ville udrydde det, bliver der...

Nu skal du have kørekort til skrappe sprøjtemidler

Ukrudt Når du bekæmper ukrudt i haven, må det ikke være med sprøjtemidler, som skader miljøet. Miljøministeren foreslår nu, at haveejere skal have...

De 5 bedste råd: Nedkæmp ukrudtet!

Ukrudt Det tager kun 20 minutter om ugen at få ukrudtet ud af din have. Få her de 5 bedste råd om ukrudtsbekæmpelse her. 

Lad ikke ukrudtet tage magten

Ukrudt Hvis haven er fyldt med ukrudt, er der grund til hurtig udrykning. Forbered ukrudtskampen allerede nu.