Udestuen fik husets værdi til at stige med 150.000 kr.
Udestuen fik husets værdi til at stige med 150.000 kr. Foto: Penge & Privatøkonomi og Kristian Septimus Krogh

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten, der netop har bygget egen udestue. Læs også, hvordan en ejendomsmægler vurderer parrets udestue Har det været en god forretning?

Af: Marie Varming, 24. maj 2016

Kan en ny udestue betale sig?

De fleste boligejere bygger ny udestue for selv at få gavn af herlighedsværdien. Det har det par, som idényt har besøgt i Snekkersten, også gjort.

Lotte Rønne og Søren Jensen gjorde sig dog overvejelser om, hvorvidt investeringen i deres nye udestue kunne hentes hjem, hvis de engang skulle vælge at sælge deres stråtækte hus med sin nye udestue.. 

Vi skitserer i denne artikel de overvejelser, som boligejere kan have vedrørende det forretningsmæssige aspekt i at bygge en ny udestue. Vi spørger også en ejendomsmægler med udgangspunkt i udestuen i Nordsjælland, om hvad man skal tænke på, hvis man ud over herlighedsværdien også gerne vil opnå en værdistigning på sin ejendom gennem en ny udestue. 

En ny udestue

De 10 kvadratmeter i grænselandet mellem natur og inden døre ligger hyggeligt oplyste hen i den nordsjællandske skumring i udkanten af Snekkersten. 

Det er ikke så længe siden, at Lotte Rønne og Søren Jensen kunne drikke den første kop kaffe i udestuen, og lige siden har familien, som hver anden uge også huser hendes 14-årige søn, Simon, spist alle deres måltider her. 

– Vi besluttede os for knap to år siden for at få en udestue, fordi vi havde set det i et blad, siger Lotte Rønne. Søren Jensen var noget mere skeptisk ved tanken. For de var inden da lige blevet færdige med det nye stråtag. 

– Men jeg plagede længe, og i dag er vi enige om, at pengene er givet godt ud, fortsætter hun.

Mange overvejer udestuen

Parret fra Snekkersten er langt fra de eneste, som har eller har haft planer om et par ekstra kvadratmeter, som kan bringe dem tættere på naturen. 

En undersøgelse, som Bolius, Boligejernes Videncenter, har lavet, viser, at 14 % af alle danske boligejere overvejer at bygge enten udestue, vinterhave eller havestue. Morten Friis Nielsen er indehaver af ejendomsmæglerfirmaet Place2Live i Helsingør. Han ser ikke mange nye udestuer i sit område, men han er positivt overrasket, da han ser Lotte Rønne og Søren Jensens.

– Det fungerer godt her, fordi huset er anderledes, og der kommer mere luft og lys i huset med denne løsning, siger han.

Huset blev ca. 150.000 kr. mere værd

Han er ikke i tvivl om, at investeringen på cirka 120.000 kr. er godt givet ud, hvis parret en dag vil sælge de 106 kvadratmeter.

– Jeg tror, at projektet vinder på flere planer: For det første vil huset blive solgt hurtigere, for det andet vil det blive solgt til en pris, som minimum er investeringen værd, og for det tredje er de jo glade for at bruge den. Mit bud er, at merværdien på huset er 150.000 kr. med udestuen, siger han.

Vælg et passende tag til udestuen

Generelt har Søren Jensen og Lotte Rønne ikke haft nogle større skrupler ved at bygge udestuen. Fra begyndelsen havde de dog udelukket, at taget på stuen ude i naturen skulle være stråtag ligesom resten af huset. 

Men parret vil gerne beklæde tagpappet, som lige nu ligger på udestuen, med nogle svenske tag-spån, som med tiden vil falde bedre ind med stråtaget.

– Da jeg fandt ud af, at det ville koste 12.500 kr., udskød vi de planer. Det er jo mange penge for ren kosmetik, siger Søren Jensen.

Det mener ejendomsmægleren dog ikke har været det rigtige valg.

– Tagpappet med stålkanterne er ikke smukt at se på. Jeg synes, at de burde have gennemført udestuen ved at få stråtækt udestuen fra begyndelsen, så den ville hænge bedre sammen med resten af huset eller i det mindste få lagt tagspån på, mener Morten Friis Nielsen.

Tænk på kvaliteten af byggematerialerne

Som mægler glæder han sig over, at parret har valgt kvalitet frem for en mere økonomisk løsning. Kvalitet er lettere at "sælge godt" i næste led, som han siger.

En forholdsvis lang sagsbehandlingstid hos Helsingør Kommune viser, at det er vigtigt, at du går i gang med projektet tidligt. Det er en af de erfaringer, parret gerne giver videre. Parret har været glade for den grundige vejledning, de har fået af deres erfarne tømrer. 

– Han havde en del udfordringer med de skæve linjer i det gamle bondehus. Ind imellem måtte han bruge trælim og save til for at få det hele til at passe, forklarer Søren Jensen og peger op i et hjørne, hvor de fine skævheder i hovedhuset står frem.

Før i tiden var der blot to små vinduer i gavlen til stuen. I dag bliver stuen, som har fået en del mere dagslys med den nye tilbygning, kun brugt til TV-kiggeri, og køkkenet bruges kun til madlavning, for alle måltider indtages i udestuen.

– Vi har bygget udestuen, fordi vi gerne ville have den. Ikke for at sælge huset med større fortjeneste. Vi har nemlig tænkt os at være her mange år endnu, siger Søren Jensen.

24. maj 2016 Marie Varming
Mere om Udestue

Opfyld drømmen med en byg selv udestue

Vil du være tættere på haven året rundt? Her er de bedste eksperttips og guide til dig, som er klar til at bygge den nye udestue!

Vi er vilde med den engelske version af udestuer

Disse 8 inspirerende og lækre udestuer vil med sikkerhed sætte drømmene igang.

Sådan placerer du udestuen rigtigt

Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her...

Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

En udestue kan opføres som samlesæt fra byggemarkedet. Du kan også konstruere den som et 100 % gør-det-selv projekt - eller overlade det helt og holdent til håndværkere. Her finder du køreplanen for alle typer af udestuer. Se også 6 råd til at få en behagelig varme i din vinterhave om sommeren, når solen bager.

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestu...

Vælg den rigtige pavillon, der passer til din have og dine behov

Der er mange typer af pavilloner på markedet. De kan fås i glas, træ, glasfiber - ja, selv med stråtag. Her er de 6 mest populære former...

Udestuen kan nemt forvandles fra roderum til oase

Udestuen kan med enkle midler blive hjemmets bedste rum, og stedet hvor sommeren kan forlænges. Og det behøver ikke være en hård eller tidskrævende proces. Det gælder om at rydde ud i det unødvendige og finde ud af, hvilke behov du har. Desuden er udluftningen central, hvis du vil dekorere udestuen med planter. Få en liste over, hvilke planter, der egner sig.

Opvarmning af din udestue

Sådan får du et godt indeklima i udestuen. Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.

Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal...

Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue

Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittigt. Blomster og planter passer til årstidernes skiften.

Vælg et uderum, der passer præcis til din have

Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionell...

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke

En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved at afskærme lyset eller distrahere folks øjne ved fx at oplyse et træ eller en anden genstand i haven. 

Nyd årstiderne i udestuen

Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.

Opvarmning af udestuen

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går...