Den rummelige og lyse udestue giver en behagelig fornemmelse af at sidde ude i haven.
Den rummelige og lyse udestue giver en behagelig fornemmelse af at sidde ude i haven. Foto: T. Spetz, A. Thulander

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestue/vinterhave til huset, så de kunne nyde haven og naturen året rundt. Her kan du kan se resultatet af deres tanker og skitser.

Af: T. Spetz, A. Thurander, 15. februar 2013

 

Foto: T. Spetz, A. Thulander
Dørene er en
standardmodel, som familien bestilte fra en vinduesproducent.

Hus med plads hele vejen rundt

Huset, som er 245 kvadratmeter stort, ligger på en stor grund, der grænser op til et fælles areal. Ulrika Murray, som bor der med sin mand og tre børn, fortæller, at da huset skulle bygges, var familien enige om, at det skulle placeres midt på grunden, så der var godt med plads hele vejen rundt om huset.

Ønske om vinterhave

Der gik nogle år efter byggeriet, inden familien begyndte at tænke på at kaste sig ud i en tilbygning. Om vinteren og på kølige sommerdage lå den herlige have uudnyttet hen, og familien var så at sige lukket inde i huset. Da kom ønsket om en udestue/vinterhave, så familien kunne nyde have og natur året rundt.

 

Foto: T. Spetx, A. Thulander
Ulrika fortæller, at når hendes mor er på besøg, så går hun direkte ud i udestuen for at få "lysterapi".

Uderum som modvægt til garagen

Altanen, som tidligere var på huset, føltes aldrig naturlig eller harmonisk, og så var der slet ingen læ der. Da der ligger en garage på husets højre side, var det klart, at uderummet skulle placeres på husets venstre side som en modvægt til garagen.

Egne tegninger og hjælp fra arkitekt

I stedet for at vælge en færdig løsning satte Ulrika og hendes mand sig til at tegne en råskitse over, hvordan de ønskede, at udestuen skulle se ud og fungere.
- Jeg kan lide at finde mine egne løsninger, men jeg har ikke en arkitekts viden om konstruktion. Det var desuden vigtigt, at udestuen harmonerede med resten af huset, siger Ulrika Murray.

Da de var blevet enige, tog de kontakt med en arkitekt, som hjalp med at finpudse deres ideer og tegninger.


T. Spetz, A. Thulander
I huset bor Ulrika Murray med sin mand og tre børn.

Følelse af at være både ude og inde

Familien fik byggetilladelse i 2009, og det tog to måneder at bygge den færdig. Tre dobbeltdøre på række vender ud mod forhave og terrasse. Når alle døre er åbne, har man følelsen af både at være inde og ude.

Oprindeligt havde de forestillet sig skydedøre, men udestuen ville ikke være blevet mere åben, og skydedørene ville passe dårligt ind med resten af husets udseende, og det havde også været en betydeligt dyrere løsning.

Vejrets skiften opleves intensivt

På den modsatte side af rummet er der endnu en dobbeltdør, der leder ud mod en mindre terrasse med pool. For at få mest muligt lys ind er der også tagvindue. Det, som fascinerer allermest, er, at uanset om det regner, sner eller er fuld sol, så oplever man det intensivt, og det er dejligt at spise og opholde sig der vinter og sommer.

15. februar 2013 T. Spetz, A. Thurander
Mere om Udestue

Opfyld drømmen med en byg selv udestue

Vil du være tættere på haven året rundt? Her er de bedste eksperttips og guide til dig, som er klar til at bygge den nye udestue!

Vi er vilde med den engelske version af udestuer

Disse 8 inspirerende og lækre udestuer vil med sikkerhed sætte drømmene igang.

Sådan placerer du udestuen rigtigt

Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her...

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten, der netop har bygget egen udestue. Læs også, hvordan en ejendomsmægler vurderer parrets udestue Har det været en god forretning?

Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

En udestue kan opføres som samlesæt fra byggemarkedet. Du kan også konstruere den som et 100 % gør-det-selv projekt - eller overlade det...

Vælg den rigtige pavillon, der passer til din have og dine behov

Der er mange typer af pavilloner på markedet. De kan fås i glas, træ, glasfiber - ja, selv med stråtag. Her er de 6 mest populære former...

Udestuen kan nemt forvandles fra roderum til oase

Udestuen kan med enkle midler blive hjemmets bedste rum, og stedet hvor sommeren kan forlænges. Og det behøver ikke være en hård eller tidskrævende proces. Det gælder om at rydde ud i det unødvendige og finde ud af, hvilke behov du har. Desuden er udluftningen central, hvis du vil dekorere udestuen med planter. Få en liste over, hvilke planter, der egner sig.

Opvarmning af din udestue

Sådan får du et godt indeklima i udestuen. Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.

Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal...

Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue

Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittigt. Blomster og planter passer til årstidernes skiften.

Vælg et uderum, der passer præcis til din have

Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionell...

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke

En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved at afskærme lyset eller distrahere folks øjne ved fx at oplyse et træ eller en anden genstand i haven. 

Nyd årstiderne i udestuen

Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.

Opvarmning af udestuen

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går...