Udestuen smelter sammen med huset og den store terrasse i haven.
Udestuen smelter sammen med huset og den store terrasse i haven. Foto: A. Åberg

Vælg et uderum, der passer præcis til din have

Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionelle og passer ind i helheden. Og så forlænger de sommeren og giver meget mere haveliv - også om aftenen, når det bliver koldere.

Af: S. Cederberg, 27. april 2010

Vælg den billigste løsning først
I dag kan du købe pavilloner, annekser eller udestuer i meget forskellige prislag. Familien Ställdal-Eriksson valgte i første omgang at investere i en pavillon, så de kunne prøve lysten til mere haveliv af på en rimelig økonomisk måde.

Pavillion, drivhus og så en udestue
– Her kunne vi finde læ for blæsten, og pavillonen er også perfekt en sommerdag med regn, mener Eva – husets frue. Så kom lysten til egen avl – og drivhuset – til, og her blev der for alvor slappet af, når arbejdsdagen var forbi. Først senere valgte de udestuen – ikke mindst fordi den kan bruges hele året og dermed samlet giver familien flere kvadratmeter at råde over.

Valgte at en arkitekt skulle stå for byggeriet
Familien var enige om, at en arkitekt skulle kontaktes, så byggeriet ud over det æstetiske også ville opfylde lovgivningens krav til udestuer eller småbygninger i haven. Et af ønskerne var også, at der skulle være direkte adgang fra hovedhuset. Udestuen blev således bygget på hovedhusets ene gavl med en størrelse på 3 x 5 meter.

Glaspartierne flytter grænsen mellem ude og inde
Gulvet blev støbt i beton og belagt med klinker, lofter og vægge blev beklædt med hvidlaserede planker i 15 cm bredde og taget blev isoleret og belagt med brandhæmmende plader.
– Helt fra begyndelsen besluttede vi, at der skulle være store glaspartier. På den måde fik vi fornemmelsen af, at grænsen mellem “ude og inde” blev flydende, siger Eva.

Efter udestuen kom så terrassen
I første omgang besluttede familien, at der ikke skulle ændres ved haven, men da udestuen var en realitet, blev beslutningen ændret og terrassen med fliser og natursten kom til. Terrassen fungerer samtidig som bindeled mellem havens mange småbygninger.

Foto: A. Åberg
Et kig fra familiens udestue. De store vinduer giver et fantastisk lys i stuen
Tjek forsikringen
Før du køber pavillonen eller bygger det nye lækre hobby- og redskabsskur, er det en god idé at tjekke, om din husforsikring vil betale erstatning, hvis en storm ødelægger nyerhvervelsen. Du kan nemlig ikke være sikker på, at forsikringen automatisk omfatter de småbygninger, du finder på at købe og placere på din grund, eller du bygger på grunden.

Informer forsikringsselskabet
Din husforsikring omfatter som udgangspunkt kun de bygninger, der var på ejendommen, da du købte forsikringen. Skal fx en ny pavillon, et drivhus eller haveskur være medforsikret, skal forsikringsselskabet have besked.

Andre ønsker kun besked, hvis du bygger mere 75
Hos nogle selskaber er reglerne dog, at selskabet kun vil have besked, hvis byggeriet be­­tyder, at det samlede areal af udhuse, garager, cykelskure, car­porte, havehuse og lignende bygninger vil overstige 75 m².

Det kan være et spørgsmål om sokkel og glaspartier
Nogle forsikringsselskaber kræver, at pavilloner eller lignende skal opføres på muret eller støbt sokkel. Nogle forsikringsselskaber vil ikke forsikre de meget populære glaspavilloner. Kan du ikke umiddelbart finde svaret i dine forsikringspapirer, eller er du i tvivl, så kontakt dit forsikringsselskab før du investerer. Så er du på den sikre side.
27. april 2010 S. Cederberg
Mere om Udestue

Opfyld drømmen med en byg selv udestue

Vil du være tættere på haven året rundt? Her er de bedste eksperttips og guide til dig, som er klar til at bygge den nye udestue!

Vi er vilde med den engelske version af udestuer

Disse 8 inspirerende og lækre udestuer vil med sikkerhed sætte drømmene igang.

Sådan placerer du udestuen rigtigt

Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her...

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten, der netop har bygget egen udestue. Læs også, hvordan en ejendomsmægler vurderer parrets udestue Har det været en god forretning?

Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

En udestue kan opføres som samlesæt fra byggemarkedet. Du kan også konstruere den som et 100 % gør-det-selv projekt - eller overlade det...

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestu...

Vælg den rigtige pavillon, der passer til din have og dine behov

Der er mange typer af pavilloner på markedet. De kan fås i glas, træ, glasfiber - ja, selv med stråtag. Her er de 6 mest populære former for pavilloner i Danmark. Se hvilken havepavillon, der bedst passer til dine behov.

Udestuen kan nemt forvandles fra roderum til oase

Udestuen kan med enkle midler blive hjemmets bedste rum, og stedet hvor sommeren kan forlænges. Og det behøver ikke være en hård eller...

Opvarmning af din udestue

Sådan får du et godt indeklima i udestuen. Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.

Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal være opvarmet eller uopvarmet. 

Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue

Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittig...

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke

En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved at afskærme lyset eller distrahere folks øjne ved fx at oplyse et træ eller en anden genstand i haven. 

Nyd årstiderne i udestuen

Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.

Opvarmning af udestuen

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.