Sådan bekæmper du havens ukrudt

Ukrudt vokser lynhurtigt, og det kan være en udfordring at holde haven ukrudtsfri. Ukrudt og uønskede planter i haven kan begrænses på en række forskellige måder. Du kan fx komme udbredelsen af ukrudt i forkøbet ved at give haven en omgang lugning tidligt på året, når de små ukrudtsplanter netop er vokset frem. Du kan desuden også holde ukrudtet nede ved at slå græsplænen så snart den er blevet grøn.

Det bedste trick til at fjerne ukrudt

Mange bruger flere timer i haven hver uge på at fjerne ukrudt, men faktisk behøver du kun at bruge omkring 20 minutter om ugen på at luge ukrudtet i haven. Tricket er nemlig at sørge for, at ukrudtet ikke vokser sig stort og spreder små frø ud over nye steder af haven. 

Det kan desuden være et godt trick at luge ukrudt, når det har regnet, for på det tidspunkt er jorden nemlig blød og enormt nem at grave i. På den måde bliver det meget lettere at fjerne de uønskede planter fra køkkenhaven eller blomsterbedet.

Fjern mælkebøtter én gang for alle

De søde solgule mælkebøtter er ganske nydelige, men de er bestemt ikke den mest ønskede blomst i haven. Det er svært at få gjort kål på mælkebøtterne, men der findes en række gode tricks til at komme af med den uønskede plante – også uden at anvende kemiske sprøjtemidler.

Undgå først og fremmest at mælkebøtterne går i frø. Anskaf også et mælkebøttejern, og grav planterne op med rod. Hæld eventuelt kogende vand over mælkebøtten, da det slår ukrudtet ihjel. Kogende vand virker desuden bedre end ukrudtsbrænderen, fordi man også kan ’skolde’ roden på mælkebøtten.

Sådan kan du bruge dit ukrudt

Man kan sagtens få masser af glæde ved give ukrudtet lidt plads i haven. For det første er der mange ukrudtsplanter, som er rigtig fine at se på, og som falder fint ind i havens smukke blomster, buske og træer. De vilde bede kan bl.a. tiltrække både bier og smukke sommerfugle. Særlige brændenælder og tidsler er tiltrækkende for de danske sommerfugle.

Og der er faktisk også en del af havens ukrudt, som man kan spise. Skvalderkålens nye skud udgør en fin tilføjelse til salaten, en mælkebøtte kan du stege på panden og brændenælder kan man faktisk spise som fyld på pizzaen. Ikke dårligt, vel?

Læs mere Gem
Sortér efter:
Ukrudt
Ukrudtsbrændere er hvert år skyld i adskillige brande - og i øvrigt vanker der bøder, hvis du ikke passer på, når du bruger ukrudtsbrænder...
Ukrudt
Miljøstyrelsen opfordrer danske haveejere til at fjerne ukrudt og skadedyr fra haven uden at bruge pesticider.
Ukrudt
Et af vores nabolande er på vej til at forbyde det kontroversielle ukrudtsmiddel.
Ukrudt
Det er i år blevet ulovligt for privatkunder at købe det populære og billige ukrudtsmiddel Glyphosat 120 - men heldigvis behøver du ikke...
Ukrudt
Glem alle de gamle husmoderråd, når du brænder dig på en brændenælde. Det eneste, du har brug for, er vand og lidt tape.
Ukrudt
Undgå at sætte ild til naboens hæk - eller det, der er værre med din ukrudtsbrænder. Næsten halvdelen af danske haveejere har en ukrudtsbr...
Ukrudt
Når du hører ordet ’ukrudt’, tænker du sikkert med samme på lugning og ukrudtsmidler. Men det behøver du ikke med disse 7 smukke ukrudtspl...
Ukrudt
Mælkebøtter er allevegne - også på idenyt.dk. Her kan du finde genveje til vores mange artikler om den gule ukrudtsblomst. Det er både om...
Ukrudt
Det tidlige forår er et perfekt tidspunkt til at tage kampen op mod ukrudt – og kvæle det, nærmest inden det tænker på at spire.
Ukrudt
Det pibler op alle vejene – og kønt er det ikke.
Ukrudt
Bekæmpelse af padderokker i haven er for viderekommende. Helt håbløst er det dog ikke. Her finder du 6 kure mod padderokke-planten, som...
Ukrudt
Mælkebøtten er en ukrudtsplante, der breder sig og hurtigt kan indtage hele din have. Her er de bedste tricks mod den gule bandit.
betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.